DAG VAN DE INDISCHE KEUKEN
02-11-2015
De rijsttafel, klappertaart en Goelee-boerenkool. Dit zijn voorbeelden van Indische gerechten, ontstaan in de tijd van Nederlands-Indië. Op woensdag 4 november wordt voor het eerst de Dag van de Indische Keuken georganiseerd, om eetherinneringen aan deze tijd levendig te houden.
Dag van de Indische Keuken
Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat Indonesië zich losmaakte van Nederland. Repatrianten en migranten kwamen naar Nederland, het land dat ze vaak zelf niet kenden, maar waar hun voorouders vandaan kwamen. Nederlands-Indië was de grootste kolonie die ons land ooit heeft gekend. Uit Indonesië afkomstige Indische mensen, hun kinderen en kleinkinderen kennen veel eetverhalen uit deze tijd. Om deze verhalen levendig te houden wordt op 4 november voor het eerst de Dag van de Indische Keuken gevierd met drie generaties Indische Nederlanders.
Indische keuken
De Indische keuken is een samensmelting van de Indonesische en Nederlandse keuken, die ontstond ten tijde van Nederlands-Indië. Omdat eten vaak een gemene deler blijkt, als het gaat om herinneringen aan Nederlands-Indië, wordt tijdens de Dag van de Indische Keuken een bijzonder boek gepresenteerd vol gedeelde herinneringen van drie generaties: De geur van witte rijst. Dit Indische kookboek bevat, naast recepten, herkenbare gezamenlijke herinneringen aan mensen, gebeurtenissen en familiegerechten.
Kim-Lian van der Meij
Tijdens de nieuwe feestdag komt dit kookboek tot leven met Indisch eten, verzorgd door chef Agus Hermawan van restaurant Blauw. Kim-Lian van der Meij reikt het eerste exemplaar uit aan enkele inzenders van recepten uit het bijzondere boek dat door crowdsourcing is ontstaan. De Dag van de Indische Keuken wordt mogelijk gemaakt door familiebedrijf Go-Tan.
Thijs Jacobs
De RestaurantKrant
Maar waar het eerste exemplaar wordt uitgereikt.......