Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Molukkers waren allochtonen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Molukkers waren allochtonen Empty
BerichtOnderwerp: Molukkers waren allochtonen   Molukkers waren allochtonen Icon_minitimedi 23 feb 2016 - 8:23

Molukkers waren allochtonen
Emerson Terinathe / 18-02-2016

Volgens Van Dale is de definitie van een allochtoon, iemand waarvan tenminste één van de ouders in het buitenland is geboren. Waren Molukkers dan ook allochtonen?

De Molukkers zijn een Melanesische-Austronesische bevolkingsgroep die de oorspronkelijke bevolking uitmaken van de eilandenreeks de Molukken, sinds 1949 helaas onderdeel van Indonesië. Sinds de jaren vijftig wonen veel Zuid-Molukkers in Nederland. Ze kwamen hier op dienstbevel, nadat Indonesië onafhankelijkheid hadden uitgeroepen. De Molukse militairen, die in dienst waren van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, waren hier duidelijk niet mee eens. Hen was namelijk door de Nederlandse overheid beloofd, dat ze eigen onafhankelijke Molukse Staat zouden krijgen. Vanwege deze belofte riepen zij als antwoord op Indonesië, de Republiek Maluku Selatan in het leven. Nederland zat, door deze situatie, met duizenden ontevreden Molukse militairen in hun maag. Om de situatie niet verder te laten escaleren en de band met Indonesië te herstellen, besloot de Nederlandse overheid om de militairen tijdelijk in Nederland onder te brengen. Tevens beloofden zij aan hun Molukkers, dat zij een eigen Molukse Staat voor hen zouden realiseren. Dit “tijdelijk onderkomen”, zou 4 tot uiterlijk 6 maanden duren. Inmiddels zitten we hier, dit jaar meegerekend, al 65 jaar in Nederland. De belofte werd nooit ingelost. Reden voor een feestje? Absoluut niet! Reden om hier bij stil te staan? Dat wel.

Door deze overtocht, waren Molukkers daarmee een van de eerste groepen allochtonen. Een deel van de Molukkers woont nog steeds in Molukse wijken. Persoonlijk hou ik er niet van om mensen en of groepen te labelen, maar waarom voelen Molukse mensen zich aangevallen als ze voor “allochtoon” werden gezien? Ik heb een aantal Molukkers gevraagd wat hun definitie van een allochtoon is. Opvallend genoeg kreeg ik hetzelfde antwoord: “Allochtonen zijn mensen die vrijwillig naar Nederland verhuist zijn, om een beter toekomst op te bouwen. Dat zijn die gastarbeiders. Allochtonen zijn ook mensen die naar Nederland gevlucht zijn. Je weet wel, die asielzoekers.” Vervolgens stelde ik de vraag of Molukkers ook allochtonen zijn. Ook daarop kreeg ik hetzelfde antwoord: “Nee. Wij zijn geen allochtonen. Onze vaders en opa’s moesten op dienstbevel hierheen. Wij moesten hierheen. Wij waren een onderdeel van Nederland, dus dat maakt van ons geen allochtonen, maar eerder een “Medelander”. Hiermee bedoelt men dat men gelijk staat aan een Nederlander, vanwege de nog niet ingeloste belofte, de zogenoemde ereschuld. Maar de term “Mederlander” staat voor een in Nederland wonende allochtoon.

Doordat men mij dezelfde uitleg gaf, lijkt een algemeenheid alsof men nog graag bij onze koloniale onderdrukker wilt horen. Alsof ons koloniale verleden, ons een status aparte geeft, waardoor we de term “allochtoon” als iets minderwaardig zien en indirect ook de mensen, die onder deze term vallen, ook minderwaardig vinden. Vanwaar deze misplaatste arrogantie? Ik denk niet in termen en uit levenservaring stop ik mensen niet in hokjes, maar ik voel me eerder verwant tot een allochtoon dan tot een Nederlander. Ga maar na, we hebben culturele overeenkomsten en qua normen en waarden staan we ook dichter tot elkaar. We zoeken elkaar ook eerder op. Dat gaat onbewust. Iedereen van buitenlandse komaf weet te beamen, dat als je ergens nieuw binnenkomt, of het nou een nieuwe school of werkgever is, jij automatisch eerder een klik hebt met iemand die ook van buitenlands komaf is. Dit tendens wordt ook gevoed door de omgeving. Ik ben zelfstandig ondernemer, maar werk nog wel een aantal uurtjes in loondienst bij een software company. Dat doe ik sinds enkele weken met veel plezier. Ik werk met 8 collega’s, waarvan 1 van Hindoestaanse Surinaamse komaf is. Gisteren was zij door onbekende reden afwezig. Aan wie vroeg de manager als eerste waar zij was? Juist.

Zoals ik al eerder zei, verblijven Molukkers nu al 65 jaar in Nederland. Dat heeft ons 5 a 6 generaties voortgebracht. Als we de definitie van Van Dale strikt aanhouden, betekent dit dus dat we vanaf de 3e generatie niet meer kunnen praten over allochtonen. Ik ben van de 3e generatie. Ik ben geen allochtoon. En al zou ik dat wel zijn, dan zou ik er alsnog trots op zijn. Hoewel mijn ouders beide in Nederland zijn geboren, namelijk in kamp Schattenberg (voormalig concentratiekamp Westerbork), vallen zij nog wel onder de term “allochtoon.” Mijn vriendin, wiens moeder in Indonesië is geboren, is ook een allochtoon, maar kijk ik er op die manier naar? Is het een definitie wat voor mij belangrijk is? Nee. Allochtoon, autochtoon, het is mij om het even. We zijn allen mensen. We zijn allemaal een kind van God, Allah, Boedha etc.

Emerson Terinathe
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Molukkers waren allochtonen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 50 jr. Molukkers in Culemborg = reden voor boek 'Molukkers aan de Lek'
» Weg met de allochtonen, wij zijn allemaal I.N.D.O.'s
» Positie Haagse allochtonen op arbeidsmarkt verslechtert
»  Molukkers in Gaasterland...
» Van Ambonezen tot Molukkers

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: