Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Empty
BerichtOnderwerp: DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle   DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Icon_minitimewo 30 maa 2016 - 12:01


DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle

29/03/16 - 15u06 Bron: AFP


Oscarwinnaar Leonardo DiCaprio spendeerde het voorbije weekend in de jungle op het Indonesische eiland Sumatra. Daar steunde hij milieuactivisten die zich verzetten tegen houtkap in de regio.


DiCaprio vertoefde het voorbije weekend in het Leuser-ecosysteem op Sumatra. Op zijn Instagrampagina schrijft de acteur dat zijn stichting, die uiteenlopende milieuprojecten steunt, steun verleent aan lokale groepen die er een "megafaunareservaat" willen oprichten in het gebied.

Op de bijbehorende foto is DiCaprio te zien met twee Sumatraanse olifanten - de olifantensoort is met uitsterven bedreigd. Hij omschrijft het gebied als "de laatste plaats op aarde waar Sumatraanse orang-oetans, tijgers, neushoorns en olifanten samenleven in het wild."

Net zoals veel andere regenwouden in Indonesië dreigt het Leuser-ecosyteem ontbost te worden om plaats te maken voor palmolie- en papierplantages. De bedreigde diersoorten vallen ten prooi aan stropers en lokale bewoners die hen beschouwen als een pest.

Ondertussen hebben ook de lokale autoriteiten van de provincie Aceh, waaronder het ecosysteem in kwestie grotendeels valt, plannen goedgekeurd om nieuwe stukken bos te kappen en er wegen doorheen aan te leggen. Het centraal bestuur in Jakarta, dat daarvoor haar fiat moet geven, heeft Aceh gevraagd om de plannen te herzien, maar volgens de milieuactivisten is de provincie desondanks toch al bezig met de uitvoering ervan.

DiCaprio zet zich al jaren in voor het milieu. In 1998 stichtte hij zijn Leonardo DiCaprio Foundation. Op de Oscaruitreiking gaf hij nog een vurige speech waarin hij opriep tot actie tegen de klimaatopwarming en vorig jaar nam hij het woord op de klimaattop in Parijs.


HLN
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Empty
BerichtOnderwerp: Re: DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle   DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Icon_minitimeza 2 apr 2016 - 10:42Indonesië boos op kritiek Leonardo DiCaprio over palmolie-industrie

Gepubliceerd: 02 april 2016 10:41
Laatste update: 02 april 2016 11:27

Een werknemer bij de Indonesische immigratiedienst zegt dat Leonardo DiCaprio mogelijk niet meer mag terugkomen naar Indonesië als hij kritiek blijft geven op de palmolie-industrie in het land.
"We kunnen hem op de zwarte lijst zetten van Indonesië op ieder moment, als hij blijft provoceren op zijn sociale media", zegt Heru Santoso, woordvoerder van het ministerie van Recht en Mensenrechten. Dat meldt Page Six.

De acteur bezocht vorige week voor een dag het beschermde Mount Leuser Nationale Park in Tamiang en maakte foto's die hij op Instagram plaatste. Bij de foto's uitte hij zijn zorgen over de leefomgeving van bedreigde diersoorten die er leven. "De uitbreiding van palmolieplantages laat het regenwoud uit elkaar vallen. (..) Voor olifanten wordt het hierdoor lastiger om goede bronnen van eten en water te vinden."

DiCaprio liet daarna weten dat zijn stichting lokale partners steunt en riep mensen op om te vechten voor de bescherming van het ecosysteem in de regio. Volgens Santoso gebruikte de 41-jarige acteur zijn bezoek enkel om de palmolie-industrie en de Indonesische regering in diskrediet te brengen.

Door: NU.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Empty
BerichtOnderwerp: Re: DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle   DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Icon_minitimeza 2 apr 2016 - 10:49


Unilever zet inkoop bij geschorste palmolieproducent stop
01-04-2016 14:32 | Door: Chris Thijssen

Unilever stopt met de inkoop van palmolie bij de Maleisische producent IOI Group. De producent verloor onlangs zijn certificering van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

De RSPO nam de Maleisische IOI Group zijn certificering af nadat het bedrijf volgens de organisatie faalde om adequate stappen te zetten om ontbossing en de uitputten van turfgronden uit te bannen.

Eerder linkte Greenpeace het bedrijf ook aan de palmolieplantages die in het najaar van 2015 grote bosbranden in Indonesië veroorzaakten.

De certificeringsorganisatie zou de palmoliefabrikant meerdere kansen hebben gegeven om zijn werkwijze te veranderen. Nu de IOI Group, dat een van de stichtende leden van de RSPO is, geen actie heeft ondernomen, is de fabrikant vanaf april geschorst.

300.000 ton gecertificeerde palmolie
Unilever ondertekende in 2010 een meerjarige overeenkomst met IOI Group voor de inkoop van 100 procent traceerbare palmolie. Met die maatregel wilde het concern voldoen aan zijn doelstelling om in 2015 100 procent gecertificeerde palmolie in te kopen voor al zijn producten.

