Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Empty
BerichtOnderwerp: Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's   Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Icon_minitimema 26 jan 2009 - 11:17

maandag 26 januari 2009
Moslimraad Indonesië verbiedt roken

JAKARTA - Indonesische moslims mogen niet langer roken op openbare plaatsen. De belangrijkste moslimraad van Indonesië, de Raad van Ulema's, heeft een rookverbod uitgevaardigd, meldt het Indonesische staatspersbureau Antara maandag.
Het verbod is geen vrijbrief voor de volgelingen om rokers aan te pakken, benadrukte een woordvoerder van de raad. Volgens de zegsman heeft alleen de overheid het recht om roken op openbare plaatsen tegen te gaan.
De bijeenkomst van geestelijken besloot ook dat Indonesische moslims gewoon aan yoga mogen doen, zolang het als lichamelijke oefening gebeurt. Meditatie is voor islamieten echter streng verboden tijdens de van oorsprong hindoeïstische ontspanningsoefeningen.
De moslimraad in buurland Maleisië verbood eind vorig jaar alle vormen van yoga. Moslims die zich er toch aan bezondigen, zouden volgens de raad hun geloof verliezen en om die reden moeten worden gestraft.

AD


Laatst aangepast door wu op di 27 jan 2009 - 9:56; in totaal 1 keer bewerkt
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Empty
BerichtOnderwerp: Re: Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's   Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Icon_minitimedi 27 jan 2009 - 9:52

Yoga met hindoerituelen verboden voor moslims Indonesië


Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's 3228923954_70dfd836e9_m

(Novum/AP) - Indonesische moslims mogen van hun geestelijk leiders niet aan yoga doen als daar hindoe-elementen als het zingen van mantra's bij komen kijken. Zulke activiteiten ondermijnen het moslimgeloof. Dat heeft de Ulema Raad, de hoogste islamitische instantie in Indonesië, maandag bepaald.


De fatwa, of religieuze uitspraak, werd uitgevaardigd nadat honderden islamitische theologen zich afgelopen weekend in West-Sumatra over de kwestie hadden gebogen. Eerder bezochten religieuze onderzoekers sportscholen en particuliere yogaklasjes in het hele land om te bekijken welk effect het zingen van mantra's kan hebben op moslims.

De geestelijken kwamen tot de conclusie dat het uitvoeren van hindoerituelen het geloof van moslims kan verzwakken, zei geestelijke Ma'ruf Amin. Hij benadrukte evenwel dat mensen die yoga puur als sport of om gezondheidsreden bedrijven, dat gewoon kunnen blijven doen. "We verbieden alleen activiteiten die de islamitische waarden kunnen ondermijnen."

De Ulema Raad besloot tot het onderzoek nadat moslimleiders in Maleisië vorig jaar een fatwa tegen yoga hadden afgekondigd. In Egypte gebeurde dat al in 2004.

Niet alleen moslimlanden zetten vraagtekens bij de verspreiding van yoga. In de Verenigde Staten vinden sommige christenfundamentalisten dat de hindoebewegingsleer, die streeft naar integratie van lichaam en geest, niet strookt met de christelijke grondwaarden van het land. Dat yoga op sommige openbare scholen is doorgedrongen tot de gymles druist volgens hen en ook sommige seculiere ouders in tegen de scheiding van godsdienst en staat.


Nieuws.nl
Uitgegeven op Maandag 26 januari 2009 om 14:23:44 , bijgewerkt om 14:26:39
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Empty
BerichtOnderwerp: Re: Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's   Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Icon_minitimedi 27 jan 2009 - 9:53

De ware moslim stemt en doet niet aan yoga

Michel Maas
gepubliceerd op 26 januari 2009 20:06, bijgewerkt op 26 januari 2009 20:10

Indonesische moslims mogen geen hindoe-yoga meer praktiseren. Niet-stemmen bij verkiezingen – of blanco stemmen – is eveneens ‘onrein’, en roken is dat een beetje. De Indonesische Raad van Islamitische Schriftgeleerden heeft de afgelopen dagen over deze drie ‘gevoelige’ zaken vergaderd, en ze toegevoegd aan de lange lijst van fatwa’s: verboden en geboden waaraan de Indonesische moslims zich moeten houden.


Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's 3230402175_496825cfb4_oYoga op Bali. (AFP)
Yoga, de uit India overgewaaide ontspanningskunst, is haram – onrein – verklaard, omdat het moslims ‘besmet’ met hindoeïsme. ‘Dat zal hun moslim-geloof verzwakken’, aldus de Majelis Ulama Indonesia (MUI). De Indonesische schriftgeleerden treden met het yogaverbod in de voetsporen van hun Maleisische collega’s, die in hun land onlangs de yoga al hadden verboden. De Indonesische ulama zijn daarop een kijkje gaan nemen in yogaklassen, die zeer populair zijn in de door stress geteisterde grotere steden. Op veel plaatsen bleken bij de ontspanningsoefeningen hindoeïstische mantra’s te worden gezongen – en dat mag niet, aldus de schriftgeleerden. Zij willen echter niet zover gaan als hun Maleisische collega’s, die yoga helemáál hebben verboden.

Met de parlements- en presidentsverkiezingen in het vooruitzicht hebben de ulama ook een besluit genomen over blanco stemmen. Dat is een zonde, oordelen zij. Alle moslims horen dus naar de stembus te gaan, ‘als er minstens een kandidaat is die capabel is en bovendien een goed moslim’. Stemmen op iemand van een ander geloof is ook een zonde, natuurlijk, en vanaf nu officieel bij fatwa verboden.

Roken
Met roken hadden de schriftgeleerden duidelijk meer moeite. Bijna 70 procent van alle Indonesische mannen rookt, wat Indonesië met zijn 240 miljoen inwoners een van de grootste afzetmarkten voor de sigarettenindustrie maakt. Voor een rookverbod bleken de schriftgeleerden te zeer verdeeld. De grootste moslimorganisatie van het land, Nahdlatul Ulama (NU), die zo’n 40 miljoen leden zegt te hebben, is tegen een rookverbod. ‘Roken is niet zo slecht als sterke drank, die duidelijk haram is. Onder rokers heb je lichte rokers en zware rokers, en onder gebruikers van sterke drank heb je dat niet’, aldus de redenering van een NU-woordvoerder.

Onder zoveel tegenstand hebben de schriftgeleerden maar een ‘halve’ fatwa uitgesproken: die verbiedt roken voor kinderen en zwangere vrouwen, en in openbare ruimten – waar het bij wet toch al is verboden.

Fatwa’s van de MUI hebben geen wettelijke betekenis, maar zij worden in Indonesië doorgaans wel serieus genomen. Een fatwa tegen de moslimsekte Ahmadiyah leidde tot felle aanvallen op aanhangers van de als ‘ketters’ bestempelde sekte. Tienduizenden mensen werden uit hun huizen verdreven, moskeeën en huizen werden in brand gestoken. Momenteel zitten nog steeds duizenden Ahmadiyah-aanhangers in opvangkampen.

Volkskrant
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Empty
BerichtOnderwerp: Re: Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's   Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Icon_minitimedi 27 jan 2009 - 16:31

dinsdag 27 januari 2009 door Elske Schouten

Fatwa tegen leeg stembiljet

Ook hier in Indonesië zijn de fatwaverzinners weer bezig geweest. In navolging van Maleisië mogen nu ook Indonesische moslims geen yoga meer doen. Maar, en dat is ook weer typisch: het fatwa uitbrengend orgaan MUI in Indonesië is niet zo strikt als zijn Maleisische tegenhanger. Zolang yoga puur bedoeld is als lichaamsbeweging mag het wel, zolang er maar niet al te veel hindoeïstische elementen in zitten.

En dat terwijl de vermenging van islam en hindoeïsme hier in Indonesië al eeuwen oud is. Een tijdje geleden mocht ik in een radioprogramma van de Nederlandse Moslim Omroep iets vertellen over de Wali Songo: de ‘heiligen’ van de Indonesische moslims. Die zouden rond de 15de eeuw het islamitisch geloof hebben verspreid op Java, dat daarvoor grotendeels hindoeïstisch was. En hoe deden ze dat? Juist, door ‘hindoeïstische’ gebruiken zoals wajang en gamelan te gebruiken, zodat de Javanen makkelijker zouden wennen aan de nieuwe religie.

Niet alleen yoga werd afgelopen weekend door de MUI in de ban gedaan. Indonesische moslims mogen zich bij verkiezingen ook niet meer onthouden van stemming en ook roken wordt nu verboden voor zwangere vrouwen, kinderen en op publieke plaatsen. Wat voor politieke reden er ongetwijfeld achter dat eerste zit heb ik nog niet achterhaald, maar de reden dat het rookverbod niet voor iedereen geldt is in elk geval dat de tabaksindustrie in Indonesië veel te belangrijk is om voor het hoofd te stoten.

