Cultureel erfgoed
Het consumentenvuurwerk met oud en nieuw is toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat heeft het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, dat de lijst samenstelt, dinsdag bekendgemaakt.
Door: Redactie 1 december 2015, 11:54 - Bron: ANP
Er zijn meer oer-Hollandse tradities, gebruiken en rituelen die in aanmerking komen voor het definitieve nominatiedossier. Zo ook het molenaarschap.
De inventaris bestaat uit Nederlandse tradities die groepen en gemeenschappen in Nederland belangrijk vinden.
Behalve het consumentenvuurwerk zijn onder meer de Indische Rijsttafel, Duindorp Vreugdevuur, Ouwe Sunderklaas en Meierblis op Texel, het Limburgse stroop koken en de Brielse Maskerade toegevoegd aan de Nationale Inventaris. Er staan nu meer dan 90 tradities op de lijst.
Vuurwerkvrije zones
Consumentenvuurwerk is nu cultureel erfgoed
Het afsteken van vuurwerk hoort voor veel Nederlanders bij oud en nieuw. Maar de laatste jaren neemt het enthousiasme af. Steeds meer gemeenten stellen voor dit jaar vuurwerkvrije zones in. Uit een onderzoek onder 281 gemeenten blijkt dat er dit jaar in 56 gemeenten vuurwerkvrije zones komen, dertien meer dan vorig jaar. Dat meldde het AD vrijdag. Onder de nieuwkomers zitten steden als Groningen, Amersfoort, Alkmaar en Dordrecht. Het grootste vuurwerkvrije gebied komt in Hilversum; daar mag in het hele centrum niet worden geknald.
Hoe groot de vuurwerkvrije zones zijn verschilt per gemeente. Het gaat voornamelijk om gebieden rond verzorgingshuizen en kinderboerderijen. Om vluchtelingen niet te laten schrikken geldt in Zeist een vuurwerkvrije zone rond het asielzoekerscentrum. In geen enkele gemeente gaat een algeheel vuurwerkverbod gelden. 281 van de 393 gemeenten deden aan het onderzoek mee.
Volkskrant