Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Einde verhaal voor historische Catalina in Nederland

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Einde verhaal voor historische Catalina in Nederland Empty
BerichtOnderwerp: Einde verhaal voor historische Catalina in Nederland   Einde verhaal voor historische Catalina in Nederland Icon_minitimema 30 jul 2018 - 16:25

EINDE VERHAAL VOOR HISTORISCHE CATALINA IN NEDERLAND

Einde verhaal voor historische Catalina in Nederland 142

30 juli 2018 - 9:33 | Door: Klaas-Jan van Woerkom | Foto: Stichting Vrienden van de Catalina

LELYSTAD - De Catalina-vliegboot is binnenkort voor het laatst in het Nederlandse luchtruim te zien. De stichting die met het toestel vliegt moet het vliegtuig verkopen door de oplopende kosten en de steeds strengere regels rond het vliegen met historisch materieel.

De Consolidated PBY-5A Catalina speelde een belangrijke rol in de oorlog in Nederlands-Indië. De PH-PBY is één van de oudste nog vliegende exemplaren en staat gestationeerd op Lelystad Airport. Een groep vrijwilligers verzorgde met het toestel sinds twintig jaar rondvluchten en vloog de vliegboot voor op talloze airshows.

In een brief aan de leden van de Stichting Vrienden van de Catalina stellen voorzitter en vlieger Arjan Dros en Tietse van Dorp, voorzitter van de Stichting Exploitatie Catalina, dat geldproblemen, het vinden van geschoold onderhoudspersoneel en de regeldruk vanuit de overheid nu een einde maken aan de verschijning van de Catalina in het Nederlandse luchtruim.

“Toen we twintig jaar geleden met dit project begonnen, was dit gestoeld op het ideële doel dat deze Catalina de komende decennia als icoon van de oorlog in het Verre Oosten gedurende de Tweede Wereldoorlog zou fungeren. Daarnaast zou de Catalina voor onze kinds, kinds, kindskinderen gaan fungeren als voorbeeld van de toenmalige luchtvaart technologie afgezet tegen de snel veranderende moderne luchtvaart technologie. Het spijt ons u te moeten mededelen dat de Catalina in 2019 niet meer zal vliegen in Nederland. Na vele jaren komt hiermee een eind aan de aanwezigheid van belangrijk vliegend historisch erfgoed in ons land.”

De laatste vluchten worden in oktober uitgevoerd. Daarna wordt de Catalina verkocht naar het buitenland, om daar als het goed is bij een nieuwe eigenaar te gaan vliegen.

Vorig jaar kreeg de Catalina te maken met tegenslag, toen het vliegtuig met een ingeklapt neuswiel moest landen op Lelystad Airport. De reparatie kostte veel tijd en geld; tien maanden lang konden er geen rondvluchten worden gemaakt en de piloten konden niet trainen. De nagel aan de doodskist van het historische vliegtuig.

Gelopen race
“Het met de langdurige stilstand gepaard gaande verlies aan inkomsten kan niet meer ingehaald worden. Ondanks vele pogingen is het voor onze vriendenstichting uiteindelijk onhaalbaar gebleken om voldoende fondsen te genereren om een gezonde exploitatie te garanderen. Dit heeft mede te maken met het feit dat er zowel bij de overheid als ook bij het bedrijfsleven weinig tot geen draagvlak is om ons iconische vliegtuig te behouden voor Nederland”, stelt de stichting.

“De manier waarop wij tot nu toe met donateurs vlogen wordt sinds dit jaar door de overheid opeens als commercieel gezien, waardoor de mogelijkheden om de hoge kosten van een Catalina te financieren hierdoor erg wordt beperkt.”

Ook het gebrek aan nieuwe aanwas van gecertificeerde technici leidde tot een situatie waarbij meer en meer betaalde krachten ingehuurd moeten worden om het onderhoud te doen en reparaties uit te voeren. “Dit heeft een verder negatief effect op de vaste jaarlijkse kosten.”

De Catalina maakt op 4 augustus nog haar opwachting op de Texel Airshow en voert op 15 augustus een vlucht uit boven het Indië-monument.

In het nauw
Overigens heeft niet alleen de Catalina te maken met verscherpte regelgeving. Zo moest de DDA onlangs een vliegvergunning aanvragen, omdat de overheid rondvluchten met historische toestellen ziet als een commerciële operatie.

Luchtvaartnieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Einde verhaal voor historische Catalina in Nederland
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Wachten op Suikerfeest
» de KLM, en de historische band tussen Nederland en Indonesië
» Grenzeloos Nederland – Indonesië: historische band
» 20 december 2011 Nederland 2, 21:05 uur, "Nederland aansprakelijk voor executies Zuid-Sulawesi"
» Einde nadert voor 'invasieve' Hoekse kraaien

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: