DINSDAG 13 SEPTEMBER 2016, 23:40
Draaien van Nederlands-Indië naar Buren met het BurenToenTheater
BUREN - Het Betuwse stadje Buren dompelt zich deze week onder in het jaar 1952 met de derde editie van het BurenToenTheater. Voor het groots opgezette buitentheaterproject is een tribune op een enorme draaischijf gebouwd. Zo draait het publiek van een podium met scènes die zich afspelen in Buren naar een ander podium waar scènes uit Nederlands-Indië gespeeld worden.
De toeschouwers zien in de voorstelling 'Hier verder alles goed' hoe een jonge man uit Buren samen met een groep jongens uit de Betuwe vlak na de Tweede Wereldoorlog gaat vechten in Nederlands-Indië.
Hoogbejaarde Indiëgangers
Oud-journalist Fred Eggink heeft veel moeite gedaan om het verhaal zo realistisch mogelijk te maken. Niet alleen is hij de archieven ingedoken, maar ook heeft hij gesproken met inmiddels hoogbejaarde Indiëgangers en kinderen van overleden Indiëgangers.
Een jaar lang gerepeteerd
Voor de 150 mensen die aan het theater meewerken is het dinsdagavond een spannende première. Ze hebben een jaar gerepeteerd en nu moet al die oefening op het Betuwse podium zijn vruchten afwerpen. Jong en oud staan samen op het podium. De jongste speler is 4 jaar, de oudste 80 jaar.
Voor inwoners als Gerard Eisma, die pas een paar maanden in Buren woont, is meespelen een mooie manier om vrienden te maken. 'Ik leer gelijk hierdoor mensen kennen, want ik kende hier eerst eigenlijk niemand. Het is een soort integratieproces.'
Soldaat van Oranje
De organisatie is erg trots op wat ze neergezet hebben. Zonder subsidie is het gelukt om een begroting van rond de 125.000 euro te vergaren. Deze productie is daarmee groter dan de eerdere edities in 2010 en 2013. Speciaal is ook dat de draaischijf waarop de tribune staat, is gemaakt door hetzelfde bedrijf dat dit ook deed voor de musical 'Soldaat van Oranje'. Nog nooit is zo'n grote draaiende tribune gebouwd voor een kortlopende productie.
'Dat is heel speciaal, want eerst zien we de wereld van Buren bij de molen en daarna draait de tribune en zien we de wereld van Java. Daar waar onze jongens naartoe gingen. Ik ben er vooral heel trots op dat het dus ook een functie heeft,' vertelt regisseur Gerard Evers.
Filmpje en foto's bij Omroep Gelderland