Exploitatie bedelende kinderen in Aziatische metropolen
12 april 2016
In de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn deze maand een aantal mensen opgepakt die schuldig werden bevonden aan de exploitatie van kinderen. De verdachten zouden minderjarigen hebben gedwongen om op straat te bedelen. De opbrengst streken zij zelf op.
Door Bert Vos
Volgens officiële cijfers van de sociale dienst telde Jakarta vorig jaar zo’n 170 bedelaars. In 2014 waren dat er 300. Volgens het stadsbestuur worden er maatregelen genomen om het bedelen terug te dringen. Jakarta telt echter tien miljoen mensen. Dus het aantal bedelaars dat onder de radar blijft van de overheid is waarschijnlijk vele malen hoger.
Zoals in elke Aziatische metropool worden kinderen meestal door bendes gedwongen om te bedelen. Onderzoek wijst uit dat het ook vaak de ouders zelf zijn die hun kind tot bedelarij dwingen. Als ze tegenwerken of met te weinig thuiskomen krijgen zij slaag, vertelde een politiewoordvoerder tijdens een persconferentie in Zuid-Jakarta, na de arrestatie van de bendeleden. Bij een andere zaak die de politie op het spoor kwam konden mensen kinderen huren om voor hen te bedelen. Kosten 17 euro per dag. Een ‘werkwijze’ die ik ook in Bombay gewaar werd na een gesprek met een guesthouse-eigenaar. Wat ook voorkomt is het kreupel maken van kinderen, om zo meer geld te genereren.
Ook zijn baby’s het slachtoffer van uitbuiting. Moeders met een kleine in de armen vragen voorbijgangers om geld. Voordat een baby door zijn zogenaamde moeder wordt meegenomen, krijgt deze een anti-allergie middel toegediend dat versuffend werkt. Ze blijven op die manier rustig tijdens het bedelen. Deze anti-allergie middelen kunnen bij langdurig gebruik nierfalen veroorzaken en een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen.
Ook komt het voor dat bedelende moeders het kind met opzet laten huilen door het te gaan knijpen. Dat wekt een gevoel van medelijden op bij voorbijgangers, hopen ze. Niet alleen in Jakarta zie je dergelijke taferelen. Ook in steden als Phnom Penh en Bangkok zie je ze zitten, op een kleedje of stuk karton, vervuild, je smekend aanstarend, met een halfnaakt kind in de armen en een plastic bakje in de hand, zwaaiend naar elke voorbijganger.
Voor de autoriteiten in Indonesië is het moeilijk een geschikte aanpak te vinden voor het probleem. In Jakarta is het weliswaar verboden om bedelaars geld te geven, maar bijna niemand houdt zich hieraan. Daarbij, volgens religieuze tradities is het een goede daad om een aalmoes te geven. Daarom neemt het aantal bedelaars, ook kinderen, op religieuze feestdagen fors toe. Het is het essentieel om dit te stoppen, ter bescherming va de meest kwetsbaren, de samenleving moet daarom bewust gemaakt worden van het feit dat kinderen naar school moeten en spelen met leeftijdsgenootjes, in plaats van de straat hun thuis te maken. En dan ook nog eens gedwongen.
De Aziatische Tijger