Nederlands cultureel erfgoed Java in verval
Jaap Schuurman on 30 juni 2014
Een deel van het Nederlandse culturele erfgoed op Java is in verval. Cultuurhistoricus Anggi Minarni maakt zich hier zorgen over. ‘De jonge mensen in de steden zijn verdwaald’
Een stil huis in een willekeurige straat in Yogyakarta, Indonesië. Hoge kozijnen en een dubbele verdieping verraden een Europese architectuur. De luifel gaat schuil onder een doorgeschoten mangoboom. Verf bladdert van de scheef hangende voordeur. Van het tuinhek zijn alleen twee pilaren over. ‘Weltevree’ staat in het steen gebeiteld, maar dat was lang geleden. De oprijlaan is gebarsten, de luiken gesloten.
Kruimels van de kolonie
In Yogyakarta staan honderden dergelijke panden, historische kruimels van wat ooit de Nederlandse kolonie was. Nu zijn ze verlaten of dienen de plaatselijke middenstand. Wasserettes, reisbureautjes en opvallend veel schoonheidssalons hebben zich in de leegstand gevestigd. Veel panden zijn vervallen of met zoveel hartstocht gerestaureerd dat van de authentieke architectuur weinig meer over is. “Een zichtbaar deel van onze geschiedenis is langzaam aan het verdwijnen”, zegt Anggi Minarni. Ze is voorzitter van Karta Pustaka, een stichting die zich inzet voor het beschermen van cultureel erfgoed op Java. “De geschiedenis bepaalt een deel van onze identiteit en die moeten we koesteren. Als we het verleden willen overdragen aan toekomstige generaties zullen we deze gebouwen moeten beschermen.”
lees verder op Indoweb