januari 15, 2010
De immer grijnzende Susno (foto: Matanews.com)Het is oorlog in de Indonesische politie. De geroemde Amerikaanse politieserie The Wire is kinderspel vergeleken bij de moordende concurrentie tussen Javaanse en Soendanese politiecommissarissen op het hoofdbureau Mabes Polri in Jakarta. Machtige politiegeneraals knokken op dit moment meedogenloos om topposities na een schandaal rond de zogenoemde Kabareskrim.
Kabareskrim is het Indonesische acronym voor Kepala Badan Reserse Kriminal, oftewel hoofd van de criminele recherche. De zeer ambitieuze generaal Susno Duadji zag deze functie als zijn springplank voor de toppost: hoofd van de Indonesische nationale politie. Net zoals de Franse gendarmerie of Italiaanse caribinieri is de Indonesische politie een strict hierarchische en centralistische organisatie.
De hoofdcommandant in Jakarta geeft de bevelen tot aan het kleinste agentje van Sabang tot Merauke. Totaan 2000 was de politie het zielige kleine broertje van de marine, luchtmacht en landmacht, ondergebracht in het Indonesische leger. Nu steken soldaten en politieagenten elkaar de loef af.
De immer grijnzende Susno hoopte op de toppost als verzilvering van zijn carriere. Maar een geheime telefoontap tussen hem en de broer van een beruchte corruptieverdachte gooide roet in het eten. Susno kwam als machtigste rechercheur van Indonesië achter de telefoontap, en ontstak schijnbaar in woede. Drie maanden later lijkt hij de tactiek der verschroeide aarde te hebben gebruikt. Hij zette de hoofden van de belangrijkste anticorruptiecommissie verantwoordelijk voor de telefoontap in de cel, zat in elke talkshow op televisie, zwoer op Allah en zijn kinderen dat hij onschuldig was, en negeerde de instructies van zijn chef, de nationale politiecommandant generaal Bambang Hendarso Danuri.
Vorige week ging hij nog een stap verder, en beging een doodszonde. Zonder toestemming van zijn geliefde politiemacht dook hij op als getuige in een rechtszaak van de golfcaddie-affaire (
zie weblogverhaal over bloedmooie golfcaddies).
De politie had hem inmiddels al genoeg vernederd: afgelopen weekeinde kwamen rechercheurs bij hem langs om zien dienstauto en andere privileges in beslag te nemen. Ook stelde een antiterreur-eenheid zich op rond het huis van Susno. Wilden ze hem in de gaten houden?
Wellicht wilde Susno met zijn komst naar de rechtbank aantonen dat ook hij de vuile was buiten kan hangen over een van de meest corrupte politiediensten ter wereld. Prompt ontving hij sms-tekstberichten met de meest vreselijke doodsbedreigingen: ‘we maken je af.’ Vol onschuld opperden zijn oude collega’s dat hij de dreigementen dan maar bij de politie moest melden. Sindsdien is het stil rond Susno.
Volgens waarnemers is het hooglopende conflict ook geworteld in de promotiestrijd tussen twee lichtingen (ook in Indonesië gebruikt de politie en het leger het Nederlandse woord ‘lichting’). De officiersklas van 1977 zou overhoop liggen met de klas van 1978. Het Indonesische leger is intussen de lachende derde.
Lepeltak