Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Cultural Professor Thom Hoffman TU Delft. sept, okt 2015

Ga naar beneden 
AuteurBericht
Anti-Indo

Anti-Indo

Aantal berichten : 246
Registratiedatum : 03-07-11
Leeftijd : 33
Woonplaats : Brabant, daar brandt nog licht

Cultural Professor Thom Hoffman TU Delft. sept, okt 2015  Empty
BerichtOnderwerp: Cultural Professor Thom Hoffman TU Delft. sept, okt 2015    Cultural Professor Thom Hoffman TU Delft. sept, okt 2015  Icon_minitimema 7 sep 2015 - 9:53

Cultural Professor Thom Hoffman van start
De start van het Cultural Professorschap van Thom Hoffman komt met rasse schreden naderbij. Op vrijdag 11 september houdt hij zijn openingslezing ‘Kromo Blanda’, waarin hij zijn enthousiasme voor de fotografie naar voren zal brengen. Kaarten zijn nu verkrijgbaar. Naast zijn openbare bijeenkomsten op 11 september, 16 oktober en 27 november in de Aula wordt er bovendien een uniek Indisch Film Festival georganiseerd in Theater de Veste. Vanaf woensdag 23 september zal daar onder de noemer ‘Nederlands-Indië in beeld’ een reeks prachtige films de revue passeren. Kortom: mis zijn periode aan de TU Delft niet en regel snel uw toegangskaarten via de website van Theater de Veste (www.theaterdeveste.nl) en/of via de informatiebalie en Prometheus in de Aula van de TU Delft. Kaarten voor het ‘Indisch Film Festival’ zijn uitsluitend verkrijgbaar via Theater de Veste.

Nederlands-Indië in beeld
Uniek Indisch Film Festival met Thom Hoffman in De Veste Delft

Dit najaar vervult acteur, fotograaf en regisseur Thom Hoffman de functie van Cultural Professor aan de TU Delft. Samen met de studenten van de TU zal hij de geschiedenis van onze vroegere kolonie onderzoeken aan de hand van de fotografie uit die periode. Ook films komen daarbij aan bod: van wervende filmbeelden uit het begin van de vorige eeuw over spoorbruggen, theeplantages en olieraffinaderijen, tot Polygoonjournaals en meer kritisch werk van bijvoorbeeld de internationaal vermaarde cineast Joris Ivens. Sinds de Onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 is er in Nederland met speelfilms en documentaires ook teruggeblikt op de koloniale periode. Van de klassieker ‘Max Havelaar’ tot het schitterende ‘De grote Postweg’, met schrijver Pramoedya Ananta Toer, over het Nederlands-Indië van toen en het Indonesië van tegenwoordig.Thom Hoffman vertoont in de Veste een kleine maar zeer tot de verbeelding sprekende selectie van films, die tezamen in chronologie de complexe geschiedenis van Nederlands-Indië vertellen. Tijdens deze vier extra filmavonden verzorgt Hoffman steeds een inleiding en/of vraaggesprek met een historicus of de makers van de films.
Woensdag 23 september 19.30 – 22.30 uur Theater de Veste / B&L Theatercafé Start Indisch Filmfestival: ‘Max Havelaar’
Woensdag 30 september 19.30 – 22.30 uur Theater de Veste / B&L Theatercafé 2e avond Indisch Filmfestival: ‘Moeder Dao’
Donderdag 1 oktober 19.30 – 22.30 uur Theater de Veste / B&L Theatercafé 3e avond Indisch Filmfestival: ‘Oeroeg’ Woensdag 21 oktober 19.30 – 22.30 uur Theater de Veste / B&L Theatercafé 4e avond Indisch Filmfestival: ‘De grote Postweg’Aanvang 19.30 uur | € 5,00 (hoofdfilm inclusief randprogramma)

Kromo Blanda – perspectieven op Nederlands-Indië

Het cultureel professorschap aan de TU Delft wordt in 2015 vervuld door acteur, fotograaf en documentairemaker Thom Hoffman en heeft als thema: Kromo Blanda - – perspectieven op Nederlands-Indië'. Uitgangspunt is de geschiedenis van Nederlands-Indië, en de rol van de 19de en 20ste eeuwse fotografie in ons koloniale denken en handelen. Fotograferen zonder stellingname is niet mogelijk. Ieder beeld levert een subjectieve kijk op een gebeurtenis. Er bestaan duizenden beelden van de koloniale geschiedenis, en elk van die foto’s verkondigt – bewust of onbewust – een standpunt, een opvatting over de samenleving. Met elkaar vormen al deze subjectieve beelden, al die verschillende perspectieven, een verrassende kijk op het koloniale verleden van Nederland. In een masterclass bestaande uit zeven bijeenkomsten, exclusief voor studenten van de TU Delft, onderzoekt Thom Hoffman samen met enkele tientallen studenten de geschiedenis van de fotografie, in het bijzonder de schitterende vroege fotografie waarin de geschiedenis van Nederlands-Indië is vastgelegd. Na een algemene inleiding en een aantal practica op het gebied van de fotografie werken zij met elkaar aan de totstandkoming van een nationaal fotoarchief over Nederlands-Indië. Tijdens dit proces voeren Hoffman en zijn studenten een fotoproject uit in Delft, waar de studenten 19de eeuwse foto’s gaan reconstrueren met behulp van oude camera’s, glasplaatnegatieven en chemie uit de begintijd van de fotografie. Er komt een filmfestival met documentaires en speelfilms, en in een gerenommeerd landelijk museum wordt door Hoffman en zijn studenten een fototentoonstelling ingericht. CP@TUD 2015 bestaat uit drie openbare bijeenkomsten en een besloten masterclass voor studenten van de TU Delft.

Doe mee met de besloten masterclass voor TU Delft studenten

De besloten masterclass van Thom Hoffman bestaat uit zeven bijeenkomsten en een excursie voor studenten van de TU Delft. Tijdens de Uittreerede van Thom Hoffman presenteren zij hun resultaten in de Aula. Lees hoe je kunt meedoen aan de Masterclass

Openbare bijeenkomsten
Cultural Promotion 11 september 2015 - Aula TU Delft - aanvang 20.00 uur

Thom Hoffman zet het thema ‘Kromo Blanda’ uiteen en vertelt wat hij met zijn studenten gaat doen. Aansluitend aan de lezing volgt een gesprek tussen Thom Hofmann en Herman de Boer, film- en tentoonstellingsmaker en voormalig hoofd tentoonstellingen Rijksmuseum Volkenkunde.
Film + bespreking vrijdag 16 oktober 2015 – Aula TU Delft - aanvang 20.00 uur
Uittreerede + presentatie resultaten masterclass studenten vrijdag 27 november 2015 - Aula TU Delft - aanvang 20.00 uur.

Kaartverkoop openbare bijeenkomsten
Toegangskaarten voor de openbare bijeenkomsten zijn € 5,- voor TU Delft medewerkers en studenten, overige bezoekers betalen € 7,50. Let op: zonder kaart geen toegang / uw toegangskaart is tevens consumptiebon voor een gratis 1e drankje. Kaarten zijn vanaf dinsdag 12 mei a.s. verkrijgbaar via Theater de Veste in Delft en Verstegen & Stigter culturele projecten, of op telefoonummer 0344 – 769139 tijdens kantooruren.Aanmelding kan ook via e-mail aan m.a.schrijvershof-vink@tudelft.nl. Tevens zijn kaarten verkrijgbaar via de informatiebalie in de Aula van de TU Delft en bij Prometheus.

Bron:
https://intranet.tudelft.nl/index.php?id=58171
Terug naar boven Ga naar beneden
 
Cultural Professor Thom Hoffman TU Delft. sept, okt 2015
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: