Tribunaal: ’Indonesië schuldig aan genocide’21-07-2016
DEN HAAG - Een internationaal tribunaal van rechters heeft de massamoorden in Indonesië in 1965 veroordeeld als misdaden tegen de menselijkheid. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië zouden medeplichtig zijn aan de genocide.
Volgens
het rapport van de International People’s Tribunal 1965 (IPT 1965) zijn er tussen de 400.000 en 500.000 mensen omgebracht door militairen, omdat zij mogelijk banden met de communistische partij zouden hebben gehad. De doofpot rondom de moorden maakt het moeilijk om een exact aantal te geven. Sommige schattingen lopen op tot een miljoen doden.
Vorig jaar november werden in Den Haag meer dan twintig getuigen gehoord. Sommigen deden dat anoniem om hun identiteit te beschermen.
Martelingen
De rechters vonden bewijs voor meerdere aanklachten, waaronder inhumane, genadeloze martelingen, niet te rechtvaardige gevangenzetting en dwangarbeid die mogelijk uitmondde in slavernij. Ook vond er volgens het rapport systematisch seksueel geweld plaats, politieke vervolging en zijn er duizenden mensen verdwenen die de dictatuur van Soeharto niet genoeg zouden steunen.
Het tribunaal adviseert de regering om excuses aan te bieden aan slachtoffers en nabestaanden en om de misdaden nader te onderzoeken. Ook zouden slachtoffers schadevergoeding moeten krijgen.
De Indonesische regering heeft echter laten weten geen gehoor te geven aan de aanbevelingen van het tribunaal omdat het land een eigen rechtssysteem heeft en zijn eigen problemen zal oplossen. Een externe partij kan het land niet dicteren wat te doen, zei minister Luhut Pandjaitan. „Ons land is een grote natie. We erkennen dit probleem en zullen het op onze manier, aan de hand van universele waarden, oplossen”, zei hij volgens CNN.
Medeplichtig
Volgens het rapport waren de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië volledig op de hoogte van de gebeurtenissen in Indonesië en zijn zij in meer of mindere mate medeplichtig. Zo zou Amerika het Indonesische leger hebben ondersteund en werkten de Britten en de Australiërs mee aan valse propaganda van het leger.
Het bloedbad in 1965 volgde op een mislukte coup en de moord op een aantal generaals. Generaal Soeharto gaf de schuld aan de communisten, ontketende een heksenjacht en greep zelf de macht.
De massamoorden waren het onderwerp van de veelgeprezen documentaire The act of killing. In de film spelen daders van het bloedbad meer dan veertig jaar na dato hun eigen gruweldaden na.
IPT 1965 werd in 2014 opgericht door Indonesische bannelingen, mensenrechtenactivisten en onderzoekers, omdat ze geen vertrouwen hadden in het nationale onderzoek in Indonesië.
Telegraaf
zie ook
Volkstribunaal voor de ‘stille genocide’ in Indonesië