Weer staking Indonesië tegen nieuw systeem minimumloon
25-11-2015
Werknemers en vakbonden in Indonesië zijn op 24 november opnieuw in staking gegaan. Duizenden mensen gingen dinsdag in het land de straten op. Ze zijn al anderhalve maand in rep en roer. Aanleiding is de afgekondigde verandering in het systeem van minimumloon, waarmee de bonden buiten spel worden gezet. Op de tweede dag van de staking zijn gewonden gevallen en mensen gearresteerd.
Eerdere protestdemonstraties en stakingen hebben geleid tot tientallen arrestaties. De ITUC en FNV-voorzitter Ton Heerts hebben beide een protestbrief aan de Indonesische regering gestuurd. Ze hebben zich solidair verklaard met de Indonesische werknemers, die slechts opkomen voor hun basisrecht. ‘De intimidatie van bondsvertegenwoordigers is onacceptabel’, schrijft de ITUC.
Vakbonden en werknemers zijn al sinds 15 oktober in protest tegen de aankondigde hervorming van de regering. Deze komt erop neer dat het minimumloon niet meer gefixeerd is, maar zich automatisch aanpast, zonder dat hier nog een sociale dialoog aan te pas komt. De intentie is het minimumloon te koppelen aan het bruto nationaal product en de jaarlijkse inflatie en zal daarom vermoedelijk relatief laag uitpakken.
In elkaar geslagen
Op 30 oktober, tijdens een grootscheepse staking en protestactie in Indonesië, zijn privéauto’s beschadigd, het vakbondskantoor van de KPBI (Komite Politik Buruh Indonesia) in Noord-Jakarta bezet door de politie, het KSPI-hoofdkantoor en alle FSPMI-vestigingen bewaakt door de politie en andere autoriteiten en werd een vakbondsactivist in Oost-Java door de politie in elkaar geslagen. De KSPI-voorzitter Muhamad Rusdi is opeens onderwerp van onderzoek vanwege die protestactie. De ITUC noemt dit schending van fundamentele rechten.
Open dialoog
ITUC-voorzitter Sharan Burrow wees er ...
lees verder bij FNV