Het is vandaag zestig jaar geleden dat Nederland de kolonie Nederlands-Indië na veel bloedvergieten en moeizaam overleg overdroeg aan de republiek Indonesia. Voor de Indoneiërs is het geen datum van belang, zij zien 17 augustus als de geboortedag van de republiek. Die werd toen uitgeroepen door de latere president Sukarno.
Voor Nederland was het afgeven van "ons mooie Indië " een drama, economisch en emotioneel. De relatie gaat terug tot 1559. In dat jaar kwamen de eerste Nederlanders op Java aan. In 1777 was heel Java Nederlands en in de 19e eeuw kwam de hele archipel onder Nederlands gezag, op Portugees Timor en Brits Borneo na. De uitbreiding ging gepaard met conflicten, zoals de Atjeh oorlog van 1873 tot 1903
Met de overdracht was de rol van Nederland in de archipel nog niet uitgespeeld, Nieuw-Guinea zou voorlopig Nederlands blijven om als toevluchtsoord te dienen voor Indische Nederlanders die zich niet thuis zouden voelen in de republiek. Het Nederlands bedrijfsleven ging door. In 1962 is ook daar allemaal een einde aan gekomen.
intnt.Tlgrf