‘Gevoel van erkenning’ bij veteranen
Geplaatst op 24 juni 2016
Roel van Rossum is blij met de veteranendag, al gaat hij er zelf niet heen. Te druk, vind hij. Hij ontmoet zijn oude makkers liever in Driebergen.
Utrechtse Heuvelrug - Op zaterdag 25 juni is het Landelijke Veteranendag. Dan worden meer dan 117.000 veteranen van land- lucht- en zeemacht in het zonnetje gezet. In de Haagse binnenstad marcheren vijfduizend van hen die middag langs Koning Willem-Alexander.
De hele dag wordt er van alles georganiseerd en tot in de late namiddag is er een gezellige bijeenkomst op het Malieveld. Allemaal uit erkentelijkheid en ter ere van die (oud-)militairen die Nederland in het verleden op allerlei manieren, maar vaak ook in allerlei landen hebben gediend.
Eén van die veteranen is Driebergenaar Roel van Rossum (74), voormalig kapitein der Mariniers, een gedecoreerd militair die zijn sporen in het verleden heeft verdiend. Hij zat in 1961-62 in het toenmalig Nederlands-Nieuw-Guinea, toen het vogelkopeiland door Indonesische militairen werd belaagd.
Hij herinnert zich het land nog goed: ‘‘Het klimaat was er verschrikkelijk. De kleren verrotten aan je lijf door de hoge luchtvochtigheid en de zolen vielen van je schoenen’’. Toch moest Van Rossum met zijn makkers op patrouille: ‘‘Soms leende je dan maar de schoenen van aan de kust gelegerde landmachtbataljons.’’
Hij, als geschoold kikvorsman, kreeg ooit een opdracht om een actie voor te bereiden om op de kust van Indonesië landingsschepen onklaar te maken. Het plan ging niet door, omdat de uitrusting van het Nederlandse leger ook toen al minimaal was: ‘‘We hadden precies één onderzeeboot!’’
Voor zijn daden in Nieuw-Guinea en voor zijn deelname aan het Bijzondere Bijstandsteam Mariniers ontving hij de ‘‘Eremedaille Oranje-Nassau in zilver met de zwaarden’’.
Roel van Rossum was ook in Libanon en Syrië. ‘‘Dat was andere koek’’, zegt hij. ‘‘We werkten daar in principe ongewapend als waarnemers.’’
Daar kwam hij in levensgevaar: ‘‘Eén keer zette een Syriër de loop van zijn geweer tegen mijn hoofd’’, zegt hij, ‘‘Door omzichtig optreden van een liaison-officier ben ik daar heelhuids uit gekomen.’’
Hij ziet de Landelijke Veteranendag als een erkenning voor de inzet en het werk van de ruim 117.000 veteranen die Nederland inmiddels kent. Zelf gaat hij er nooit heen: ‘‘Het is me te massaal’’. Hij voelt zich wel senang in de sfeer van het Veteranencafé in Driebergen. Eén keer per maand komen hij en zijn mede-veteranen samen in het Museum Militaire Traditie voor een praatje, een borreltje en een hapje: ‘‘Met deze mensen heb ik wat te delen, omdat ze vergelijkbare dingen hebben meegemaakt als ik.’’ Hij vindt overigens datgene wat Utrechtse Heuvelrug doet voor de veteranen geweldig.
Landelijke Veteranendag 2016
Aanstaande zaterdag eert Nederland zijn veteranen met de Landelijke Veteranendag in Den Haag. ’s Morgens openen Koning Willem-Alexander, premier Rutte en de minister van Defensie, Hennis om 10.20 uur het evenement.
’s Middags om 13.15 uur volgt een defilé van vijfduizend veteranen en een vliegshow. De hele dag zijn er activiteiten op het Malieveld.
Nieuwsbode Utrechtse Heuvelrug