Treffen van oudgedienden
door Minke Schuthof. vrijdag 18 juni 2010 | 08:44 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 18 juni 2010 | 09:07
KAMPEN - Voor de meeste van de aanwezige veteranen heeft het even geduurd - een jaar of veertig, vijftig. Maar donderdag was het dan eindelijk zover.
Voor het eerst werd in Kampen een Veteranendag gehouden, een bijeenkomst op het stadhuis voor alle oudgedienden uit de gemeente.
Het besef dat een dergelijke vorm van erkenning belangrijk is voor mensen die ver van huis voor Nederland vochten, is pas iets van de laatste jaren. "Dat hebben we met name te danken aan de oudere veteranen", zegt Thijs Bont uit Kampen, die de bijeenkomst mede organiseerde. Dat zijn onder meer de oud-Indiëgangers, die nu veelal rond de tachtig jaar zijn. Zoals Berend Vinke (78) en Hendrik Felix (82). De Tweede Wereldoorlog was koud afgelopen toen zij met de boot naar toenmalig Nederlands-Indië vertrokken. De verschillen tussen toen en nu zijn groot. Vinke: "De jongens van nu komen van de luxe hier terecht in armoede. Wij waren armoede gewend en konden de ellende die we zagen beter opvangen."
"Tegenwoordig kun je bellen en ga je om de paar maanden met verlof naar Nederland", vult Felix aan. "Wij hadden alleen contact met de familie per brief. En we kregen een gulden per dag, nu verdien je een goed salaris."
Bij hun terugkomst na jaren in den vreemde, wachtte de mannen niet bepaald een warm onthaal. Felix: "Een kop koffie met een gevulde koek en dat was het. Iets als nazorg bestond toen niet." Dat is nu wel verbeterd, zeggen ze. "Inmiddels wordt het goed erkend."
Voor de bijeenkomst vanmiddag zijn zowel jonge als oude veteranen uitgenodigd. Maar de jongere garde laat het op een enkeling na afweten. Bert Lubbers (26) ontving vanochtend orders om met de 'Fuchs', een verkenningsvoertuig voor chemisch en radiologisch materiaal, naar Kampen af te reizen. Toevallig is hij ook veteraan, want hij diende in Afganistan. "Maar zo zie ik mezelf niet." De verschillen met toen en nu? "Het is niet meer te vergelijken. De techniek, maar ook het optreden is compleet anders. En dat blijft ook veranderen." De begeleiding en nazorg worden gelukkig wel steeds beter, stelt hij. "Defensie heeft nu zelfs een duikclinic opgezet voor mensen die gewond zijn geraakt."
Bont, die onder meer in Bosnië en Irak diende, behoort zelf ook tot de groep 'jonkies'. "Dat is de groep vanaf de uitzending naar Libanon, begin jaren zeventig. Er zijn tussen de 100.000 en 120.000 veteranen in Nederland en zestig procent daarvan zijn jonge veteranen." Hij wijt de magere belangstelling van de jonge garde vandaag deels aan het tijdstip - eind van de middag op een doordeweekse dag. "En misschien moeten we ook wel andere activiteiten bieden."
Vaak ook begint het pas veel later 'te knagen', weet hij. "Pas na tien, vijftien jaar gaan ze zich afvragen hoe het met deze of gene zou gaan."
Stentor