Adopteer een tijger voor in uw achtertuin woensdag 17 februari 2010Auteur: (ss)
De Indonesische overheid heeft een plan bedacht om de Sumatraanse tijger van uitsterven te redden: rijke burgers kunnen een tijger adopteren en er als huisdier mee pronken in hun achtertuin. Het plan stuit op heel veel kritiek.
De Sumatraanse tijger wordt met uitsterven bedreigd. Er zouden nog zo'n 500 exemplaren in leven zijn, waarvan 400 in het wild. De illegale stroperij en de natuurlijke habitat die steeds kleiner wordt, vormen de grootste bedreigingen. De Indonesische overheid gelooft nu een ideaal reddingsplan gevonden te hebben. Een plan dat eerder al een bedreigde vogelsoort heeft gered. Door de Balinese mynah, ter grote van een duif, bij gezinnen onder te brengen werd de soort gered. De overheid wil hetzelfde proberen met deze tijgers.
Voetbalveld Burgers zullen in de toekomst zo'n vervaarlijk dier kunnen adopteren. Wie jaarlijks een ‘borg' van 73.500 euro kan neerleggen en een tuin heeft die minstens zo groot is als een voetbalveld, kan twee tijgers mee naar huis nemen. De dieren blijven wel eigendom van de overheid en zullen van dichtbij opgevolgd worden. De nieuwe eigenaars moeten een kooi bouwen van minstens 6 bij 10 meter en de dieren moeten al enige tijd in gevangenschap leven.
‘Vele rijke burgers hebben een dode tijger in hun living liggen, dus waarom zouden ze er geen levende willen?', zegt Darori, de directeur van het woudbeschermings- en behoudscentrum in Indonesië. ‘Bovendien hopen we zo de illegale stroperij te bestrijden, want met dit initiatief zal de vraag naar dode tijgers verkleinen.'
Toch is niet iedereen blij met dit plan. Tijgertjes van anderhalve maand oud zijn zo groot als een huiskat. Ze kunnen nog net niet hard genoeg bijten om een mens echt pijn te doen. Maar acht maanden later zijn ze bijna volgroeid en zijn ze krachtige roofdieren geworden.
De verzorgers van de tijgers in een safaripark net buiten Jakarta zijn dan ook stomverbaasd over het overheidsplan. Zij kregen een grondige training om met tijgers om te gaan en zijn er zich zeer bewust van hoe gevaarlijk deze dieren kunnen zijn. De minste verandering in hun gedrag kan wijzen op gevaar en zij hebben geleerd die tekenen te interpreteren. Of de gewone man in de straat dat kan, is nog maar de vraag.
Wereldnatuurfonds verbijsterdOok het Wereldnatuurfonds reageert verbijsterd. ‘Tijgers onderbrengen bij de bevolking kan geen goed idee zijn. Het blijven wilde roofdieren die op zo'n kleine oppervlakte en zonder goede begeleiding niet fatsoenlijk kunnen leven. Dit is zeker geen reddingsplan op lange termijn', zegt Ian Kosisah van WWF Indonesië. ‘Die dieren zouden in hun natuurlijke omgeving een nieuwe kans moeten krijgen. Nu worden ze als een symbool van prestige in iemands tuin opgevoerd. Iedereen weet dat ze niet klein en aaibaar blijven.'
Standaard
Dat is dus weer een heel ander verhaal dan wat hier staat.........