Indiërs voelen zich thuis in Zeewolde
door Lilian Ahlers. zondag 23 augustus 2009 | 17:37 | Laatst bijgewerkt op: zondag 23 augustus 2009 | 17:41
De wierookdampen komen je tegemoet in knusse tentjes met uitgestalde handelswaar en blije gezichten op de Pasar Istimewa in Zeewolde.
Dit weekend komen mensen van heinde en ver om de Indische cultuur op te snuiven aan het Zeewolder strand.
Zelfs vanuit Friesland. Anita en Hilco van Delden uit Sneek zien jaarlijks weer uit naar het culturenfestival als ze op de camping staan in Zeewolde. "De sfeer is fantastisch", zegt Anita van Delden. Maar eigenlijk komt het echtpaar vooral voor het eten, want ook die luchten zijn op de hele pasar aanwezig. "We zijn om zes uur gekomen en hebben heerlijk gegeten", vertelt ze. "Dat is toch wel fantastisch hoor."
En verder wordt er op de markt rondgesnuffeld naar leuke hebbedingetjes voor bij het interieur en ook de Indische wikkelrokken zijn populair bij Van Delden. Hilco van Delden is blij met de nieuwe locatie van de Indische markt, dat vorig jaar nog in de sporthal werd gehouden. "Het is groter geworden, maar het veroorzaakt nu ook minder overlast doordat het achter de dijk ligt", zegt hij.
Om te weten of het festival volgend jaar nog groter wordt, moet je terecht bij medium Bodhi. De hand- en tarotkaartlezer uit Zandvoort heeft ook deze markt al weer verschillende consulten gegeven. "Ik probeer mensen vooral bewuster te laten leven", vertelt de boeddhist. "Ik geef ze advies en houd daarna via e-mail ook contact met ze, voor veel mensen verandert hun leven erdoor," zegt hij. Terwijl toch de meeste klanten met name uit nieuwsgierigheid aan zijn tafeltje gaan zitten. De voorspellingen zijn altijd positief. "Ik geloof dat mensen een eigen keuze hebben, dus voorspellen of ze een verkeersongeluk krijgen, heeft geen zin. Als ik zorg dat ze bewust gaan leven, gaan ze ook bewuster oversteken. Elke keer dat je oversteekt heb je weer een vrije keuze of je goed uitkijkt of niet."
Ciska Cress uit 's Heerenberg is één van de vele kraamverkopers die regelmatig de Indische zee oversteekt. De kookboekenschrijfster verkoopt poppen en ander Indisch materiaal dat ze in Indonesië inkoopt. Van de opbrengsten doet ze allerlei projecten in haar geboorteland, waar ze de helft van het jaar vertoeft. Nu is ze bezig om een lagere school te bouwen.
Zelf krijgt ze weinig mee van de pasar, al heeft ze het concert van de Blue Diamonds vanaf haar standje goed kunnen horen. Ze is vooral aan het verkopen. "Veel Nederlanders weten van heel veel dingen niet wat ze betekenen", merkt ze. "Maar helaas is het hier te druk om dat allemaal uit te leggen, dat is wel jammer."
Cress gaat diverse pasars in het land langs om geld in te zamelen. "Je ziet vaak dezelfde mensen, de pasar is toch ook een verzamelpunt voor Indonesiërs."
De Stentor