'Wanneer is de vrede afgelopen?'door Janine van de Casteel.
Laatst bijgewerkt op: maandag 16 augustus 2010 | 07:21
In de tuin van woonzorgcentrum Raffy in Breda worden bloemen gelegd bij het Indië-monument.
foto Roel van de Laar/het fotoburo BREDA - Op veel plaatsen in ons land werd gisteren de bevrijding van Nederlands-Indië herdacht, precies 65 jaar geleden. Ook in Huize Raffy in Breda kwamen enkele honderden mensen bijeen, onder wie ruim twintig veteranen.
Een emotioneel weerzien met veel repatrianten van de eerste generatie, vergezeld door hun kinderen en kleinkinderen. De langverwachte vrede in het voormalig Nederlands-Indië bleek geen vrede te zijn, want na de capitulatie van Japan ging de ongelijke strijd gewoon door.
Mevrouw Meelhuysen (79) vertelde een aangrijpend verhaal: "Mijn moeder zei dat het vrede werd en dat we nooit meer honger zouden hebben. Maar we kwamen in een kampement, waar we zó ziek werden van ellende, dat mijn zusje Astrid vroeg wanneer de vrede eigenlijk was afgelopen."
Wethouder Cees Meeuwis woonde de herdenking bij namens de gemeente. Hij sprak over een verschrikkelijke periode, die we nooit mogen vergeten.
"Steeds minder ooggetuigen kunnen erover vertellen. We moeten de discussie over machtsmisbruik blijven voeren en we mogen blij zijn dat we in een vrij en democratisch Nederland wonen, waar iedereen gelijk is", zei hij.
Het thema 'Herdenken doen we samen' was goed gekozen, vonden veel sprekers. De heer Jurgens, voorzitter van de raad van toezicht van Huize Raffy, was vijf jaar toen hij in een jappenkamp belandde. Hij memoreerde de teleurstelling en paniek toen na 25 augustus 1945 de zogeheten Bersiap aanbrak, een gewelddadige periode. Ernst Breuer, docent aan basisschool De Driezwing, ontdekte dat zijn moeder er nu pas aan toe is om over haar periode in het jappenkamp te praten. "De rivier de Kali Brantas kleurde bloedrood van alle slachtoffers, die het leven lieten", vertelde Priscilla Bosman.
De organisatie van de herdenkingsbijeenkomst was in handen van de Stichting Arjati. De sprekers werden afgewisseld door het Kionkoor onder leiding van Johnny Rahaket. Nadat er bloemstukken waren gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers, vond er een defilé plaats langs het Indië-monument in de tuin van Huize Raffy.
BNdeStem