Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Redt Nederlandse 'vogel' Jakarta van de zee?

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Redt Nederlandse 'vogel' Jakarta van de zee? Empty
BerichtOnderwerp: Redt Nederlandse 'vogel' Jakarta van de zee?   Redt Nederlandse 'vogel' Jakarta van de zee? Icon_minitimeza 7 nov 2015 - 19:08

Redt Nederlandse 'vogel' Jakarta van de zee?
06-11-2015 Door: Wilma van der Maten Bron: OneWorld


Een afsluitdijk in de vorm van de nationale Garuda-vogel moet de Indonesische hoofdstad Jakarta van de ondergang redden. De metropool zakt ieder jaar met een kwart meter waardoor het zeewater verder oprukt. Het stadsbestuur is nog niet overtuigd van het Nederlandse ontwerp. Zelfs met de 'vogel' blijven overstromingen de stad teisteren.

REPORTAGE – In de villawijk aan de Baai van Jakarta  is de zinkende stad goed zichtbaar. In de jachthaven liggen de boten al hoger dan de huizen. "De stad zakt momenteel elke vier jaar met een meter", vertelt waterbouwkundige Victor Coenen van het Nederlandse ingenieursbedrijf Witteveen+Bos. Hij wijst naar een van de huizen. "De mensen hadden zich  bij de aankoop van hun woning een ander uitzicht voorgesteld. Over vier jaar kunnen ze niet meer uit hun ramen kijken. Dan leven ze in een aquarium."

Een genegeerd probleem
Door de jaren heen is Jakarta  in zo’n snel tempo gedaald, dat het noordelijke kustdeel al voor 40 procent onder de zeespiegel ligt. De Indonesische hoofdstad kampt met ernstige funderingsproblemen. De grond onder de metropool zakt. Dat komt omdat nog geen 4 procent van de 28 miljoen mensen is  aangesloten op het leidingwatersysteem. Iedereen  pompt zijn dagelijkse drinkwater.

Het stadsbestuur negeerde jarenlang het probleem. "Tijdens het regenseizoen (november-mei, red.) staat de stad ieder jaar weer blank. Indonesische waterbouwkundigen waren ervan overtuigd dat het overstromingsgevaar vanuit de rivieren kwam. Sinds duidelijk is geworden dat het land lager dan de zee is komen te liggen, vormt de oceaan de grootste bedreiging", legt Coenen uit.

Lees verder bij One World
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Redt Nederlandse 'vogel' Jakarta van de zee? Empty
BerichtOnderwerp: Re: Redt Nederlandse 'vogel' Jakarta van de zee?   Redt Nederlandse 'vogel' Jakarta van de zee? Icon_minitimewo 20 jul 2016 - 7:07

dinsdag 19 juli 2016 NEMO Kennislink
Jakarta vecht tegen het water

Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, heeft al jaren te kampen met bodemdaling. In combinatie met de mondiale zeespiegelstijging door klimaatverandering, zal rond het jaar 2025 ongeveer tien procent van het westelijke deel van de stad onder de zeespiegel liggen.
door Jelle Vincken

Het water rukt op langs de kusten van Java. Voor een stad als Jakarta en de omringende verstedelijkte gebieden heeft dit grote gevolgen. De levens van 4,5 miljoen Indonesiërs en 103 miljard dollar aan gebouwen en infrastructuur komen daarmee op het spel te staan. Zowel op de korte als de lange termijn zal de metropool maatregelen moeten treffen om droge voeten te houden.

Problematisch deltagebied
Jakarta is een gebied waar meerdere rivieren uitmonden in zee. Door de metropool stromen maar liefst dertien rivieren. Dit soort deltaregio’s zijn over het algemeen extra gevoelig voor overstromingen van zowel de rivier als de zee. Bodemdaling maakt de overstromingskans nog groter. Jakarta kampte in 2002, 2007 en 2013 al met grote overstromingen.

Lees verder bij Kennislink
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Redt Nederlandse 'vogel' Jakarta van de zee?
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: