ASSEN - Tussen de vijf- en zeshonderd mensen hebben zaterdag de herdenking op begraafplaats De Boskamp in Assen bijgewoond van de treinkaping bij De Punt in 1977. Bij die actie kwamen uiteindelijk de negen Molukse gijzelnemers om het leven.
Verschillende organisaties, zoals leden van de RMS-regering en politieke organisaties, legden kransen. Op de herdenkingsdag was er veel ruimte voor de jonge Molukse generaties, omdat zij het ideaal moeten voortzetten.
Andere strategie De RMS strijdt nog steeds voor een eigen Zuid-Molukse Republiek. "Voor het bereiken van politieke doelen zijn andere strategieën nodig", stelt de RMS. "Dit politiek uithoudingsvermogen vraagt om een blijvende investering in Molukse jeugd en jongeren."
Om het leven gebracht 66 jaar geleden wilden de Molukken onafhankelijk wilden worden van Indonesië, maar Indonesië stond dat niet toe. De Molukkers vonden dat Nederland niet genoeg deed om een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken voor elkaar te krijgen en gingen over tot kapingen. Bij de kaping in De Punt kwamen ook twee inzittenden van de trein om het leven.
rtvdrenthe.nl
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Honderden mensen herdenken omgebrachte Molukse kapers za 11 jun 2016 - 21:22
Vrijdag 10 juni 2016, 17:49 Zus omgekomen kaper: één groep, één doel, één rechtszaak
TV-reportage over rechtszaak tegen de Nederlandse Staat
ASSEN- Is er buitenproportioneel geweld gebruikt tegen twee kapers bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977? Over die vraag dient in het najaar een rechtszaak in Den Haag.
Maar nabestaande Nona Lumalessil had liever gezien dat de zaak namens de zes omgekomen kapers wordt gevoerd.
Journalist Jan Beckers zegt dat drie nabestaanden aan de kant zijn gezet als cliënt van advocaat Zegveld, die de zaak tegen de Nederlandse Staat voert. Zegveld zelf ontkent dit.
"Onze broers, onze zus, onze zonen, onze dochters, nu praat ik dus over de ouders, zijn er als één groep naar toe gegaan. Ze hebben met elkaar afgesproken dat ze er voor gaan. Het is een gezamenlijk iets met een gezamenlijk doel. Nu zie je dat het uit elkaar is gerukt. Laat ik het een beetje cru zeggen. En ik denk niet dat dit de bedoeling is van de zes omgekomen slachtoffers," zegt Lumalessil.
Ze erkent dat ze haar wel haar handtekening heeft gezet onder de gewijzigde strategie van advocaat Liesbeth Zegveld. Die vindt de overgebleven zaak het meest kansrijk.
Lumalessil zegt overigens op goede voet te staan met de andere nabestaanden.
rtvdrenthe.nl
wu
Aantal berichten : 6613 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Re: Honderden mensen herdenken omgebrachte Molukse kapers za 11 jun 2016 - 21:24
Vijf vragen over de treinkaping bij De Punt 11-06-2016 Door Leonie Sinnema Drenthe
Vandaag is het precies 39 jaar geleden dat er een einde kwam aan de treinkaping bij De Punt. Bij de kaping kwamen twee gegijzelden en zes gijzelnemers om. Wat gebeurde er ook alweer precies? De treinkaping in vijf vragen.
Wanneer vond de treinkaping plaats?
Op 23 mei 1977 rijdt de intercity Assen-Groningen om 9.00 uur ’s ochtends langs het dorp De Punt. Een groep van negen jonge, gewapende Zuid-Molukkers brengt de trein met geweld tot stilstand. Tegelijkertijd gijzelen vier Zuid-Molukkers de lagere school in Bovensmilde, waar op dat moment 105 kinderen en vijf onderwijzers aanwezig zijn. De schoolkinderen worden vier dagen later, op 27 mei, vrijgelaten. De onderwijzers blijven vastzitten.
Op 11 juni komt de treinkaping door een heftige bestorming, waarbij krijgsmacht, mariniers en luchtmacht samenwerken, ten einde. Ook de onderwijzers in Bovensmilde worden bevrijd. Bij de bestorming van de trein komen twee gegijzelden en zes kapers om het leven.
Lees hier het verhaal van George Flapper, destijds 29 en psychologiestudent. Hij was onderweg naar Groningen om een tentamen te maken.
Hoe verliep de kaping?
Op het moment dat de Molukkers de trein binnenstormen worden de conducteur en machinist onder bedreiging van een vuurwapen gesommeerd om de trein te verlaten. Op dat moment zitten er 94 passagiers in de trein. Veertig van hen mogen de trein verlaten.
De Nederlandse regering vormt een crisisteam en er worden bemiddelaars ingeschakeld om met de kapers te praten over vrijlating van de gijzelaars. Dat loopt op niets uit, tot 5 juni: twee zwangere vrouwen mogen dan de trein verlaten. Op 9 juni mag een zieke man naar huis.
Gonda Boersma was vier toen de Molukse kapers haar school in Bovensmilde binnenvielen. Wat de gevolgen van de gijzeling waren vertelt ze in dit artikel. De regering wil koste wat kost voorkomen dat er bij de kaping gijzelaars om het leven komen en beraamt een aanvalsplan, dat op 11 juni om 5.00 uur ’s ochtends ten uitvoer gebracht wordt. Zes kapers en een gegijzelde komen bij de aanval om het leven. Een andere gegijzelde wordt door een van de kapers doodgeschoten.
Tegelijkertijd wordt de school in Bovensmilde met gepantserde voertuigen geramd. De gijzelnemers geven zich zonder verzet over en de gegijzelde leerkrachten worden vrijgelaten.
Waarom kaapte de groep Molukkers de trein?
In 1951 waren 12.500 Zuid-Molukkers voor een tijdelijk verblijf naar Nederland gekomen. Deze groep bestond uit 4000 mannen die in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) dienden, en hun gezinnen. Ze bevochten de machtsovername van Soekarno in Indonesie, en raakten daardoor in een benarde positie. Ze kregen van de Nederlandse regering de belofte dat ze, na een tijdelijk verblijf in Nederland, op de Molukken een eigen staat konden stichten.
In dit artikel vertelt kaper Junus Ririmasse zijn verhaal. De Molukkers verbleven in Nederland in kampen, vaak in slechte omstandigheden. De emigranten bleven maar wachten op de inlossing van de beloften van de regering, maar dat bleef uit. De tweede generatie Molukkers weigerde hiermee akkoord te gaan, maar vond geen gehoor bij de regering. Zij gingen over tot radicale acties.
Zijn er soortgelijke voorvallen geweest in de geschiedenis?
Twee jaar voor de treinkaping bij de Punt, op 2 december 1975, kaapten zeven Molukse terroristen de stoptrein van Groningen naar Zwolle, ter hoogte van het Drentse dorp Wijster. Drie gegijzelden kwamen daarbij om het leven, ze werden doodgeschoten door de kapers.
Op 3 maart 1975 werden twee Zuid-Molukse jongeren door de politie aangehouden in de buurt van het Gelderse Lunteren. Ze waren van plan om met 37 andere Zuid-Molukkers koningin Juliana te gijzelen. Door de arrestatie werd de actie verijdeld.
Op 13 maart 1978 vielen drie Zuid-Molukkers het provinciehuis in Assen binnen. Ze gijzelden 71 mensen. Een uur na de inval schieten de gijzelaars planoloog Ko de Groot dood. Na het verstrijken van het ultimatum, de volgende dag om 14.00 uur, valt een speciale eenheid van de krijgsmacht het provinciehuis binnen. Net op tijd, blijkt: de militanten wilden twee leden van Gedeputeerde Staten executeren, en daarna ieder half uur een andere gijzelaar.
Wat gebeurt er vandaag?
In de Punt en Bovensmilde wordt de treinkaping vandaag uitgebreid herdacht. Meer daarover lees je dit weekend op onze website.
In onderstaand filmpje worden de gebeurtenissen samengevat door onderzoeksjournalist Frank Westerman, die er een boek over schreef.
DVHN.nl
ga voor de verhalen van George Flapper, Gonda Boersma en Junus Ririmasse naar www.dvhn.nl Wel eerst inloggen.
Gesponsorde inhoud
Onderwerp: Re: Honderden mensen herdenken omgebrachte Molukse kapers
Honderden mensen herdenken omgebrachte Molukse kapers