Persbericht Beverwijk 18 maart 2010.
Echo’s uit een Indisch verleden
De zwerftocht van een tienjarige jongen door de Jappenkampen.
ISBN: 9789079762767
Onlangs is er een nieuw boek verschenen over de lotgevallen van een jongen van tien jaar in de Japanse mannenkampen, genaamd: “Echo’s uit een Indisch verleden”. De laatste tijd wordt er veel aandacht besteed aan de gebeurtenissen gedurende de W.O II. Daarin is relatief weinig aandacht voor het lot van de mensen in voormalig Nederlands Indië.
Rob Trip is in de uitzending “Oorlog” van 6 december 2009 wat dieper ingegaan op het leven van de vrouwen en kinderen in de Jappenkampen. De mannen waren al eerder in aparte kampen ondergebracht.
Dick Sijpestijn was tien jaar, toen hij, samen met zijn broer van twaalf, in vrachtwagens uit Tjideng werd afgevoerd naar de mannenkampen Tangerang, Baros en Tjimahi. De moeders moesten achter een touwtje op de Laan Trivelli toekijken, hoe hun kinderen verdwenen door de poort.
Omdat het bezit van foto’s verboden was, heeft zijn moeder de foto’s in dit boek altijd heimelijk op haar lichaam meegedragen, hierdoor voelde zij zich steeds met haar kinderen en man verbonden. Dat was haar manier om geestelijk te overleven.
In dit boek zijn de verhalen opgenomen, die Dick altijd op zijn scholen, o.a. als hoofd van de Haarlemse Christiaan Huygensschool, nu De Zuidwester, heeft verteld. Het waren altijd spannende maar nooit zielige verhalen. Hij vond het ook belangrijk om er op te wijzen dat er geen slechte volkeren zijn. In elk volk heb je aardige en zachtmoedige mensen naast de verraders en de beulen. Het leuke is, dat de leerlingen dit oppikten en er ook tekeningen over maakten.
Dit boek geeft ons de mogelijkheid om nog tot in de verre toekomst lering te trekken uit het verleden.
Vijftien jaar geleden heeft hij een rondreis door Indonesië gemaakt en alle oude plaatsen weer gevonden.
—————————————————————–
info: sijp@casema.nl
verstuurpersbericht.nl