Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 ‘Nederland belangrijke importeur Indonesisch koraal’

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

‘Nederland belangrijke importeur Indonesisch koraal’ Empty
BerichtOnderwerp: ‘Nederland belangrijke importeur Indonesisch koraal’   ‘Nederland belangrijke importeur Indonesisch koraal’ Icon_minitimema 21 nov 2016 - 21:53

‘Nederland belangrijke importeur Indonesisch koraal’

Volgens het Wereld Natuur Fonds worden de afspraken in het Cites-verdrag slecht nageleefd. Het komt tot die conclusie nu blijkt dat tussen 2003 en 2013 ruim een half miljoen levende dieren, vooral koralen, van Indonesië naar Nederland zijn geëxporteerd.

21-11-2016
Auteur Paul van Beem

Dit cijfer is afkomstig uit een vandaag gepubliceerd rapport van TRAFFIC, een organisatie die dierenhandel in kaart brengt. TRAFFIC analyseerde in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) deze handel tussen Nederland en Indonesië, een van de grootste exporteurs van wildlife.

In het rapport Going Dutch is te lezen dat Nederland tussen 2003 en 2013 550.000 levende dieren die op de Cites-lijst staan heeft geïmporteerd uit Indonesië. Het gaat vooral om koralen (98 procent), maar ook vissen (1,02 procent), reptielen (0,69 procent) en andere soorten worden verhandeld. Hun aandeel lijkt gering, maar ligt in de praktijk mogelijk een stuk hoger. Waar de meeste koralen namelijk op de Cites-lijst staan, geldt hetzelfde voor minder dan 8 procent van de reptielen, en is de handel in de overige soorten dus niet in het rapport meegenomen.

Verschillen in opgaven
Wat vooral opvalt, is het grote verschil tussen de aantallen die de landen in kwestie opgeven. Indonesië rapporteerde de export van 456.658 dieren, terwijl Nederland de import van 343.993 exemplaren registreerde. Dat verschil kan diverse oorzaken hebben, maar volgens TRAFFIC is het ‘niet uit te sluiten’ dat er in veel gevallen geen vergunningen waren afgegeven. Bij de in totaal 1146 onderzochte transacties kwamen de aantallen in slechts 41 gevallen overeen, en bij 496 transacties gaf Nederland niet eens een aantal op. Bij een transactie van een kleinpoliepig steenkoraal (Acropora spp.) zat er tussen de Indonesische en Nederlandse opgaven zelfs een ‘gat’ van 12.509 dieren.

Volgens de Nederlandse CITES Management Autoriteit is de afwijking te verklaren door het grote aantal afwijzingen van importaanvragen uit Indonesië die niet aan de eisen voldoen. Het rapport zou erop wijzen dat het land in Zuidoost-Azië te makkelijk exportvergunningen verstrekt, en niet eerst onderzoekt of aan de Cites-eisen wordt voldaan.

Het WNF concludeert op basis van de sterk afwijkende aantallen en de overige conclusies van het rapport dat de afspraken uit het Cites-verdrag slecht worden nageleefd. “We hopen dat dit rapport de Nederlandse overheid ertoe aanzet om de invoer van levende dieren beter te controleren”, stelt Christaan van der Hoeven van het WNF.

National Geographic
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
‘Nederland belangrijke importeur Indonesisch koraal’
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Canon Nederland ook in Indonesisch
» Plekken om Indonesisch te eten van hoge kwaliteit in Nederland
» In die roerige jaren zestig was Nederland meer Nederland dan nu
» Koraal Indonesië sterft zeer snel af
» Nederlands in het Indonesisch

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Diversen :: Praatcafé/Ngobrol-
Ga naar: