Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 De definitieve reis van Nederlands-Indië naar Nederland

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

De definitieve reis van Nederlands-Indië naar Nederland Empty
BerichtOnderwerp: De definitieve reis van Nederlands-Indië naar Nederland   De definitieve reis van Nederlands-Indië naar Nederland Icon_minitimedo 19 mei 2016 - 18:13

De definitieve reis van Nederlands-Indië naar Nederland

19 mei 2016
Door: Stichting Arjati

Zaterdag 28 mei om 14.00 uur start de tentoonstelling De definitieve reis van Nederlands-Indië naar Nederland. Een tentoonstelling van schepen in pentekeningen door Bud Doove.
De tentoonstelling is een co-produktie van Stichting Arjati en Kbs Kievitsloop. In de tentoonstelling laten we de diverse schepen in pentekeningen zien, gemaakt door Bud Doove, zelf één van die gerepatrieerden. Met de tentoonstelling wil Stichting Arjati Bud Doove in het zonnetje zetten. Vele mensen heeft hij reeds blij gemaakt met een pentekening van zijn hand van de boot, die hen naar Nederland heeft gebracht.

Na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog in Azië en het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië vertrokken veel mensen vanuit het voormalig Nederlands-Indië per boot. Weg van het land dat hen zo lief was.
Voor velen werd de eindbestemming Nederland. Door de soevereiniteitsoverdracht in 1949 en het opheffen van het KNIL in 1950 ontstond er een echte volksverhuizing en zochten vele mensen een veilig onderkomen in o.a. hun nieuwe vaderland Nederland.

Dit werd het nieuwe thuisland van vele zogenaamde gerepatrieerden. De gemiddelde reis duurde ongeveer een maand. Een reis van de warme tropen naar een klein koud en nat Nederland. Voor velen was het een gedwongen vlucht, voor anderen een eigen keuze.

Een bijzondere aanvulling is gemaakt door leerlingen van groep 7 van Kbs Kievitsloop. Zij hebben een aantal mensen geïnterviewd die de overtocht zelf hebben mee gemaakt en opgetekend in een mooi verslag. Deze interviews geven extra aanleiding tot het vertellen van verhalen van en over deze bijzondere periode. Hiermee houden we dit onderdeel van onze Nederlandse (vaderlandse) geschiedenis levend en doen we recht aan de vele duizenden, die dit aan den lijve hebben ondervonden. Dat de pentekeningen van Bud, mooie herinneringen en verhalen naar boven brengen die we met elkaar mogen en kunnen delen.

De tentoonstelling is geopend van 14.00 uur – 17.00 uur op de volgende dagen: Za 28 mei, wo 1 juni, za 4 juni, wo 8 juni, vr 10 juni, wo 15 juni, en vr 17 juni.

Gedurende de openingstijden van de tentoonstelling is een vrijwilliger van Stichting Arjati aanwezig.

De tentoonstelling wordt gehouden in Woonzorgcentrum Raffy, Bernard de Wildestraat 400 te Breda. Het grand café van Raffy is geopend, waar u tegen betaling wat kunt gebruiken. Alles is rolstoeltoegankelijk.

Mocht u met een groepje willen komen, of buiten de aangegeven data en tijden, dan graag even een bericht naar Ernst Breuer, e.breuer@arjati.nl We maken dan een gepaste afspraak met u.

Stadsblad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
De definitieve reis van Nederlands-Indië naar Nederland
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Hoe was de reis naar Nederlands Indië?
» "De prijs van een telefoontje naar Nederlands Indië was niet misselijk"
»  Draaien van Nederlands-Indië naar Buren met het BurenToenTheater
» Honderdjarige twee keer van Nederlands-Indië naar 'Holland'
» Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: