Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Haat, liefde en jaloezie in Ross’ ’Het verdriet van Wilhelmina’

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Haat, liefde en jaloezie in Ross’ ’Het verdriet van Wilhelmina’ Empty
BerichtOnderwerp: Haat, liefde en jaloezie in Ross’ ’Het verdriet van Wilhelmina’   Haat, liefde en jaloezie in Ross’ ’Het verdriet van Wilhelmina’ Icon_minitimevr 9 feb 2018 - 8:57

Chaos en moord in naoorlogs Indië

Haat, liefde en jaloezie in Ross’ ’Het verdriet van Wilhelmina’

Door BERTJAN TER BRAAK

Updated 08-02-2018, 20:31Er was geen ontkomen aan: Arnie Springer zou weer in Indië belanden. De eerste twee delen van Tomas Ross’ thriller over deze held, Van de doden niets dan goeds en De onderkoning van Indië, waren daar in feite een soort opmaat voor.


Springer gaat met begrijpelijke tegenzin, omdat hij vanaf 1941 in een jappenkamp heeft gezeten. Maar er staan grote belangen op het spel, waarbij een reeks van oude bekenden een rol speelt. En inmiddels is het 1949, de Koude Oorlog is opgelaaid en niet duidelijk is wie wat namens welke staat of andere partij doet.

Maar een centrale rol speelt een topgeheime afspraak tussen koningin Wilhelmina en Churchill over de toekomst van Indië, in Londen gemaakt in 1941. Die voert Springer naar plaatsen die in hun namen alleen al de chaos van de tijd weerspiegelen: Batavia/Djakarta, Buitenzorg/Bogor...

Zoals we van hem gewend zijn, mengt Ross feiten met fictie. Dat dit laatste in Het verdriet van Wilhelmina de overhand heeft, maakt deze roman de sterkste van de drie. Want het betekent vaart, ontknopingen, nieuwe problemen en verwarring. Dat hij de hoofdpersonen de ruimte geeft om elk op hun manier tegen de gebeurtenissen aan te kijken, ondersteunt de gedrevenheid van het verhaal.

Ook al omdat ze niet anders kunnen dan andermans beweegredenen te interpreteren – niet zelden de plank geheel misslaand.

En, voortbordurend op de twee eerdere boeken, wordt ook hier weer duidelijk hoe klein de wereld soms kan zijn. Met het ons-kent-ons van Spoor, Beel en de KNIL, de kliekjes binnen de spionagewereld, de Haagse coterieën. Dat alles aaneengeweven door haat, liefde, jaloezie en hebzucht. En dat zijn sowieso fijne componenten in de thrillers van Tomas Ross.

Wat: thriller

Wie: Tomas Ross

Aantal sterren: 4 (van de 5)

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Haat, liefde en jaloezie in Ross’ ’Het verdriet van Wilhelmina’ Empty
BerichtOnderwerp: Re: Haat, liefde en jaloezie in Ross’ ’Het verdriet van Wilhelmina’   Haat, liefde en jaloezie in Ross’ ’Het verdriet van Wilhelmina’ Icon_minitimevr 9 feb 2018 - 9:02

Het verdriet van Wilhelmina
Tomas Ross

Haat, liefde en jaloezie in Ross’ ’Het verdriet van Wilhelmina’ 112

Auteur: Tomas Ross
Aantal pagina's: 400
Uitvoering: Paperback
€ 19,99

Eind november 1941. Na de Duitse opmars in Europa is de angst groot dat Nederlands-Indië zal worden aangevallen door Japan. In Engeland krijgt koningin Wilhelmina op haar landgoed Stubbings House bezoek van de Britse premier Winston Churchill. Hij stelt haar voor een onverwacht en verschrikkelijk dilemma. Tot haar wanhoop zal Wilhelmina moeten instemmen met zijn geheime verzoek, waardoor de oorlog een totaal andere wending zal krijgen.

Acht jaar later: Nederland vecht een eigen oorlog in Nederlands-Indië, waar de nationalisten van Soekarno de onafhankelijke Republik Indonesia hebben uitgeroepen. Voormalig inlichtingenofficier Arnie Springer hoort dat zijn oude liefde op Java is verdwenen nadat ze samen werd gezien met de beruchte Nederlandse deserteur Poncke Princen. Hoewel Arnie na de gruwelen van de jappenkampen gezworen heeft nooit terug te gaan, vliegt hij in april 1948 naar Batavia. In de tropische hitte onderneemt hij een levensgevaarlijke zoektocht, en belandt in een mijnenveld van intriges waarin alles verband lijkt te houden met het pact van Wilhelmina en Churchill in Stubbings House.

CargoCargo
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Haat, liefde en jaloezie in Ross’ ’Het verdriet van Wilhelmina’
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Marion Bloem - Lust en liefde ("Vrouwen willen geloven in één grote liefde")
» ‘Haat maakt je kapot. Vergeef toch’
» Wilhelmina, kampkind op Java.
» Het verdriet van Ambon - Tjitske Lingsma
» Indisch verdriet - H.Th. Bussemaker

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: