Chaos en moord in naoorlogs Indië
Haat, liefde en jaloezie in Ross’ ’Het verdriet van Wilhelmina’
Door BERTJAN TER BRAAK
Updated 08-02-2018, 20:31
Er was geen ontkomen aan: Arnie Springer zou weer in Indië belanden. De eerste twee delen van Tomas Ross’ thriller over deze held, Van de doden niets dan goeds en De onderkoning van Indië, waren daar in feite een soort opmaat voor.
Springer gaat met begrijpelijke tegenzin, omdat hij vanaf 1941 in een jappenkamp heeft gezeten. Maar er staan grote belangen op het spel, waarbij een reeks van oude bekenden een rol speelt. En inmiddels is het 1949, de Koude Oorlog is opgelaaid en niet duidelijk is wie wat namens welke staat of andere partij doet.
Maar een centrale rol speelt een topgeheime afspraak tussen koningin Wilhelmina en Churchill over de toekomst van Indië, in Londen gemaakt in 1941. Die voert Springer naar plaatsen die in hun namen alleen al de chaos van de tijd weerspiegelen: Batavia/Djakarta, Buitenzorg/Bogor...
Zoals we van hem gewend zijn, mengt Ross feiten met fictie. Dat dit laatste in Het verdriet van Wilhelmina de overhand heeft, maakt deze roman de sterkste van de drie. Want het betekent vaart, ontknopingen, nieuwe problemen en verwarring. Dat hij de hoofdpersonen de ruimte geeft om elk op hun manier tegen de gebeurtenissen aan te kijken, ondersteunt de gedrevenheid van het verhaal.
Ook al omdat ze niet anders kunnen dan andermans beweegredenen te interpreteren – niet zelden de plank geheel misslaand.
En, voortbordurend op de twee eerdere boeken, wordt ook hier weer duidelijk hoe klein de wereld soms kan zijn. Met het ons-kent-ons van Spoor, Beel en de KNIL, de kliekjes binnen de spionagewereld, de Haagse coterieën. Dat alles aaneengeweven door haat, liefde, jaloezie en hebzucht. En dat zijn sowieso fijne componenten in de thrillers van Tomas Ross.
Wat: thriller
Wie: Tomas Ross
Aantal sterren: 4 (van de 5)
Telegraaf