Volg de totale zonsverduistering in Indonesië
Mensen in Zuidoost-Azië en delen van de Grote Oceaan kunnen woensdagochtend een totale zonsverduistering aanschouwen. Het natuurfenomeen is in Nederland en België niet te zien, maar wél online te volgen.
Datum: 08-03-2016
Auteur Paul van Beem FotograafCarsten Peter, National Geographic Creative
Bijna een jaar geleden waren we in Nederland getuige van de grootste zonsverduistering van het decennium. De volledige zonsverduistering was alleen zichtbaar vanaf het noorden van de Atlantische Oceaan, maar ook gezien vanuit de Lage Landen was 81 procent van het zonneoppervlak bedekt.
Liefhebbers van astronomie richten hun blik dit keer op Zuidoost-Azië. Hier staan de aarde, de zon en de maan morgenochtend vanaf zes uur plaatselijke tijd perfect uitgelijnd. Extra bijzonder is dat de afstand tussen maan en aarde op dat moment het kleinst is: het perigeum. De maan verschijnt hierdoor extra groot aan de hemel.
Indonesië
De totale zonsverduistering is ditmaal dus niet bij ons te aanschouwen. Waar wel? Het spektakel begint morgenochtend rond zes uur plaatselijke tijd op het Indonesische eiland Sumatra, en ‘trekt’ vervolgens in drie uur tijd langzaam richting het oosten. Via het centrale deel van Borneo over Sulawesi en vervolgens zelfs over de internationale datumgrens, waar het op dat moment nog dinsdag 8 maart is. In totaal is de eclips te zien over een afstand van ruim veertienduizend kilometer, waarna de maan in de buurt van Hawaï weer tussen de aarde en de zon zal verdwijnen. De duisternis zal op het Micronesische atol Woleai het langst duren: maar liefst vier minuten, dubbel zo lang als in het oosten van Indonesië (zie animatie onder).
Zelf kijken
Het pad van de volledige eclipse is zo’n 150 kilometer breed, en dus is het natuurfenomeen slechts in een klein gebied op aarde zichtbaar. Op veel andere plaatsen is morgenochtend echter sprake van een gedeeltelijke verduistering. Onder meer in China, Japan, Noord-Australië en zelfs delen van Alaska. Bevind je je in Nederland en wil je het natuurspektakel zelf aanschouwen? Dat kan onder meer via een livestream van de robottelescoopservice Slooh.com. In Indonesië is het zes uur later dan in West-Europa, dus schakel rond middernacht in om niks te missen.
Heb je geen kans om te kijken? Niet getreurd, op 1 september van dit jaar is er een (gedeeltelijke) zonsverduistering zichtbaar vanuit Afrika. In Nederland en België moeten we wachten tot 10 juni 2021, maar de maan zal dan slechts een derde van de zon bedekken.
National Geographic