Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Oud-soldaat Louis Delhaye gedecoreerd

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Oud-soldaat Louis Delhaye gedecoreerd Empty
BerichtOnderwerp: Oud-soldaat Louis Delhaye gedecoreerd   Oud-soldaat Louis Delhaye gedecoreerd Icon_minitimema 1 feb 2016 - 17:23



Oud-soldaat Louis Delhaye gedecoreerd
REGIO  |  29 januari 2016   |Door Witte Weekblad


HOOFDDORP - Op het statige hoofdkwartier van de Nederlandse strijdkrachten, Villa De Zwaluwenberg in Hilversum, is woensdag 27 februari Louis Bernard André Delhaye gedecoreerd. De Hoofddorper (95) kreeg drie onderscheidingen opgespeld voor zijn inzet als militair.

De heer Delhaye is geboren in Batavia, in het toenmalig Nederlands-Indië. Momenteel woont hij bij zijn dochter in Hoofddorp, die mantelzorger voor haar vader is.

Onderscheidingen
De Hoofddorper ontving in het bijzijn van kinderen, kleinkinderen en andere familie drie onderscheidingen opgespeld: het Mobilisatie-Oorlogskruis (vanwege zijn inzet als dienstplichtige ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in het voormalige Nederlands-Indië), het Ereteken voor Orde en Vrede (in verband met zijn diensttijd in het VNI, in de periode 1946 tot 1948) en de Demobilisatie-Insigne van het KNIL.

Oud-strijder Delhaye werd in augustus 1941 ingelijfd in het Koninklijke Nederlands-Indische Leger (KNIL). Na de overgave van het KNIL aan de Japanners begin 1942 belandde hij in krijgsgevangenschap.

Helletocht
Het bleek het begin van een helletocht die hem langs verschillende kampen op Java en in Singapore, Birma en Siam bracht. Daar werkte hij ook aan de aanleg van de beruchte 'Dodenspoorweg'. In totaal stierven meer dan 100.000 mensen tijdens de werkzaamheden aan deze spoorlijn.

In 1945 werd de heer Delhaye bevrijd en kwam de Tweede Wereldoorlog ten einde. Het betekende echter nog niet dat hij naar huis kon. Hij moest opnieuw onder de wapenen in zijn thuisland Nederlands-Indië, waar ondertussen de Republiek Indonesië was uitgeroepen.

Toekomst
Pas op 24 maart 1948 kwam voor hem een einde aan het vechten en kon hij gaan werken aan een toekomst met zijn echtgenote, mevrouw Latri Delhaye-Manboensom.

Het feit dat de heer Delhaye deze onderscheidingen nog bij leven in ontvangst heeft kunnen nemen, is voor een oudgediende KNIL-soldaat, een oorlogsveteraan, heel bijzonder. Het gros van de veteranen uit die tijd is namelijk al overleden.

Erkenning
Volgens de Inspecteur Generaal van de Krijgsmacht Bart Hoitink, die de Hoofddorper de versierselen overhandigde, heeft de heer Delhaye eindelijk de erkenning en waardering gekregen die hem toekomt.

Dichtbij
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Oud-soldaat Louis Delhaye gedecoreerd
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Interview in DEN HAAG CENTRAAL met voorzitter Indisch Platform Silfraire Delhaye
» Louis Zweers - De gecensureerde oorlog
» De engel van Kebayoran - Louis Zweers
» 'Soldaat van Oranje plande staatsgreep'
» De Soldaat Achterna – Carel Erasmus

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Geschiedenis-
Ga naar: