Deel studenten Setia leeft nog op straat
Dit artikel komt voor in dossier: Godsdienstvrijheid
Geplaatst: 31 augustus 2009 07:35, laatste wijziging: 31 augustus 2009 07:38
van onze correspondent
JAKARTA - Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt financiële steun aan de theologische opleiding Setia in Jakarta onnodig, omdat de studenten volgens hem niet meer in opvangkampen verblijven. Maar een deel van de zestienhonderd studenten leeft nog steeds onder een stuk zeil.
Vrolijk zingen ongeveer honderd theologiestudenten een lied over Jezus. De stemming is goed op het padvinders-terrein in Cibubur, een randgemeente ten oosten van Jakarta. Maar Yusup Lifire kan niet meer glimlachen. Vandaag worden water en elektriciteit afgesloten. ,,En op 15 september gooien ze ons het terrein af.''
De 33-jarige Lifire heeft de dagelijkse leiding over de zeventien tenten. Daar bivakkeren al meer dan een jaar 560 studenten. Ze krijgen college in tenten, slapen in tenten en brengen hun vrije tijd bij de tenten door.
In juli 2008 verdreven radicale moslims en buurtbewoners de zestienhonderd studenten op hardhandige wijze van hun hogeschool in Kampong Pulo. Er raakten 21 studenten gewond, onder wie enkele ernstig door messteken.
Een jaar later is het vooruitzicht beroerder dan ooit voor het christelijke seminarie Setia.
De directie moet onder een stuk zeil de grootste theologische hogeschool in Indonesië gaande houden. Als het regent, wordt de stroom afgesloten. De studenten kunnen zich wassen in douchehokken bij een zandpad.
Maar niets is er gratis. De tenten en lampen kosten omgerekend 600 euro per dag en ook voor elektriciteit en water wordt betaald. Hiermee is de schuld van de schoolstichting bij de terreinleiding opgelopen tot 2,7 miljard roepiah, zo'n 190.000 euro. En dan zijn er nog de dagelijkse kosten voor eten en drinkwater.
De provinciale overheid van Jakarta heeft nog geen enkele toezegging gedaan voor financiële ondersteuning. Met het oplopen van de schuld wil het bestuur van het padvindersterrein de school daarom op 15 september weg hebben. ,,We weten niet waar we naartoe gaan. Misschien zetten we onze spullen op de tolweg hier in de buurt, zodat we urenlange files veroorzaken. Misschien krijgen we dan wel aandacht'', zucht rector Matheus Mangentang.
Het volledige artikel kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van maandag 31 augustus 2009. Vanaf maandag 31 augustus 2009 kunt u deze krant kopen via de losse verkoop of de digitale editie.
Reageren
--------------------------------------------------------------------------------
Indien u geregistreerd bent, kunt u hieronder reageren op het artikel. Hiertoe dient u in te loggen. Dit inloggen is mogelijk na een eenmalige registratie.
Reacties (1)
--------------------------------------------------------------------------------
Abushams (31 augustus 2009 08:24)
Is het niet bijzonder vreemd dat een land waar constant vragen worden gesteld over Moskeeen en eventuele buitenlandse financiering daarvan ,Christenlijke instellingen subsidieerd in een Moslim-land ...???
De enige reden die ik kan zien is dat er besef is dat de Christenen in Indonesie zo gehaat zijn geraakt door het feit dat er zo veel van hen diende in het Nederlandse (KNIL) leger .
Stel eens voor beste Christenen als de NSB en de Nederlandse SSr's allen uit één gemeenschap kwamen , dan zou die in Nederland net zo gehaat worden , ook nu nog ...
Ned.Dagblad