Ambonezen moeten nu meer betalen voor afval
door Wendy van den Hurk. woensdag 23 december 2009 | 06:28 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 23 december 2009 | 07:40
VLISSINGEN - Het bezoek van een delegatie Ambonezen aan Vlissingen is niet voor niets geweest. Ze zijn gisteren teruggekeerd naar huis met een hele lijst aan initiatieven.
De delegatie bestond uit vijf mensen: de gemeentesecretaris (die op de Molukken zelfs veel belangrijker is dan de burgemeester), de vierde secretaris (een soort wethouder), een directrice van een school, het hoofd van de milieudienst en een ambtenaar van de afdeling afvalverwerking. Zij waren verleden week in Vlissingen om weer een stap te zetten in het afval-project.
Dat is gelukt. De delegatie heeft het plan opgevat om de verontreinigingsheffing te verhogen; van 1500 naar 5000 rupiah per maand. Weliswaar naar Nederlandse maatstaven 'dubbeltjeswerk', maar voor mensen daar een hele kluif. Toch is het nodig, betoogt Bob Latuheru van de Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon.
Datzelfde geldt voor een onderhoudsplan voor de Vlissingse vuilniswagens, die tot dusver nauwelijks worden gebruikt. Eentje staat zelfs weg te roesten in een greppel. De Ambonezen beloven de wagens voortaan regelmatig te controleren. Ook komt er een kliko-lift zodat de kliko's gebruikt kunnen worden. In de dorpen die tot dusver onbereikbaar zijn voor de wagens, gaan de dorpshoofden bewoners instrueren om hun afval te verzamelen. Het is de bedoeling dat organisch afval wordt gecomposteerd en de rest aan de kant van de weg wordt gezet, om opgehaald te worden door de wagens. Daar zal een hele omwenteling in mentaliteit voor nodig zijn, beseft Latuheru. "Tot nu toe gooien ze alles in de bush of riviertjes."
Verder heeft het gemeentebestuur van Ambon zich voorgenomen de milieueducatie, aangestuurd door MicMec Walcheren, op te nemen in het lesprogramma op basisscholen. Bovenop de huidige milieulessen komen er dan nog eens zeventig minuten bij. Ook de kinderen leren composteren.
Deze resultaten werden maandagavond uitgebreid gevierd in het Molukse buurthuis Mae Uku, in Souburg, waarvoor de hele Molukse gemeenschap in Vlissingen was uitgenodigd. Zij kregen tevens van Ronald Elderkamp, die als anesthesie-assistent de grootschalige operaties op Ambon organiseert, te horen en te zien welke medische resultaten er weer waren bereikt. De foto's waren soms ontroerend en soms ook schokkend. Dat gold trouwens ook voor de plaatjes van afval dat overal op straat rondslingert. En intussen zong de huisband van Maluku Manise (mijn geliefde Molukken). Tot de tranen vloeiden.
Lees het hele verhaal over het bezoek van de delegatie van Ambon aan Vlissingen - en eerdere verhalen - op het weblog www.pzc.nl/amatoo