Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Koningin woont dankdienst bij in Molukse kerk

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Koningin woont dankdienst bij in Molukse kerk Empty
BerichtOnderwerp: Koningin woont dankdienst bij in Molukse kerk   Koningin woont dankdienst bij in Molukse kerk Icon_minitimedo 17 sep 2015 - 20:41


Koningin woont dankdienst bij in Molukse kerk
17-09-2015 18:32 | gewijzigd 17-09-2015 18:57 | Jacob Hoekman

Koningin woont dankdienst bij in Molukse kerk (met fotoserie en video)


Ooit gingen ze van Ambon naar Alphen, de Molukkers in de bomenbuurt in Alphen aan den Rijn. Een beetje zoals de reis die koningin Màxima maakte. „Zij ging van Buenois Aires naar Wassenaar. Zij heeft net zo’n soort levensreis ondernomen.” Donderdag kwamen die levens bij elkaar in een Molukse kerk.

„Welkom hier in Gods huis, in de Lachai Roi-kerk. Dat betekent: de kerk van de Levende die mij ziet.” Zo werd koningin Màxima donderdagmiddag welkom geheten bij de Molukse gemeenschap in Alphen aan den Rijn. Ze woonde er een jubileumbijeenkomst van de Alphense Molukkers bij. Hun Molukse wijk bestaat precies vijftig jaar.

Tijdens een korte dankdienst voerde onder anderen de Moluks-evangelische predikant Pattij het woord. „We danken God dat u bij ons bent”, zei ds. Pattij tegen de koningin. Hij benadrukte dat het geloof nog altijd een dragende waarde is voor de veelal protestantse Molukkers in Nederland. „We hebben geleerd om trouw te blijven aan God. Ook u, uit Argentinië, weet het zeer goed: geloof is belangrijk.”

De hele bijeenkomst stond in het teken van Molukse waarden. Naast het geloof hoort ook oranjegezindheid daar bij. Al sinds de tijd dat de Molukken nog onderdeel waren van Nederlands-Indië is de Nederlandse vorst ook die van de Molukkers. „Daarom heet ik Wilhelmina”, zei gastvrouw Wilhelmina Tuhumena tegen de koningin. „Er zijn ook mensen in onze gemeenschap die Alexander heten, en Beatrix.”

Die oranjegezindheid bracht met zich mee dat heel wat aanwezigen zich wat gespannen voelden vanwege het hoge bezoek. Gastvrouw Tuhumena benadrukte het diverse keren. Het was ook te merken toen hare majesteit weer vertrok: pas daarna werd de sfeer losser, terwijl Molukse hapjes in overvloed rondgingen. Wie te gast is bij Molukkers, hoeft nooit met een lege maag naar huis.

Ook koningin Máxima ging niet met lege handen weg: ze kreeg een fors gedenkboek overhandigd waarin de Molukse gemeenschap in Alphen zelf haar verhalen heeft opgetekend. Die gaan ook over moeilijke dingen, zegt voorzitter Reawaruw van de stichting die het allemaal geregeld heeft. „In geen enkel ander gedenkboek komt de drugsverslaving van de jaren 70 en 80 aan de orde, hoewel praktisch ieder Moluks gezin hiermee te maken kreeg”, zegt hij. „Dat het ook hierover gaat, toont de kracht van onze gemeenschap.”

De koningin bleef nog even in Alphen: ze bezocht de plaats waar op 3 augustus twee bouwkranen omvielen en sprak met verschillende gedupeerden.

Ref. Dagblad
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Koningin woont dankdienst bij in Molukse kerk
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: