Setia-studenten uit protest in hongerstakingGeplaatst: 03 november 2009 07:40, laatste wijziging: 03 november 2009 09:52
van onze correspondent
Vrijdag protesteerden studenten van de theologische opleiding Setia in Jakarta met een kaarsenoptocht. Zij willen terug naar hun oude campus, waar ze in juli van werden verdreven door islamitische buurtbewoners. Inmiddels zijn enkele studenten in hongerstaking. |foto Jan LepeltakJAKARTA - Zeker twintig studenten van het christelijke seminarie Setia in West-Jakarta, Indonesië, zijn sinds donderdag in hongerstaking.
Ze eisen water, elektriciteit en een nieuw dak boven hun hoofd. Een van de studenten, senaatsvoorzitter Alexander Demu, raakte zondag bewusteloos en moest in allerijl naar een ziekenhuis worden gebracht. De studenten protesteren onder andere tegen de ontruiming van het burgemeestersgebouw in Jakarta, waar zij momenteel onderdak krijgen.
De hongerstaking maakt deel uit van een grotere campagne waarmee de in totaal elfhonderd studenten de druk opvoeren op de gouverneur Fauzi Bowo van Jakarta. Die wordt door hen verantwoordelijk gehouden voor het op straat zetten van de theologische opleiding Setia. Gisteren hielden honderden studenten een lange protestmars door het centrum van de stad met als eindpunt het kantoor van de gouverneur. De actie volgde na een kaarsenoptocht, vrijdagavond.
Afgesloten
De studenten mogen deze week nog oogluikend in het burgemeestersgebouw blijven. Water en elektriciteit zijn echter sinds een week afgesloten. Hierdoor leiden de negenhonderd studenten een moeilijk leven tussen het puin van omringende gebouwen, die door een bulldozer van de gemeente worden afgebroken. Zeker driehonderd studenten moeten zich dagelijks in een openbaar toilet wassen en na zes uur 's avonds is er geen licht meer in het jongensvertrek.
Voor senaatsvoorzitter Alexander Demu is de maat vol. ''We willen water en elektriciteit en een veiligheidsgarantie van het provinciebestuur van Jakarta. En we moeten de studie kunnen hervatten, in een nieuw gebouw of op onze oude locatie in Kampung Pulo'', zegt Demu, die zondag flauwviel door vermoeidheid.
De Indonesische Beweging voor Christelijke Studenten GMKI heeft zich met acht andere studentenorganisaties en belangenverenigingen geschaard achter Setia, onder de naam Solidaritas Nasional Peduli Setia. Ook Majelis Rasulullah, een belangrijke islamitische gebedsorganisatie in Jakarta, heeft zijn steun toegezegd.
Profeet
''Mijn profeet gebiedt niet zo met mensen om te gaan. Daarom heb ik mijn imam gevraagd te bemiddelen in de buurt van Kampung Pulo voor de terugkeer van Setia'', zei Muhammad Yaser van Majelis Rasulullah tijdens de kaarsenoptocht van vrijdag.
In juli vorig jaar raakte Setia de campus in Kampung Pulo kwijt, toen islamitische bewoners, opgehitst door extremisten, de studenten uit de wijk verdreven. Sindsdien zijn de studenten een speelbal van de lokale politiek, zakelijke belangen en religieuze gevoeligheden in Jakarta.
Woensdag ging Setia-coördinator Yusup Lifire met een delegatie een nieuw gebouw in Noord-Jakarta bekijken, dat de gouverneur als mogelijkheid had voorgesteld. Het voormalige transmigratiegebouw bleek ongeschikt voor Setia. ''De voorzieningen waren nog slechter dan in het gebouw van de burgemeester. Bovendien bevindt er zich een grote islamitische kostschool en een islamitisch centrum voor moslims van de harde lijn'', vertelt Yusup Lifire. ''Daarom moeten we terug naar Kampung Pulo, met een veiligheidsgarantie van de gouverneur.''
Ned. Dagblad