Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Expat moet reis naar huis annuleren wegens wachtrij Vreemdelingenbureau

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Expat moet reis naar huis annuleren wegens wachtrij Vreemdelingenbureau Empty
BerichtOnderwerp: Expat moet reis naar huis annuleren wegens wachtrij Vreemdelingenbureau   Expat moet reis naar huis annuleren wegens wachtrij Vreemdelingenbureau Icon_minitimevr 18 dec 2015 - 16:11

Expat moet reis naar huis annuleren wegens wachtrij Vreemdelingenbureau
door SDS © brusselnieuws.be
Brussel-Stad

14:43 - 18/12/2015

Een Indonesische IT-consultant heeft zijn reis naar het thuisfront tijdens de kerstperiode moeten annuleren omdat hij al drie dagen lang na uren wachten niet binnenraakt bij het Vreemdelingenbureau van de Stad Brussel. Hij had de nieuwe vergunning pas nodig na de reis, vooral omdat hij voor zijn werk ook door Europa moet reizen.

Expat moet reis naar huis annuleren wegens wachtrij Vreemdelingenbureau 2j64rdl
De ellenlange wachtrij aan het Vreemdelingenbureau Brussel-Stad, tot buiten (© Ahmad Baihaki)


Ahmad Baihaki komt oorspronkelijk uit Jakarta, Indonesië, maar werkt al zeven jaar in België, waarvan vijf jaar in Brussel. Baihaki (35) is zelfstandig IT-consultant en heeft ook een appartement gekocht in Brussel-Stad.

Volgens de wet kan een vreemdeling die al vijf jaar in België verblijft een aanvraag doen voor een permanente verblijfsvergunning. Baihaki heeft die echter nog altijd niet. De Dienst Vreemdelingenzaken wil niet op zijn specifieke geval ingaan, maar laat weten dat wie bijvoorbeeld telkens een verlenging van een jaar krijgt van zijn arbeidscontract, geen permanente vergunning krijgt. Baihaki werkt als zelfstandige telkens voor andere opdrachtgevers.

Elk jaar moet de Indonesiër dus naar het Vreemdelingenbureau van de Stad Brussel. Baihaki’s tijdelijke verblijfsvergunning vervalt midden januari en daarom trok hij deze week naar de Anspachlaan, waar de dienst Bevolking gehuisvest is. Dezelfde dienst is ook verantwoordelijk voor de inschrijving van nieuwe immigranten in Brussel. Iedereen staat in dezelfde wachtrij.

'Ticketmachine stuk'
De IT-consultant was dinsdag om 7.30 uur aanwezig, hoewel de kantoren pas om 8 uur openen, en om 8.15 uur het eerste ticketje wordt uitgedeeld. “Er stonden echt honderd mensen te wachten. Ik heb mijn klant van die ochtend gebeld en uitstel van onze afspraak gevraagd, maar nadat ik twee uur in de rij heb gestaan waren de ticketjes op.”

De volgende dag, woensdag, kregen de wachtenden na twee uur aanschuiven te horen dat er een probleem was met de ticketmachine en dat er die dag niemand verder geholpen kon worden. Baihaki gaf het donderdag even op, maar besloot vrijdag toch weer met frisse moed in de rij te gaan staan. “Dit keer stond ik al om 7 uur in de rij, maar er waren alweer minstens vijftig mensen voor mij.”

Baihaki moet tegen 16 januari een nieuwe vergunning hebben, en de procedure neemt toch minstens een paar weken in beslag. “Ik heb dus geen keuze en moet maandag opnieuw in de rij gaan staan. Hopelijk zijn er de komende week veel mensen weg wegens kerst. Mijn vrienden raden me aan om dit keer om 6 uur te gaan aanschuiven, maar ik weet nog niet of ik zo vroeg opraak. Dat wordt ook een beetje te gek.” Na een paar weken moet hij overigens opniéuw in de rij gaan staan, om de nieuwe verblijfsvergunning af te halen.

Geen bezoek aan pas bevallen zus
Door de vergunningsheisa loopt de Indonesiër een kerstvakantie bij zijn familie in Jakarta mis. “Een van mijn zussen heeft vorige week een kind gekregen, ik had voor iedereen cadeautjes gekocht. Normaal zou ik morgen vertrekken, maar ik heb mijn vlucht geannuleerd. Als ik na mijn reis pas het dossier indien loopt mijn verblijfsvergunning af voor ik een nieuwe heb. Dan krijg je een tijdelijk document, waardoor je in België moet blijven. Dat is een probleem omdat ik voor mijn werk af en toen in Europa moet rondreizen.”

De Indonesiër vraagt om één dag in de week of een vast moment te voorzien voor mensen die hier al langer verblijven en enkel een verlenging willen aanvragen. “Ik begrijp dat dit enkel in Brussel-Stad een issue is, mijn vrienden in Sint-Gillis en de Woluwes hebben geen problemen.”

Of, nog beter, een systeem zoals in Mechelen: “Een Indonesische vriendin van me in Mechelen krijgt per e-mail een reminder op het moment dat haar verblijfsvergunning bijna afloopt. Na het bezorgen van de nodige documenten krijgt ze dan opnieuw een berichtje op het moment dat de nieuwe vergunning klaar is. Maar zo’n systeem zal in Brussel nog wel 30 jaar op zich laten wachten.”

Klacht
Schepen van Burgerlijke Stand Alain Courtois (MR) vindt het jammer dat de betrokkene naar de pers stapte. "Het is makkelijk om te klagen, maar hij had zich beter kunnen en moeten informeren", klinkt het. "Het is mogelijk om een afspraak te maken of we hadden met de diensten een andere oplossing kunnen uitwerken. Zoniet kan er altijd nog een klacht worden ingediend."

Brusselnieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Expat moet reis naar huis annuleren wegens wachtrij Vreemdelingenbureau Empty
BerichtOnderwerp: Re: Expat moet reis naar huis annuleren wegens wachtrij Vreemdelingenbureau   Expat moet reis naar huis annuleren wegens wachtrij Vreemdelingenbureau Icon_minitimeza 19 dec 2015 - 11:33

...Maar zo’n systeem zal in Brussel nog wel 30 jaar op zich laten wachten.”.....


Komt omdat Brussel het druk heeft om "ongewenste" vreemdelingen in een speciale wijk aldaar in de gaten te houden.

Advies aan Ahmad Baikahi: Geef die gasten in Brussel een kerstmaaltijd volgepropt met sambel setan of sambel bledek.... Gaan ze harder van lopen.

Maar als ie erg slim wil zijn, dan pakt ie ff de trein naar Wassenaar en gaat langs een speciaal gebouw van DB, legt daar uit wat er aan de hand is en beroept zich op EU regels en vraagt tijdelijk visum aan. En als ie terugkomt van zijn kerstvakantie dan kan ie op zijn gemakkie de zaakjes regelen toch.

buiging

Merry Xmas all.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
 
Expat moet reis naar huis annuleren wegens wachtrij Vreemdelingenbureau
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: