Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Staat van beleg in Culemborg

Ga naar beneden 
3 plaatsers
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Staat van beleg in Culemborg Empty
BerichtOnderwerp: Staat van beleg in Culemborg   Staat van beleg in Culemborg Icon_minitimevr 1 jan 2010 - 15:50

Staat van beleg in Culemborg

CULEMBORG - De politie is in Culemborg massaal aanwezig na nieuwe geweldadige incidenten tijdens de jaarwisseling. Auto's werden vernield en in brand gestoken en agenten zijn bekogeld met vuurwerk en stenen.

Klik hier voor een verslag.

In de wijk Terweijde is in de Diepenbrockstraat een auto ingereden op mensen die in een voortuin stonden. Volgens buurtbewoners waren de inzittenden Marokkaanse jongeren die het op Molukkers hadden voorzien.

Er raakten meerdere mensen gewond. De politie heeft 3 aanhoudingen verricht en het rechtercheteam uitgebreid. In de wijk is het al langer onrustig.

Omroep Gelderland
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Staat van beleg in Culemborg Empty
BerichtOnderwerp: Re: Staat van beleg in Culemborg   Staat van beleg in Culemborg Icon_minitimezo 3 jan 2010 - 21:53

Opnieuw onrust in Culemborg
Uitgegeven: 3 januari 2010 22:33
Laatst gewijzigd: 3 januari 2010 22:43

CULEMBORG - In de wijk Terwijde in Culemborg is het zondagavond opnieuw onrustig. Volgens een woordvoerster van de politie raakten een paar mensen gewond en zijn er ruiten van woningen gesneuveld.
Wat er precies aan de hand is, kon de woordvoerster niet zeggen.

Ook is het onbekend of er mensen zijn aangehouden. ''We zijn nu bezig om de rust in de straten terug te brengen'', aldus de zegsvrouw.

Afgelopen jaarwisseling gingen groepen Molukse en Marokkaanse jongeren elkaar in de Culemborgse wijk te lijf.

Een auto werd in brand gestoken, een automobilist reed in op enkele mensen en politieagenten kregen stenen en vuurwerk naar hun hoofd gegooid. De politie heeft na de incidenten in totaal zes mensen opgepakt.

Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Staat van beleg in Culemborg Empty
BerichtOnderwerp: Re: Staat van beleg in Culemborg   Staat van beleg in Culemborg Icon_minitimema 4 jan 2010 - 10:25

Mobiele eenheid paraat in Culemborg
Uitgegeven: 4 januari 2010 10:19
Laatst gewijzigd: 4 januari 2010 11:05

CULEMBORG - De mobiele eenheid blijft maandag paraat in de wijk Terweijde in Culemborg. Dat meldde de gemeente maandagochtend.

In de wijk was het zondagavond erg onrustig. In de Diepenbrockstraat vlogen stenen door de ruiten van woningen. Twee mensen raakten lichtgewond.

De gemeente en politie overleggen maandag over de situatie in Terweijde, waar inmiddels een noodbevel van kracht is.

Videobeelden van interview zijn hier te zien.

Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Staat van beleg in Culemborg Empty
BerichtOnderwerp: Re: Staat van beleg in Culemborg   Staat van beleg in Culemborg Icon_minitimema 4 jan 2010 - 16:28

ma 04 jan 2010, 16:35

Noodverordening voor 2 weken in Terweijde

CULEMBORG - In de wijk Terweijde in Culemborg is de komende twee weken een noodverordening van kracht. Er geldt onder meer een samenscholingsverbod voor vier of meer personen. Dat maakte de gemeente Culemborg maandag bekend.

Burgemeester Roland van Schelven wil „zo snel mogelijk terugkeren naar een normale situatie in de wijk”. Hij noemt de gebeurtenissen rond de jaarwisseling en van zondag „verschrikkelijk”.

In de wijk zijn brandgangen afgesloten met betonnen afzettingen. Die moeten het onbevoegden moeilijk maken om achter de huizen te komen. De gemeente gaat ook praten met welzijnsorganisaties en de rivaliserende jongerengroepen, aldus de burgemeester.

Tot nu toe heeft de politie zeven personen aangehouden. Vier van hen zijn maandag door de rechter-commissaris heengezonden. Zij blijven nog wel verdachten. Een persoon blijft langer vastzitten. Allen waren betrokken bij het incident waarbij een auto tijdens de nieuwjaarsnacht op een aantal buurtbewoners inreed. Twee andere verdachten, van wie er een maandag werd aangehouden, worden later voorgeleid. Justitie houdt hen verantwoordelijk voor geweldpleging.

Volgens Van Schelven was de politie-inzet in Culemborg tijdens de jaarwisseling groter dan ooit tevoren. De gemeente had maatschappelijke groepen uitgenodigd feesten te organiseren, waarvoor geld beschikbaar was gesteld. Ondanks deze en andere preventieve maatregelen liep het in een aantal straten toch weer uit de hand.

Ook maandagavond staat een peloton van de Mobiele Eenheid (ME) paraat om de orde in de wijk te bewaken.

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Staat van beleg in Culemborg Empty
BerichtOnderwerp: Re: Staat van beleg in Culemborg   Staat van beleg in Culemborg Icon_minitimedo 7 jan 2010 - 9:35

klein verslag | 6 januari 2010 | Wim Boevink
De roep van de casuaris

Ach, de Molukkers in Nederland! Jarenlang is het stil om ze heen en als ze in het nieuws komen, dan heeft het weer iets met geweld te maken. Ze waren als groep bijna in vergetelheid geraakt, een enkeling nog speelde zich de kranten in, zoals Giovanni van Bronckhorst – een voetbalheld.


In een vitrine in het Museum Maluku – het Muma in Utrecht – kwam ik zijn oranje voetbalshirt tegen. Ik had een bezoek aan Culemborg overwogen, maar in de wijk Terweijde heeft men aan verslaggevers de laatste tijd geen gebrek gehad. Die hadden allemaal bericht over ruzies en schermutselingen tussen groepen Marokkanen en Molukkers, jonge mannen vooral, en het woord ’veenbrand’ was al gevallen, om aan te geven dat het er al een tijdje smeulde.

Ik las de verslagen en raakte al snel verzeild in een ondoorzichtige reeks van wederzijdse schuldtoewijzingen in de trant van ’Hij begon! ’Nietes! Hij!’ Het leek een uit de hand gelopen burenruzie, vooral ook omdat achter elke getroffen buur meteen een hele groep bleek op te doemen. „Het is de groepsdynamiek”, zei een medewerkster van het Muma. Die dynamiek kenden we wel van de Marokkaanse Nederlanders, helaas,maar die van de Molukse Nederlanders waren we wat vergeten.

Om het geheugen op te frissen was ik naar het Muma gegaan, een klein, fijn museum dat poogt de geschiedenis en het erfgoed van de Molukse Nederlanders te bewaren en dat zo goed doet, dat ze er al Turken en Surinamers ontvingen die bezig waren iets soortgelijks voor hun eigen groep te bedenken. En misschien moet er naast een Muma ook maar een Mumar komen: een museum voor Marokkaanse Nederlanders: musealisering is misschien al een facet van integratie.

Terug naar het Muma, want daar stond ik, in een zaaltje met een prauw, een sagoklopper en een casuarisvogel, me af te vragen wat deze te maken hadden met stenen door een voorruit in de Diepenbrockstraat. Maar ergens begint het, en tussen die prauw en die steen liggen kruidnagelhandel, kolonisatie, Knil en transportschepen naar Nederland, begin jaren vijftig. Je ziet een filmpje van de aankomst op de Lloydkade in Rotterdam, dik ingepakte Molukkers in de winterkou, in de waan nog van een tijdelijk verblijf. Ondergebracht in barakken van hout, bleven ze dicht bij elkaar, tussen stapelbedden, hutkoffers en transistorradio, totdat ze van hout naar steen verhuisden, in speciaal gebouwde woonwijkjes, zoals die in Culemborg, en hun hoop op terugkeer langzaam werd dichtgemetseld. Even nog revolteerde de tweede generatie, maar langzaam waaierde de groep uiteen: nu woont nog veertig procent van hen bij elkaar, min of meer gewone Nederlanders inmiddels, zij het met een eigen museum.

Eenmaal weer buiten begreep ik die hechtheid wel, die groepsdynamiek, nu ze achter betonnen barrières moeten leven, lichtjaren weg van de roep van de casuaris.

Trouw
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Staat van beleg in Culemborg Empty
BerichtOnderwerp: Re: Staat van beleg in Culemborg   Staat van beleg in Culemborg Icon_minitimezo 10 jan 2010 - 13:42

Ik weet niet precies waarom meneer Boevink generaliseerde, maar wel bezijden de waarheid: "...Ach, de Molukkers in Nederland! Jarenlang is het stil om ze heen en als ze in het nieuws komen, dan heeft het weer iets met geweld te maken.


En zoals door velen gedacht en uiteindelijk toch bewaarheid geworden: zie hier het verslag uit Elsevier.

Neen, niet orang Maluku, maar een groep ontspoorden met roots uit het Maghribland hebben het onfatsoen en strooien hun criminele activiteiten lustig uit over Jan Publiek waarbij ze geen intimidatie middel schuwen en ergere daden plegen.

Quote Elsevier zaterdag 9 januari 2009:


Een groep van zo’n 21 jonge Marokkanen veroorzaakt een groot deel van de problemen in Culemborg. Niet alleen de rellen in probleemwijk Terweijde, maar ook een aanzienlijk deel van de criminaliteit in de stad kan aan deze groep toegeschreven worden.
Dat staat in een veiligheidsnotitie die de gemeente Culemborg al in november heeft laten opstellen, meldt het Nederlands Dagblad.


Intimiderend

De groep, met een harde kern van zo’n 21 Marokkaanse jongens van tussen de 15 en 31 jaar oud is zo intimiderend dat maar weinig Culemborgers aangifte durven doen. Ook zouden zij hun criminele activiteiten zo goed aanpakken dat zij voor de politie bijna ongrijpbaar zijn. Er zwermt nog een groep van 29 potentiële criminelen rond de groep, jongeren die net beginnen met criminele handelingen.Volgens het rapport houdt de politie de groep 'scherp in de gaten'.
In de probleemwijk Terweijde hadden op oudejaarsavond rellen plaats. Een groep jonge Marokkanen reed opzettelijk op een groep Molukse feestvierders in. Naar verluidt zou een van die feestvierders een 15-jarig meisje zijn dat aangifte had gedaan tegen een stel Marokaanse jongeren die een auto in brand hadden gestoken. Bij de ongeregeldheden van een paar dagen later werd een steen door de ruit van haar huis gegooid.


Familieruzie

Een vertegenwoordiger van de Marokkaanse gemeenschap in Culemborg verklaarde aan de Volkskrant dat de ruzies in Terweijde door een uit de hand gelopen familievete veroorzaakt zouden zijn. Ook in september liep het al eens uit de hand in Terweijde, ook destijds moest de ME er aan te pas komen om beide bevolkingsgroepen uit elkaar te houden.

------------

Een overdenking mijnzerzijds: Als het rapport al in november bekend was bij de gemeente (verantwoordelijken), waarom dan geen passende maatregelen genomen???
Of wordt het gewoon maar weer op de grote stapel gesmeten met de gedachte "volgend jaar zien we wel weer verder. " We hebben het nu(november en december) zo druk met die aankomende feestdagen en we zijn al zo moe."
De ME optrommelen is een goedkopere oplossing toch of niet????
Of komen de kosten van de ME voor rekening van de provincie, zodat het gemeentelijk budget niet overschreden wordt???
Wat het ook geweest moge zijn, het was een slappe vertoning van de gemeente leiding en de Molukkers hebben een extra smet op hun conduite staat gekregen van de heer Boevink.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Gesponsorde inhoud

Staat van beleg in Culemborg Empty
BerichtOnderwerp: Re: Staat van beleg in Culemborg   Staat van beleg in Culemborg Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Staat van beleg in Culemborg
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Het beleg van Batavia 1629 volgens de Babad Tanah Jawi (Javaanse Rijkskronieken) en vrij bewerkt.
» over relschoppers Culemborg...
» OM wil anderhalf jaar voor geweld Culemborg
» Weer aanhoudingen in wijk Culemborg: problemen tussen Molukkers en Marokkanen
» Kookcursus Indonesische keuken in Culemborg

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: