Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 ‘Een leven lang op patrouille’

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

‘Een leven lang op patrouille’ Empty
BerichtOnderwerp: ‘Een leven lang op patrouille’   ‘Een leven lang op patrouille’ Icon_minitimezo 4 sep 2016 - 8:38

‘Een leven lang op patrouille’
Nieuwsbericht | 03-09-2016 | 16:00

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert bedankte vanmiddag de Nederlandse Indië-gangers voor hun inzet voor erkenning en waardering van veteranen. Ze deed dit tijdens de jaarlijkse herdenking bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond.

‘Een leven lang op patrouille’ 9696oo
De mannen waar het allemaal om draait inspecteren het monument.

Goede omgang met veteranen is een van de belangrijkste lessen van het Nederlandse optreden in de voormalige kolonie. Het heeft de fundamenten gelegd voor het huidige veteranenbeleid. Beleid waarin nadrukkelijk aandacht is voor alle mogelijke gevolgen van een uitzending. Hennis: “En daar zijn de nieuwe generaties veteranen u zeer dankbaar voor. Vandaag eren wij onze veteranen en militairen, staan wij stil bij de immense offers die zijn gebracht.”

Onzichtbare vijand
Ook de persoonlijke impact op de individuele dienstplichtigen bracht ze nadrukkelijk ter sprake. “Vele Indië-veteranen herinneren zich de ontelbare uren van wachtlopen. Continu op je hoede zijn voor die onzichtbare vijand. En natuurlijk de vele patrouilles. Over glibberige sawah-dijkjes, tochten over wegen met vernielde bruggen, gekapte bomen over de weg en altijd die dreiging van een aanval uit het niets. De spanning en de angst voor het onbekende en onverwachte, het sneuvelen van kameraden, de vele gewonden. Het heeft, begrijpelijkerwijs, vele veteranen getekend.”

‘Een leven lang op patrouille’ 8x4ef9
Ook dit jaar legden militairen een krans.

Indrukwekkend en ingrijpend
Voor de vele duizenden dienstplichtige Nederlanders en de vrijwilligers en militairen van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger was de periode indrukwekkend en ingrijpend. “Voor sommigen zelfs traumatisch”, sprak Hennis. Wat het niet makkelijker maakte, was de ontvangst bij terugkeer in Nederland. “Uitgestuurd door de regering, in de overtuiging het goede te doen, hadden zij hun leven gewaagd. Bij terugkeer was nationale waardering en erkenning echter ver te zoeken. Vele veteranen kozen er dan ook voor om vooral hun mond te houden.”

In de context
Het feit dat het Nederlandse optreden in de voormalige kolonie nog altijd omstreden is, negeerde de minister niet. “Iedereen beseft dat het geen enkele zin heeft om voor het verleden weg te lopen, dat er niets mis is met kritisch zijn over de koers van de Nederlandse regering van toen. Voor mij is één ding duidelijk: wie een afgewogen oordeel wil geven, dient de gebeurtenissen ook te willen bezien in de context en omstandigheden van die tijd.”

Herdenking Roermond

Bij het monument in Roermond worden de meer dan 6.200 Nederlandse militairen herdacht die zijn omgekomen in het voormalig Nederlands-Indië of in Nieuw-Guinea tussen 1945 en 1962. Dit gebeurt sinds 2010 jaarlijks op de eerste zaterdag van september.

Toespraak minister bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962

Ministerie van Defensie
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
‘Een leven lang op patrouille’
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: