Molukse “Peace Provocateurs” bezoeken Nederland
Maandag 12 november 2012 | Melissa Valk
Zelf noemen ze zich Peace Provocateurs, dominee Jacky Manuputty en imam Abadin Wakano. Ze waren afgelopen week in Nederland om te vertellen over hun vredescampagne op de Molukken, waarbij de inzet van social media een prominente rol inneemt. Door middel van sms, internetfora, blogs en Facebook en Twitter, provoceren zij vrede. Op het eerste oog een contradictie, want provoceren doe je meestal in negatieve zin. De Peace Provocateurs geven het woord een nieuwe positieve betekenis.
Tussen 1999 en 2003 vond op de Molukken een conflict plaats langs religieuze lijnen. Hoewel het conflict inmiddels is afgelopen, is het opbouwen en bewaken van vrede een dagelijkse taak. “Vrede is een proces, en kost tijd . Zeker wanneer mensen met enige regelmaat provocerend te werk gaan en geruchten in de wereld brengen om onrust te veroorzaken”, vertellen Manuputty en Wakano.
Incidenten op de Molukken in 2011 bewijzen dat. Het gerucht werd verspreid dat er 500 huizen in Ambon stad verwoest waren en 13 mensen vermoord. Traditionele media lieten beelden zien uit 1999. Vredesjongeren uit de moslim- en christengemeenschap gebruikten social media om die geruchten te weerleggen. Bovendien beïnvloedden de jongeren ook de traditionele media. “In het verleden konden wij geen invloed uitoefenen op traditionele media. Maar door social media kunnen wij dat nu wel. Uiteindelijk volgden de media onze berichten, en letten zij op taalgebruik, een woord als ‘rel’ werd vervangen door ‘onrust’.” De groep die in actie kwam, noemden zichzelf Peace Provocateurs.
Manuputty en Wakano geven aan dat niet alleen social media zorgen voor het behoud van vrede. “Ook en vooral face-to-face contact is belangrijk. Zo ontmoeten wij elkaar bij onrusten in de publieke ruimte, om het signaal af te geven dat er sprake is van een veilige situatie. Met social media alleen red je het niet. Social media zijn een instrument.”
De Peace Provocateurs ontwikkelden voor het bereiken van vrede een methodiek, de vier C’s: Clarify (verduidelijken), Counter (bestrijden), Create (het bieden van alternatieven) en Connect (verbinden van mensen). “We bieden geen direct antwoord op de vraag hoe je vrede kunt bereiken, het is geen recept, maar het is wel een methodiek om te werken aan vrede. Wij zijn ervan overtuigd dat ieder mens vrede nastreeft en een vredig leven wil. Maar in literatuur lezen we veel over hoe conflicten ontstaan. En erg weinig over hoe vrede tot stand wordt gebracht. Daar moet absoluut aandacht voor zijn.”
Op de Molukken werken de christen- en moslimgemeenschap meer en meer met elkaar samen. Ook als het gaat om bijeenkomsten die een christelijk karakter hebben en andersom. Zo leverden christenen op de Molukken een belangrijke bijdrage aan de voorbereidingen op het nationale concours voor het reciteren van de Koran. En zongen moslimstudenten tijdens de opening van het christelijke gospelconcours. Ook zorgen Wakano en Manuputty ervoor dat religieuze leiders van moslims en christenen bijeenkomen om te spreken over sociale problemen, van HIV tot corruptie. “Op deze wijze proberen wij een gedeelde verantwoordelijkheid tot stand te brengen binnen onze gemeenschap.”
Imam Wakano en dominee Manuputty waren in Nederland voor een werkbezoek op uitnodiging van ICCO en Kerk In Actie/PKN. Naast dat zij religieus leider zijn en vredesactivist, geven zij als docent les op de universiteiten in Ambon. Manuputty ontving begin oktober voor zijn vredesactiviteiten de Tanenbaum Peacemaker in Action Award in New York. De Peace Provocateurs zijn te volgen op Facebook.
Bron: Wereldjournalisten