.
Toepaja's (v. Maleis tupai = eekhoorn of eekhoornachtig dier), ook Boomspitsmuizen of Spitseekhoorns, de orde Scandentia van de Zoogdieren, met zes geslachten, achttien soorten en talrijke ondersoorten verspreid over Zuid- en Zuidoost-Azië van India tot West-China en zuidwaarts tot op Sumatera, Java, Bali en Borneo; de meeste zijn beweeglijke bos- en boombewoners die tot op 3300 m hoogte voor kunnen komen.
Toepaja's werden vroeger tot de Insecteneters gerekend. Uiterlijk zien de dieren er spitsmuisachtig uit; de staart is echter lang, veelal dicht behaard en speelt een belangrijke rol in het sociale verkeer. Het scherpgepunte gebit omvat 38 elementen en wijst op een vnl. insectivoor dieet (zie insecteneters); daarnaast wordt ook enig plantaardig voedsel opgenomen.
De dieren variëren in lengte van 10-24 cm, staart 11-21 cm, gewicht 30-355 gr. Zij leven eenzaam of in paren. Na een draagtijd van 6-8 weken worden 1-3 jongen geboren, die alleen in een nest verblijven en slechts bij grote tussenpozen (ongeveer eenmaal per twee dagen) gezoogd worden; de dieren groeien snel en bereiken spoedig geslachtsrijpheid; maximale levensduur ca. 7 jaar.
Source: Internet
brush