Premier Mark Rutte en de Indonesische president Joko Widodo bij het Nationaal Paleis (Istana Negara)
Foto: ANPRutte oogst applaus in Indonesisch parlement23-11-2016
JAKARTA - Het heeft te lang geduurd voordat Nederland in het reine kwam met de kolonisatie van Indonesië en het ’pijnlijke proces van scheiding die volgde na het einde van de Tweede Wereldoorlog’. Met die woorden heeft premier Rutte in een historische toespraak in het Indonesische parlement namens Nederland de spijt bevestigd voor de vele dodelijke slachtoffers die er in die periode zijn gevallen. „Het was een bitter proces, gekenmerkt door hevig geweld.”
De toespraak van Rutte was persoonlijk van aard. Vooral het feit dat een deel van de toespraak in het Indonesisch werd uitgesproken, werd door de Indonesiërs met applaus begroet.
VerbintenisDe premier schetste zijn verbintenis met het land. „Voordat ik was geboren, woonden mijn ouders lange tijd in Indonesië. Ik ben een van die duizenden Nederlanders wier familiegeschiedenis sterk verbonden is met uw prachtige land. Ik ben opgegroeid met de verhalen, de geuren en de smaak van Indonesië - in Den Haag, de meest Indonesische stad van Nederland.”
Behalve een gedeeld verleden, hebben de landen ook een gezamenlijke toekomst, zei Rutte. Hij noemde de tweehonderd Nederlandse bedrijven die in Indonesië opereren, de innige banden tussen Nederlandse en Indonesische kennisinstellingen, de tienduizenden Nederlandse toeristen die elkaars landen jaarlijks bezoeken.
EconomieOp het gebied van economische samenwerking ligt er nog veel in het verschiet, zei Rutte, die toegaf enigszins jaloers te zijn op het economische groeicijfer van Indonesië - jaarlijks 5 procent, meer dan het dubbele van het Nederlandse. President Widodo wil dat zijn land in 2025 in de top-tien staat van wereldeconomieën. Ook Rutte vindt dat Indonesië daar thuishoort. Maar daar zijn wel buitenlandse investeringen voor nodig. De gewenste groei vergt beter onderwijs, innovatie in landbouw en visserij, betere gezondheidszorg en publieke dienstverlening. „Zoals ik al zei tegen de president, staan uw Nederlandse partners klaar om met u samen te werken.”
Speciale aandacht ging er in de toespraak uit naar het onderwerp water. „Een zaak van leven of dood.” Rutte noemde de gevaren van klimaatverandering voor een republiek met meer dan 17.000 eilanden. „Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau, dus wij lopen ook risico.” Maar: „Watermanagement zit in ons dna.”
TerreurbestrijdingOok op het vlak van terreurbestrijding kunnen Nederland en Indonesië veel voor elkaar betekenen, zei Rutte. „Indonesië en Nederland staan in deze strijd schouder aan schouder.”
De premier besloot zijn toespraak door terug te keren naar de persoonlijke band met het land die hij heeft via zijn vader. „Mijn vader, die in dit prachtige land woonde en werkte voor de Tweede Wereldoorlog, verloor door de Japanse bezetting wat hem het meest dierbaar was: zijn vrijheid en bovenal zijn eerste vrouw, die het kamp niet overleefde waar zij gevangene was.” Toch keerde zijn vader terug naar de jonge Republiek Indonesië omdat hij zo verknocht was aan het land. Hij woonde er tot 1950, maar bleef daarna heimwee houden. Rutte: „Nu ik hier een paar keer ben geweest, weet ik des te beter wat hij bedoelde.”
Telegraaf