Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement Empty
BerichtOnderwerp: Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement   Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement Icon_minitimewo 23 nov 2016 - 11:04


Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement 2wrk9aa
Premier Mark Rutte en de Indonesische president Joko Widodo bij het Nationaal Paleis (Istana Negara)
Foto: ANP


Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement
23-11-2016

JAKARTA - Het heeft te lang geduurd voordat Nederland in het reine kwam met de kolonisatie van Indonesië en het ’pijnlijke proces van scheiding die volgde na het einde van de Tweede Wereldoorlog’. Met die woorden heeft premier Rutte in een historische toespraak in het Indonesische parlement namens Nederland de spijt bevestigd voor de vele dodelijke slachtoffers die er in die periode zijn gevallen. „Het was een bitter proces, gekenmerkt door hevig geweld.”

De toespraak van Rutte was persoonlijk van aard. Vooral het feit dat een deel van de toespraak in het Indonesisch werd uitgesproken, werd door de Indonesiërs met applaus begroet.

Verbintenis
De premier schetste zijn verbintenis met het land. „Voordat ik was geboren, woonden mijn ouders lange tijd in Indonesië. Ik ben een van die duizenden Nederlanders wier familiegeschiedenis sterk verbonden is met uw prachtige land. Ik ben opgegroeid met de verhalen, de geuren en de smaak van Indonesië - in Den Haag, de meest Indonesische stad van Nederland.”

Behalve een gedeeld verleden, hebben de landen ook een gezamenlijke toekomst, zei Rutte. Hij noemde de tweehonderd Nederlandse bedrijven die in Indonesië opereren, de innige banden tussen Nederlandse en Indonesische kennisinstellingen, de tienduizenden Nederlandse toeristen die elkaars landen jaarlijks bezoeken.

Economie
Op het gebied van economische samenwerking ligt er nog veel in het verschiet, zei Rutte, die toegaf enigszins jaloers te zijn op het economische groeicijfer van Indonesië - jaarlijks 5 procent, meer dan het dubbele van het Nederlandse. President Widodo wil dat zijn land in 2025 in de top-tien staat van wereldeconomieën. Ook Rutte vindt dat Indonesië daar thuishoort. Maar daar zijn wel buitenlandse investeringen voor nodig. De gewenste groei vergt beter onderwijs, innovatie in landbouw en visserij, betere gezondheidszorg en publieke dienstverlening. „Zoals ik al zei tegen de president, staan uw Nederlandse partners klaar om met u samen te werken.”

Speciale aandacht ging er in de toespraak uit naar het onderwerp water. „Een zaak van leven of dood.” Rutte noemde de gevaren van klimaatverandering voor een republiek met meer dan 17.000 eilanden. „Een groot deel van Nederland ligt onder zeeniveau, dus wij lopen ook risico.” Maar: „Watermanagement zit in ons dna.”


Terreurbestrijding
Ook op het vlak van terreurbestrijding kunnen Nederland en Indonesië veel voor elkaar betekenen, zei Rutte. „Indonesië en Nederland staan in deze strijd schouder aan schouder.”

De premier besloot zijn toespraak door terug te keren naar de persoonlijke band met het land die hij heeft via zijn vader. „Mijn vader, die in dit prachtige land woonde en werkte voor de Tweede Wereldoorlog, verloor door de Japanse bezetting wat hem het meest dierbaar was: zijn vrijheid en bovenal zijn eerste vrouw, die het kamp niet overleefde waar zij gevangene was.” Toch keerde zijn vader terug naar de jonge Republiek Indonesië omdat hij zo verknocht was aan het land. Hij woonde er tot 1950, maar bleef daarna heimwee houden. Rutte: „Nu ik hier een paar keer ben geweest, weet ik des te beter wat hij bedoelde.”

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement   Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement Icon_minitimedo 24 nov 2016 - 8:35

... Rutte: „Nu ik hier een paar keer ben geweest, weet ik des te beter wat hij bedoelde.”

Dus vanaf zijn terugkomst gaat ie minimaal voortaan 3x per week naar het Indisch Restaurant...
En naar de Pasar Malam - sorry Tong Tong Fair - en koopt ie snuisterijen voor thuis naast de kachel in de winter.

Ach, het is leuk, als je de taal spreekt en leest wat er op diverse Indonesische fora geschreven wordt over dit bezoek en over de doelstelling van het bezoek: Handels betrekkingen aanhalen, zodat de kantong van Belanda weer wat gevuld wordt.

Maarre, hoe zit het met die schroot roofpartijen in de Javazee...???..Aduh seg, niet so jij iya. Te errug tog?
Ja, we gaan samen werken, we gaan de slopbuurten van Surabaya afstruinen en dan zien we ergens op Ujung Perak een ijzerschroot sloperijtje en wat zien we daar op de grond tussen het schroot liggen?...

Juist ja, een lepel en vork afkomstig uit de bestekbak van eén der schepen gelegen naast het wrak van HMS de Ruyter.
Step Vaessen maakte voor Al Jazeerah een reportage hierover. Zoek het zelf maar op You Tube.
Zoek en gij zult vinden..Ik laat een kentut en ik zal stinken.

Arm Den Haag.
Geef mij maar nasi goreng...
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement   Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement Icon_minitimedo 24 nov 2016 - 11:47

Even bij stilstaan.

Ooit werd dit bestek vastgehouden en gebruikt door iemand die zijn leven gaf voor ons, God en Vaderland.

Daar staan we natuurlijk niet al te lang bij stil toch?

God hebben hun zalige zielen.

Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement 35jcdjl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Gesponsorde inhoud
Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement Empty
BerichtOnderwerp: Re: Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement   Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Rutte oogst applaus in Indonesisch parlement
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: