Redt Nederlandse 'vogel' Jakarta van de zee?
06-11-2015 Door: Wilma van der Maten Bron: OneWorld
Een afsluitdijk in de vorm van de nationale Garuda-vogel moet de Indonesische hoofdstad Jakarta van de ondergang redden. De metropool zakt ieder jaar met een kwart meter waardoor het zeewater verder oprukt. Het stadsbestuur is nog niet overtuigd van het Nederlandse ontwerp. Zelfs met de 'vogel' blijven overstromingen de stad teisteren.
REPORTAGE – In de villawijk aan de Baai van Jakarta is de zinkende stad goed zichtbaar. In de jachthaven liggen de boten al hoger dan de huizen. "De stad zakt momenteel elke vier jaar met een meter", vertelt waterbouwkundige Victor Coenen van het Nederlandse ingenieursbedrijf Witteveen+Bos. Hij wijst naar een van de huizen. "De mensen hadden zich bij de aankoop van hun woning een ander uitzicht voorgesteld. Over vier jaar kunnen ze niet meer uit hun ramen kijken. Dan leven ze in een aquarium."
Een genegeerd probleem
Door de jaren heen is Jakarta in zo’n snel tempo gedaald, dat het noordelijke kustdeel al voor 40 procent onder de zeespiegel ligt. De Indonesische hoofdstad kampt met ernstige funderingsproblemen. De grond onder de metropool zakt. Dat komt omdat nog geen 4 procent van de 28 miljoen mensen is aangesloten op het leidingwatersysteem. Iedereen pompt zijn dagelijkse drinkwater.
Het stadsbestuur negeerde jarenlang het probleem. "Tijdens het regenseizoen (november-mei, red.) staat de stad ieder jaar weer blank. Indonesische waterbouwkundigen waren ervan overtuigd dat het overstromingsgevaar vanuit de rivieren kwam. Sinds duidelijk is geworden dat het land lager dan de zee is komen te liggen, vormt de oceaan de grootste bedreiging", legt Coenen uit.
Lees verder bij One World