Molukkers 55 jaar in Krimpen
wo 16 aug 2017, 9:11
Krimpen aan den IJssel - De Molukse gemeenschap viert dat zij 55 jaar geleden naar Krimpen kwam. Het is niet alleen een feest, maar ook een herdenking. Weinig mensen, van de eerste generatie die hier kwam, zijn nog in leven.
Door Thea van der Raaf
Het was de bedoeling om 5 jaar geleden al bij de gebeurtenissen stil te staan. Destijds waaide echter het dak van de Molukse kerk en mocht deze niet meer gebruikt worden. Zonder kerk kon er geen feest zijn. Nu staat er weer een prachtig gebouw. Er is hard gewerkt door iedereen. Tijdens het feest en de herdenking wordt, in een gezamenlijke dienst en processie op 9 en 10 september, de kerk officieel ingewijd.
In de maanden augustus tot en met oktober 1962 werden de Molukse gezinnen overgebracht naar de speciaal voor hen gebouwde wijk in Krimpen. Toen stond die wijk nog midden in het land, ver van de Krimpense gemeenschap, zo leek het. Inmiddels is Krimpen zo gegroeid dat de Molukse wijk zich midden in Krimpen bevindt, onlosmakelijk verbonden met de gemeente.
Voordat de families naar Krimpen kwamen waren zij tien jaar gehuisvest in kamp Westerbork, al die tijd denkend dat ze terug zouden gaan. Door politieke omstandigheden kon dat niet en werd beslist dat zij moesten integreren in de Nederlandse samenleving. Veel kinderen van de tweede generatie, zoals Hein, Rudy en Sjaak, waren nog baby's of werden in het kamp geboren en groeiden daar op. "Het eerste wat opviel aan ons nieuwe huis waren de grote ramen en de trap", weet Hein nog.
Wie nu door de Molukse wijk rijdt ziet de feestelijke vlaggetjes in de kleuren van de Molukken en op elke straathoek een banner. Op die banner staan de namen van de eerste families die 55 jaar geleden in die straat kwamen wonen.
Op 2 augustus werd op de begraafplaats aan de IJsseldijk en op Waalhoven stilgestaan bij het feit dat velen van hen er niet meer zijn. Op elk graf van een familielid van de eerste generatie werd een witte roos gelegd. Voor hen die zijn gecremeerd werd een ballon opgelaten. Daarmee startte de feestelijke herdenking, die duurt tot en met oktober, gelijk aan de maanden waarin de families naar Krimpen kwamen. Alle groepen, maatschappelijk en kerkelijk, werken samen om er een geweldige feestelijke tijd van te maken.
Op 19 augustus maken de kinderen een reisje naar Drievliet. Op 2 september is er een muziekfestival rondom het UMAMgebouw. Op 7 oktober volgt er een hardloopevenement, met voor kinderen een sponsorloop en op 28 oktober wordt er afgesloten met een theaterstuk, over de moeilijke tijd waarin zij beseften dat ze niet teruggingen.
IJssel en Lekstreek