Spullen van 'exotische spionne' Mata Hari onder de hamerVANDAAG, 01-04-2016, 12:22 BINNENLAND
WIKIMEDIA COMMONS
Nog lang niet alles is bekend over de mysterieuze exotische danseres Mata Hari, het pseudoniem van Margaretha Geertruida Zelle. De Friezin werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Fransen gefusilleerd wegens hoogverraad. Vandaag gaan haar spullen onder de hamer in Amsterdam.
Mata Hari werd geboren op 7 augustus 1876 in Leeuwarden. Met een omweg kwam ze eind 19de eeuw in Nederlands-Indië terecht, nadat ze getrouwd was met een twintig jaar oudere kapitein van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Het huwelijk was ondanks het leeftijdsverschil niet verwonderlijk, zegt Yves Rocourt, Mata Hari-conservator van het Fries Museum. "Ze viel op mannen in uniform. Dat vond ze het einde."
Maar het huwelijk liep stuk, waarna ze begin 20ste eeuw naar Parijs vertrok. Daar werd Mata Hari danseres. "Ze brak door met een dans die gebaseerd is op de tempeldansen uit Nederlands-Indië en India", zegt Rocourt. Voor die dansen was in die periode in Europa veel interesse. "Ze had geen dansopleiding, dus de vraag is wel hoe goed ze eigenlijk kon dansen."
In de jaren die volgden brak de Eerste Wereldoorlog uit. Omdat Nederland neutraal bleef kon Mata Hari door haar Nederlandse nationaliteit vrij door Europa reizen. In verschillende landen onderhield ze contact met hoge militairen. Contacten die haar uiteindelijk waarschijnlijk fataal zijn geworden.
"De Fransen hebben haar in 1917 veroordeeld op basis van een aantal telegrammen die door de Duitsers werden verzonden", zegt Rocourt. Uit de telegrammen zou blijken dat Mata Hari een spion was. Iets dat tot op de dag van vandaag onduidelijk is. "Er zijn geen originele Duitse telegrammen bekend, alleen de Franse vertalingen. Dus wie zegt dat ze echt zijn?"
Persoonlijk bezit
Het turbulente leven van Mata Hari heeft de nodige spullen opgeleverd die pas later boven water zijn gekomen, zegt Rocourt. "Bijvoorbeeld omdat ze in persoonlijk bezit waren van mensen die het tijdens hun leven niet wilden verkopen. Als de kinderen of kleinkinderen het krijgen in de erfenis, willen die het soms wel verkopen."
Het gaat volgens Rocourt om spullen die waarschijnlijk in een van haar huizen hebben gestaan. Persoonlijke eigendommen, waaronder bestek en halskettingen. Toch gaat er niemand van het museum naar de veiling toe. "Er zijn een aantal onzekere factoren voor ons." Op de vraag wat hij daarmee bedoelt, gaat hij niet in.
nos.nl
1 april grap? ik vraag me af of er mensen naar Amsterdam zijn gegaan.... haha... naar welk adres dan??