Ingezonden: 'Augustus 1945: Japanse overgave'
15-08-2015 13:22
VAN DE REDACTIE
HEUVELRUG Deze maand is het 70 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De Amerikaanse aanvallen met atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki op respectievelijk 6 en 9 augustus 1945 waren daar verantwoordelijk voor.
In september 1945 had op het Amerikaanse slagschip de Missouri de officiële capitulatie plaats. De Amerikaanse opperbevelhebber, generaal Douglas Mac Arthur, nam de ondertekende capitulatieformulieren in ontvangst. De geallieerde militaire afvaardiging op De Missouri bestond ook uit een aantal hoge Nederlandse officieren uit de verschillende krijgsmachtonderdelen. Ons land was uiteraard, gezien zijn Indische kolonie, het latere Indonesië, ook in oorlog met Japan.
De verliezen aan Japanse zijde waren immens. De nucleaire operaties leidden tot enkele honderdduizenden doden.
Zelfs jaren na afloop van de oorlog kwamen nog enkele duizenden Japanners aan het eind van hun leven als gevolg van de uitwerking (straling e.d.) van de desastreuze bombardementen op de Japanse steden. Tegenstanders van de nucleaire aanvallen van destijds voeren de verwoestende gevolgen van de aanvallen met atoombommen telkenmale aan om dergelijke militaire operaties volledig van de hand te wijzen.
In de afgelopen zeventig jaar is ook het aantal atoompacifisten in ons land toegenomen. Daar staat tegenover dat vooral bij nog in leven zijnde voormalige Nederlandse krijgsgevangen die het Japanse gevangenschap hebben overleefd, het Amerikaanse militaire optreden in Japan in augustus 1945 niet alleen wordt toegejuicht maar ook ten volle verdedigd.
Zo wijzen voorstanders van deze drastische militaire interventie er nog steeds op dat een militaire bezetting van Japan op zijn minst een jaar in beslag zou hebben genomen. De Japanners waren namelijk niet van plan zich zonder slag of stoot over te geven. Een militaire verovering die zou uitmonden in een bezetting zou vermoedelijk nog eens 200.000 Amerikaanse militairen het leven hebben gekost.
Het was dus buigen of barsten. De Japanse machthebbers kozen dus voor het eerste. Daar was zelfs een tweede nucleaire aanval voor nodig. De vernietiging van Hiroshima bleek zelfs onvoldoende om Japan tot overgave te dwingen. Ook Nagasaki moest eraan geloven. En hoe…..
Het spreekt voor zich dat de capitulatie voor de bevolking in de Nederlands-Indische archipel een verademing betekende.
Vergeten wordt wel eens dat het meedogenloze Japanse bezettingsregiem in de Nederlandse gebieden heeft geleid tot duizenden slachtoffers onder Nederlandse burgers en Indische-Nederlanders. Martel- en moordpartijen waren aan de orde van de dag. In onze gemeente leeft nog een aantal mensen dat dat kan beamen. In onze gedachten zijn wij bij hen.
Frits van Schaik, voorzitter van het Comité 4 en 5 mei Driebergen-Rijsenburg
nieuwsbladdekaap.nl