Versteend leven in Klein Dennenbosch
door Gerrit Jan Riedstra. donderdag 22 april 2010 | 07:59
Je kunt al trots zijn op een eik van een jaartje of zestig in je tuin, maar er is altijd baas boven baas.
In de Tuinen van Klein Dennenbosch van Frans Silvold aan de Jodendijk in Eefde staan verschillende soorten bomen van twintig miljoen jaar oud.
Leven zit er overigens niet meer in. Het is versteend hout, dat Silvold uit Indonesië heeft gehaald. Zelf is hij er helemaal lyrisch over. Los van dat het er imposant uit ziet zijn ook de eigenschappen van versteend hout indrukwekkend.
Een stammetje van een centimeter of vijftig hoog en even groot qua diameter is al snel negentig kilogram. Met een hamer en beitel ben je als beeldhouwer kansloos, zo hard is het.
Versteend hout is tot stand gekomen na een vulkaanuitbarsting. De bomen zijn door lava bedolven, en alle organische bestanddelen door mineralen vervangen. Je ziet zelfs de jaarringen nog. De versteende boom is eigenlijk een ijdeltuit die liegt over zijn leeftijd.
Wanneer de Tuinen van Klein Dennenbosch morgen open gaan voor het publiek zijn ze nog niet op hun mooist, tenzij je oog hebt voor al wat nog komen gaat. Het is koud voor de tijd van het jaar en hier en daar zie je dat late vorst nog wat schade heeft toegebracht aan vroege uitlopers.
Maar tussen de beschadigde blaadjes door komen de knoppen alweer tevoorschijn. "Als het wat warmer wordt weet je niet wat je ziet", zegt Silvold, zich nu al verkneukelend.
Ook de demonstratietuinen van de verschillende hoveniers zien er nog wat troosteloos uit. Het moet allemaal nog gebeuren. Silvold heeft er alle vertrouwen in dat de beloftes straks niet voor niets de grond uitkomen. "De meeste mensen die hier op bezoek komen, bezoeken de tuinen ook een tweede keer. Alles verandert voortdurend."
Die laatste waarheid geldt overigens ook voor het echtpaar Silvold. Wie jaarlijks de tuinen bezoekt weet dat de natuur niet de enige is die zorgt voor afwisseling. De paadjes lopen nog enigszins hetzelfde, maar de bezoeker komt ieder jaar andere dingen tegen. Een van de grote veranderingen is het nieuwe woonhuis van de Silvolds, midden op het terrein.
Van hun vakantie-adres op Curaçao namen ze schilderijen mee van Agnes Schoots. De kunstenares won een nationale prijs en stal door haar fleurige aanpak ook de harten van de Silvolds. Kleine schilderijtjes gingen mee terug als handbagage, de grotere werken moesten opgerold over zee en werden in Eefde door de kunstenares ingelijst.
De veelkleurige werken van Schoots hangen binnen tot de tuinen weer sluiten op 5 september. Ook buiten is op kunstgebied van alles te beleven, maar dan vooral sculpturen. De Silvolds zijn zelf de ballotagecommissie voor de kunst.
Het aanbod is te groot, dus het kiezen moeilijk. Frans Silvold vindt niet alles mooi, "maar het is allemaal wel goed, en dan heeft het wat".
De Stentor