Na de schorsing van IOI Group besluit Unilever de overeenkomst echter te ontbinden. In een statement zegt het bedrijf de beschuldigingen vanuit de RSPO ‘uiterst serieus’ te nemen.

“Wij verwachten van onze leveranciers de hoogste standaarden en een strikte naleving van de Unilever Sustainable Palm Oil Policy”, meldt Unilever, dat in 2015 300.000 ton gecertificeerde palmolie inkocht.

Verantwoorde productie
Met het Unilever Sustainable Palm Oil Policy heeft het bedrijf zich voorgenomen alleen nog palmolie te gebruiken die op verantwoorde wijze is geproduceerd. Zo schrijft het beleidsdocument onder meer voor dat er voor de productie van palmolie geen ontbossing mag plaatsvinden en dat er geen nieuwe plantages op turfgronden mogen worden aangelegd.

De schorsing van IOI Group is volgens Unilever dan ook in strijd met zijn beleid. “Volgens onze procedures zijn we nu gestart met het ontkoppelen van de leverancier”, meldt het bedrijf. “De planning is om deze ontkoppeling de komende drie maanden uit te voeren.”

Tegelijkertijd zegt Unilever IOI Group en relevante NGO’s op te roepen om samen te werken om de werkwijze van de Maleisische palmolieproducent fundamenteel te verbeteren.

duurzaambedrijfsleven
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Empty
BerichtOnderwerp: Re: DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle   DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Icon_minitimewo 6 apr 2016 - 20:40

Leonardo DiCaprio blijft welkom in Indonesië
04 APR 2016

Leonardo DiCaprio komt niet op een zwarte lijst in Indonesië. De acteur, die zich afgelopen week kritisch opstelde tegenover de palmolie-industrie in het land, is nog gewoon welkom. Dat zegt de Indonesische minister van milieu Siti Nurbaya tegen Foresthints.news.

"Naar mijn mening zijn DiCaprio's zorgen oprecht en eerlijk", aldus de minister. "In feite delen we grotendeels dezelfde mening over deze kwestie. Ik sta dan ook open om met hem samen te werken."

Een medewerker van de immigratiedienst dreigde DiCaprio op een zwarte lijst te zetten vanwege zijn kritiek. De acteur had op Instagram zijn zorgen gedeeld over de leefomgeving van beschermde dieren in Mount Leuser, een beschermd nationaal park in Tamiang. Vooral het lot van de olifant trok hij zich aan. DiCaprio riep mensen op te strijden om het ecosysteem van het beschermde gebied intact te houden. Hij wil zelf met zijn eigen stichting lokale initiatieven steunen.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Empty
BerichtOnderwerp: Re: DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle   DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Icon_minitimezo 10 apr 2016 - 8:33

De lange tenen van de palmolie-industrie in Indonesië
10-04-2016 Door: Wilma van der Maten

In Indonesië staan de eerste stukken bos al weer in de fik. De jaarlijks terugkerende branden zijn een gebed zonder einde. Ondertussen is Leonardo DiCaprio in het land niet meer welkom.

President Joko Widodo heeft in delen van Sumatra de noodtoestand uitgeroepen. Het leger is opgetrommeld in de hoop de vuren te blussen. Ieder jaar kampt het eilandenrijk met dezelfde problemen. De kleine boeren krijgen de schuld. Met hun eeuwenoude ‘slash en burn systeem’ zouden zij de bosbranden uit de hand laten lopen. Het zijn juist de eigenaren van de palmolieplantages die hun landloze arbeiders de opdracht geven grote stukken van het regenwoud in brand te steken. De goedkoopste manier om nieuwe, illegale plantages op te zetten. De regering kijkt de andere kant uit, omdat de nationale economie deels teert op de inkomsten van deze ‘gouden’ business. 80 % van alle palmolie wereldwijd wordt in Indonesië geproduceerd. Jakarta zal als laatste de kip met de gouden eieren slachten.

Lees verder bij One World
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Duinkonijn

Duinkonijn

Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 76
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Empty
BerichtOnderwerp: Re: DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle   DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Icon_minitimezo 10 apr 2016 - 21:46

Slash and burn is niet alleen om nieuwe plantages op te zetten.
Als de productie van oude bomen achteruit gaat dan wordt het hele bos in de fik gestoken.
Men zegt dat de as nieuwe mest is, zo nodig laten ze eerst sojabonen groeien, dat zijn "groenbemesters". En ze leveren binnen korte tijd prima oogst op.
Daarna wordt het herplant met nieuwe palmolie bomen.
Ik heb het zelf gezien en gesproken (met een tolk) met de inwoners van het dorp aan de rand van het afgebrande bos in Zuid Sumatra (Lampong), op weg onderweg van Pringsewu naar Way Kambas (natuurpark).


DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
Gesponsorde inhoud
DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Empty
BerichtOnderwerp: Re: DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle   DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
DiCaprio bezoekt milieuactivisten in Indonesische jungle
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: