Aantal berichten : 8018 Registratiedatum : 08-12-08
Onderwerp: Indiëgangers worden niet vergeten wo 14 sep 2016 - 15:50
De onderlinge band was, vooral bij de eerste lichting, groot. Archief Gerrit van Bekkum
Indiëgangers worden niet vergeten
14-09-2016, 11:16 | Van de redactie
ACHTERVELD Zo'n 120.000 soldaten stuurde Nederland in de jaren '50 en '60 naar Nederlands Indië. Ze moesten er de orde handhaven maar het was uiteindelijk een koloniale oorlog. Het merendeel van de manschappen waren dienstplichtigen. Ook jongens uit Achterveld en omgeving.
Een boek moest er komen, vond Gerrit van Bekkum. Hij is een van de drie auteurs van het boek 'Soldaat in Nederlands Indië'. ,,Ik vond dat ze een plekje in de historie van het dorp verdienden", zegt Van Bekkum als hij uitlegt waarom het boek werd gemaakt over ongeveer 40 jonge mannen uit Achterveld, Stoutenburg en directe omgeving die als militair naar Indonesië werden gezonden. Het is een delicate kwestie. De Nederlandse kolonie was door de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet en nadat de Engelsen en Amerikanen Nederlands Indië bevrijdden, werd er een republiek uitgeroepen. De gewenste zelfstandigheid van de Indonesiërs leidde tot een jarenlange strijd in De Oost, zoals het vaak genoemd werd. Maar ook in Nederland was er strijd. Vooral politiek en maatschappelijk was er verdeeldheid en daardoor was de uitzending van de jongens om het vuile werk in Indonesië op te knappen nog moeilijker te verkroppen. Het boek geeft na een korte samenvatting van de aanloop naar het conflict uitleg over de situatie waarin de militairen terecht kwamen. Veelal moeilijke omstandigheden voor kaaskoppen in een dergelijk tropisch land. Van Bekkum werkte met Joep van Burgsteden en Wim van Nimwegen ruim een jaar aan het boek. Veel werk ging zitten in de interviews met nabestaanden. Een enkele veteraan leeft nog. Zoals Willem Hilverts die zijn Indië-verhaal zelf heeft verteld en dat dan ook een prominente plek heeft gekregen in het boek. In het boek is veel ruimte gegeven aan de 40 mannen uit de omgeving van Achterveld en Stoutenburg. Van bijna allemaal werkte de familie mee. Het leverde veel foto's op, er staan er 300 in het boek.
Fragmenten uit verschillende dagboeken van militairen geven goed weer hoe verschillend de jongens hun tijd ervoeren. En hoewel Gerrit van Bekkum zegt dat eigenlijk nergens een persoonlijk verhaal is opgenomen, is uit de dagboeken toch heel goed te halen aan welke strijd er werd deelgenomen. ,,We hebben geen oorlogsgeweld verhaald," legt Van Bekkum uit: ,,Je weet immers nooit precies wat de waarheid is." Wel is er bij iedere soldaat informatie en zijn er meestal meerdere foto's. Uiteindelijk wordt ook ruimschoots verteld in welke situatie de Indiëgangers weer terugkeerden. Voor veel mannen uit Achterveld was er een erepoort, een warm welkom thuis maar ook moesten de meesten weer gelijk aan het werk. Tijd om de oorlogsbelevenissen te verwerken was er niet. Het boek herstelt dit gemis misschien wel een beetje. Momenteel is er in Gezondheidscentrum De Heelkom een kleine expositie. Het boek kan via inschrijving tot 1 oktober worden besteld door 14,95 euro over te maken op: rek.no. NL31 INGB 0701 6003 65 t.n.v. G.L. van Bekkum. In de winkel wordt de prijs: € 17,95.