Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Zuster Pauline

Ga naar beneden 
2 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Zuster Pauline Empty
BerichtOnderwerp: Zuster Pauline   Zuster Pauline Icon_minitimezo 11 okt 2009 - 15:20

Zuster Pauline
oktober 11, 2009

Zuster Pauline 29mx5d5
Moslimextremisten zetten omgerekend bijna vierduizend euro op het hoofd van de Rooms-katholieke Zuster Pauline toen het sectarische conflict tussen moslims en christenen in Centraal-Sulawesi woedde in de periode 1999-2002

Krijsend kwamen de kinderen van Amurang ons tegemoet. De lestijd in het katholieke basischool in het kustplaatstje in Noord-Sulawesi was afgelopen. Sommige kinderen renden de straat over naar het weeshuis waar Zuster Pauline stond te wachten.

De vriendelijke rooms-katholieke zuster heeft zich sinds 2002 over het weeshuis ontfermd. Christelijke kinderen uit heel Sulawesi zoeken bij haar toevlucht en veiligheid. De kleine vrouw was hartelijk en bescheiden bij haar Nederlandse bezoekers die begin oktober Amurang bezochten. Maar achter het rustige gezicht van de zuster bevindt zich een granieten rots in de branding.

De meeste weeskinderen zijn het slachtoffer van het sectarische geweld tussen christenen en moslims, dat tussen 1999 en 2002 meer dan duizend levens eiste. Zuster Pauline werkte toen in een weeshuis in de plaats Poso in-Centraal-Sulawesi. Het plaatsje werd in die jaren het bloedige middelpunt van botsingen en lynchpartijen van verschillende bevolkingsgroepen. Het geweld trok radicale moslims uit Java en escaleerde al snel in een regionaal conflict.

Zuster Pauline komt, zoals veel rooms-katholieken in Sulawesi, oorspronkelijk uit het eiland Flores. Sinds de jaren tachtig zijn duizenden mensen als transmigranten uit Flores in Centraal-Sulawesi neergestreken.

Christenen in Sulawesi zijn grotendeels protestants. De radicale moslimgroepen waaronder KOMPAK en leden van Jemaah Islamiyah maakten echter geen onderscheid tussen christenen en katholieken. En ook Zuster Pauline kon niet meer aan het geweld ontkomen.

De extremistenleiders, die aan de touwtjes trokken van de radicale moslimorganisaties, zetten een beloning uit van vijftig miljoen roepiah (bijna vierduizend euro) op het hoofd van Zuster Pauline en andere kerkleiders.


“In 2000 was het toppunt van het geweld,” vertelt Zuster Pauline tijdens de lunch in een volksrestaurant in Amurang. Op 23 november van dat jaar verzamelde een kleine groep mannen zich in het centrum van Poso. Ze vernielden gebouwen en schoten zelfs op mensen. Een woedende menigte van bewoners achtervolgde de mannen die vervolgens het rooms-katholieke scholencomplex in Poso binnenrenden. De mannen hierdoor werden als moorddadige christenen bestempeld, en nu zaten Zuster Pauline en de honderden andere katholieken als ratten gevangen.

“Ik vroeg het leger om bewaking, maar die konden geen bescherming bieden,”vertelt Zuster Pauline. Een levensgevaarlijke vlucht in de bossen van Poso volgde. De zuster en haar kinderen moesten dagenlang schuilen, en werden uiteindelijk door protestantse mensen uit Sulawesi geholpen om naar het veilige Noord-Sulawesi te vluchten. In de provincie Noord-Sulawesi is de overgrote meerderheid van de bevolking christen. Het gebied kent een grote mate van religieuze tolerantie. Veel kinderen uit Centraal-Sulawesi hebben enorme schoolachterstand opgelopen. Een meisje van zeventien jaar moet naar de tweede klas van de middelbare school.


Na het einde van het conflict is Zuster Pauline maar twee keer naar Poso gereisd. “Ik heb er geen haat jegens moslims aan over gehouden. Wel ben ik erg achterdochtig over politici,” vertelt Zuster Pauline die een verband vermoedt tussen lokale verkiezingen in 1999 en het plotseling oplaaiende geweld dat jaar. Op haar katholieke middelbare school zitten ook enkele moslimkinderen.

Sinds 2004 heeft Zuster Pauline contact gekregen met de Friezen Ritsko van Vliet en Watse Tigchelaar. De twee Leeuwarders richtten de stichting Amurang op en de Werkgroep Kinderen van Amurang en startten de bouw van een tehuis voor de ontheemde kinderen. Het huis is nu gebouwd en een internetlokaal is ontwikkeld. Ook zijn er studiebeurzen uitgereikt. Zuster Pauline heeft met de Nederlandse steun weer meer vertrouwen gekregen in de toekomst. “Christenen, katholieken of moslims, alle ouders zijn hetzelfde. Ze willen allemaal goed onderwijs voor hun kinderen.”

Voor meer informatie: www.amurang.nl

www.kinderenvanamurang.nl

Lepeltak
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Kesasar

Kesasar


Aantal berichten : 2586
Registratiedatum : 03-01-09
Woonplaats : Selandia Baru

Zuster Pauline Empty
BerichtOnderwerp: Re: Zuster Pauline   Zuster Pauline Icon_minitimezo 11 okt 2009 - 20:24

"Christenen in Sulawesi zijn grotendeels protestants. De radicale moslimgroepen waaronder KOMPAK en leden van Jemaah Islamiyah maakten echter geen onderscheid tussen christenen en katholieken"

Mischien maak ik een verkeerde veronderstelling hier, (ik ben niet compleet onwetend), maar ik heb altijd gedacht dat Christendom bestond uit Protestanten (deze die in dit artikel Christenen genoemd worden) en Katholieken (oud-orthodox etc included) scratch
Terug naar boven Ga naar beneden
 
Zuster Pauline
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» En het vergeten zo lang - Pauline Slot
» Pauline Kok-Schurgers: Het Vergeten Kamp
» Pauline Broekema - Het Boschhuis, kroniek van een familie
» Enschedese Pauline viert haar 100ste verjaardag
» 1 november presenteert Pauline Slot haar nieuwe roman Soerabaja

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: