Studenten maken oorlogsgraven schoon: 'Ze willen van het zuipimago af'
20 aug. 2015
LOENEN - Aspirant-leden van de Leidse Studenten Vereniging Minerva (LSVM) steken deze week de handen uit de mouwen op het Nationaal Ereveld Loenen. Ze helpen met het onderhoud, als onderdeel van hun ontgroening.
De zevenenveertig aspirant-leden helpen met het ophogen van de 4000 graven, snoeien de bosschages, harken de paden en verwijderen onkruid. Ook kleuren ze de vervaagde grafstenen opnieuw in.
Soldaat van Oranje
Minerva heeft als oudste studentenvereniging van Nederland van oudsher een sterke band met de Tweede Wereldoorlog. Een aantal leden van deze vereniging koos er tijdens de oorlogsjaren voor zich aan te sluiten bij het studentenverzet of als Engelandvaarder de oversteek te wagen en aan geallieerde zijde mee te vechten. De bekendste van hen waren Ernst de Jonge en Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje. Op het ereveld in Loenen hebben 85 studenten hun laatste rustplaats gevonden.
zuipschuiten
Hélène Briaire woordvoerder van de Oorlogsgravenstichting: 'De band met deze leeftijdsgenoten op het ereveld laat deze nieuwe generatie studenten zichzelf misschien de vraag stellen ‘wat zou ik doen? De ontgroening op het ereveld ziet Minerva als maatschappelijke stage. 'Daarmee willen de studenten af van hun imago als zuipschuiten'. De aspirant-leden mogen geen alcohol drinken tijdens hun ontgroening. De leden natuurlijk wel. 'Feesten hoort bij het studentenleven, maar hiermee willen we ook een maatschappelijke bijdrage leveren', vertelt Minerva-lid Lavinia Lurvink.
onder de indruk
Twee jaar geleden waren aspirant-leden van Minerva ook aan het werk in Loenen. Henk Mulder, van de Oorlogsgravenstichting en opzichter van Ereveld Loenen: 'Ze deden toen en ook nu prima werk, zoals onderhoud van de grafstenen en snoeiwerk. De jongelui zijn ook onder de indruk van de mensen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog en hier liggen begraven. De volgende keer zijn de studenten weer welkom.'
gewelddadig
Het Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen en burgers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna – zoals in voormalig Nederlands-Indië. Het zijn ook Nederlandse militairen die tijdens vredesmissies om het leven zijn gekomen. Onder hen zijn 85 studenten en ruim 500 slachtoffers in de leeftijd 18 tot 20 jaar. Het Nationaal Ereveld Loenen wordt beheerd door de Oorlogsgravenstichting.
omroepgelderland