In Europa+ 1984: NOS durft Indisch-koloniaal verleden te verfilmen
Onder de merkwaardige titel: "Ons Indië voor de Indonesiërs"
Still uit 'Ons Indie'
Documentaire serie van Jan Bosdriesz over de onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesische nationalisten in Nederlands-Indië van 1940 tot 1950.
Aflevering 1: Banzai (Leve de keizer)
In deze aflevering de verovering en bezetting van Nederlands-Indië door Japan; de opbouw van een Indonesisch leger; de Japanse houding tov het onafhankelijkheidsstreven; de invloed van het Japanse drilsysteem op de samenleving, ihb de jongeren; de situatie in de kampen.
Afl. 2: Merdeka (Vrijheid)
In deze aflevering het bestuursvacuüm tussen de capitulatie van Japan en de komst van de Engelsen; de totstandkoming van de onafhankelijkheidsverklaring (de Proclamatie); meningsverschillen tussen Pemoedabeweging (de jongeren) en Soekarno; de vorming van een republikeins leger; de situatie in de kampen en de toenemende agressie van Indonesiërs tegen Japanners en Nederlanders; het onbegrip van het Nederlands (militair) gezag.
Afl. 3: Siáááp (Geef acht)
Aan de orde komen de nationalisten contra de Britten, Japanners, Nederlanders en Indo's; de houding van de Nederlandse gezagsdragers; de evacuatie van door de Pemoeda bedreigde kampen komt slechts langzaam op gang; onhoudbare situatie: rellen in Semarang.
Afl. 4: Mata Mata Moesoeh (De ogen van de vijand)
Aan de orde komen de Britten op Java en Sumatra; moordpartijen door nationalisten, rampokmakers (bendes) en KNIL; de rol van Westerling; Bersiap-tijd; slachtpartij in Bronbeek; de strijd om Surabaya tussen Britten en nationalisten.
Afl. 5: Belanda Tabe (Hollanders, vaarwel)
Aan de orde komen het harde optreden van de Nederlanders na het vertrek van de Britten: politionele akties; Indonesische terreur als reaktie; terugtrekking Nederland onder internationale (VS) druk; soevereiniteitsoverdracht; het mislukken van de Nederlandse federale politiek; uitroepen republiek Indonesië; opstand in Bandung van federalisten; Molukse ex-KNIL-soldaten in de kou gezet.
Lees hier verder en bekijk de videos
Geschiedenis.VPRO