Gisteren werden de fatwa’s onmiddellijk veroordeeld door de grootste islamitische organisatie van Indonesië, de Nahdlatul Ulama. De vice-voorzitter noemde yoga een onschuldig tijdverdrijf en vond een islamitische fatwa een ongeschikt middel om roken te ontmoedigen. In de Jakarta Post zei hij ook dat de ,,MUI niet God erbij moet halen en mensen moet bedreigen met de hel”, als ze de bevolking wil stimuleren om te gaan stemmen.

Uiteindelijk zijn organisaties als NU machtiger dan de MUI, die eerder ook opriep tot een boycot van Nederlandse producten na de film Fitna. Daar gaf toen nauwelijks iemand gehoor aan. Ik vraag me af of de nieuwe fatwa’s wel enig effect zullen hebben.

NRC
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Kesasar

Kesasar

Aantal berichten : 2586
Registratiedatum : 03-01-09
Woonplaats : Selandia Baru

Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Empty
BerichtOnderwerp: Re: Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's   Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Icon_minitimewo 28 jan 2009 - 1:39

Ik vind het altijd droevig dat als "edicts" zoals deze uit gebracht worden, deze de Islam meer in opspraak bengen dan dat ze goed doen! Dat zwangere vrouwen en kinderen niet moeten roken (en iedereen anders ook) Ja, roken is beslist slecht voor je gezondheid, maar opgeven door een religieuze edict, ik weet niet hoor, het zou veel beter zijn als dat een individuele keuze was, dan is het ook veel makkelijker te houden dan bij gebod! Een fatwa op stemmen? dat is belachelijk, en meer zo als het zegt dat je op een goed Muslim moet stemmen, dat is nonsense, stemmen is politiek, en als een non Muslim je beter vertegenwoordigen kan dan een medegelovige, dan is de keuze bij voorbaat al gemaakt! Werkelijk, als de sterkte van je geloof zo wankelijk is dat er gevaar is dat je van je geloof af valt door Yoga te prakticeren, wel volgens mij dat is dan, je was nooit een gelovige in de eerste instantie, m.a.w. slap gekwezel! That's all from here for now, see you bye-byes, Om Kesas
Terug naar boven Ga naar beneden
EmileAantal berichten : 18
Registratiedatum : 08-01-09

Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Empty
BerichtOnderwerp: (S)pionnen.   Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Icon_minitimewo 28 jan 2009 - 11:28

Hoe deden ze dat?

De verspreiding van de islam is niet alleen een religieuze of ‘heilige zaak’ of yoga en mediteren. Gewelddadige veroveringen, handelspolitiek, interne machtsstrijd, slavernij en heersen speelden een grote rol in India en de Indische archipel (het huidige Indonesië).
Een heilig man is onder meer “heilig” omdat hij(opmerkelijk waar zijn de heilge vrouwen?) los van de tijd en actualiteit waarin hij leeft en handelt kan worden herinnerd als een persoon van Hoog niveau. In onze context vallen zij niet te begrijpen zonder kennis van de leerstellingen rond djihad en dawa (verspreiding van het geloof) en al takeyya en de fiqh, de islamitische jurisprudentie. De wali songo van Elske Schouten en hun navolgers speelden binnen de islamveroveringstochten als (s)pionnen, in India en ook in de Indische archipel, een verraderlijke rol.
Omstreeks 715 werd het Indiase subcontinent aangevallen door een jihadistisch leger van het Omajjaden Kalifaat (661-749). Mohammed ibn Qasem Soqfa zou de veroveraar van Sindh zijn. Hij vernietigde de tempels van hindoes en richtte een waar bloedbad aan onder de ‘ongelovige hindoes’. Op de fundamenten van de tempels werden moskeeën gebouwd. Het waren roerige tijden met oorden van verschrikking: de moslims begonnen India in te nemen, waarbij ook alle grote boeddhistische kloostercentra werden verwoest. De hindoes werden in tegenstelling tot joden, christen en Zarathuztra’s niet als tweede rangburgers (dhimmi’s) beschouwd. De hindoes waren gewoon ongelovigen waarvoor in het islamitische rijk geen plaats was en is.
Moslimheersers uit Afghanistan als Mahmud van Ghazni en Mohammed Ghur vielen in de elfde en twaalfde eeuw het noordwesten van India binnen vanwege het goud dat in de hindoetempels lag opgeslagen. Tijdens oorlogen werden hindoetempels verwoest en verrezen er moskeeën op hun plaats. Echter er was soms verraderlijke verzoening en wederzijdse beïnvloeding waarbij het soefisme en bhakti en de zogenaamde heilige (s)pionnen de schakels waren.
Wat later vestigden islamitische handelaren in slaven en goederen uit Arabië en Perzië, kolonies langs de kusten van de Indische archipel en waren een van de belangrijkste factoren in het geleidelijk binnendringen van de islam. Deze kooplieden werden ook adviseurs van de lokale hindoegezagsdragers. Opmerkelijk blijft hun rol in de geschiedenis van het eilandenrijk Deze vorstenhuizen werden steunpilaren voor het nieuwe geloof en ze kwamen tot allerlei vormen van samenwerken. Er werd gekozen voor ‘mystiek’ samenwerken eerst met de moslimveroveraars/handelaren en hun (s)pionnen en later met de protestante Hollanders om het volk te overheersen en te onderdrukken. Ook de heulende rol die ze tijdens de boeddhistische Japanse bezettingsjaren hebben gespeeld is bekend.

Van belang was dat invloed van de kooplieden versterkt werd door aanwezigheid van talrijke heilige mannen en predikers (de opvolgers van de wali songo) of (s)pionnen, vooral soefi’s. Hun zendingsactiviteiten en hun zogenaamde mystiek kon zich makkelijk vermengen met het aanwezige animisme en hindoeïsme en boeddhisme, vooral op Java. Het gebruik van ‘verraderlijke verzoening’ of bemiddelen, geweld en het bevestigen van slavernij waren hierbij ook belangrijke middelen. Ze deden zich ogenschijnlijk mystiek voor, en vulden de animistische-boeddhistische-hindoeïstische samenleving aan met nog meer mystiek en nog meer gehoorzaamheid aan de vorsten of sultans. De blijvende nadruk op kasten, op hoofse pracht en voorname afkomst en niet te begrijpen mystiek, maakte dat de ‘gewone man’ onderaan de maatschappelijke ladder terecht kwam. De intolerante religieuze kastenemeenschap gedragen door vorstenhuizen viel buiten hun aandacht. Door deze gladde handelswijze in combinatie met yoga en mediteren, waren deze heilige mannen wegvoorbereiders voor de islamisering. Deze heilige mannen steunden beslist niet de elementaire mensenrechten of waren van Hoog niveau, zo heilig waren ze helaas niet, want die ruimte kregen ze niet van hun hoeders. Zou juist niet het reële aandacht geven aan mensenrechten en handelen en veranderen pas echt heilig zijn?

Emile
Terug naar boven Ga naar beneden
Kesasar

Kesasar

Aantal berichten : 2586
Registratiedatum : 03-01-09
Woonplaats : Selandia Baru

Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Empty
BerichtOnderwerp: Re: Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's   Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Icon_minitimewo 28 jan 2009 - 20:09

Howdo mas Emile!! Zitten we hier nog in 't zelfde tijdperk? groetjes si Kesasar
Terug naar boven Ga naar beneden
EmileAantal berichten : 18
Registratiedatum : 08-01-09

Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Empty
BerichtOnderwerp: Re: Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's   Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Icon_minitimewo 28 jan 2009 - 22:26

Has di K.

Regelmatig worden we bestookt met fatwa's (islamitische decreten), uit bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en Egypte. Die blijken geen rechtsgeldigheid te hebben, elders. Een nuchtere analyse van de uiteenlopende toepassingen van de sharia in moslimlanden leert volgens de Leidse jurist prof. dr. J.M. Otto dat een roep om invoering van de islamitische wetgeving van alles kan betekenen.

In het geschrift, ”Wirklich kein Zwang im Glauben?” juni 2006 - een speciale uitgave van het Institut für Islamfragen (IfI) in Bonn, waarschuwde de Duitse emeritus predikant Albrecht Hauser voor een zijns inziens negatieve invloed van de islam op de universele rechten van de mens.
De predikant wijst er in zijn schrijven op dat islamitische regeringen in landen als Egypte, Pakistan, Sudan en Indonesië (actueel Atjeh en zie ook de bovenstaande artikelen!) proberen de mensenrechtenverklaringen en het dagelijkse handelen op een islamitische manier te duiden en te relativeren. Volgens hem speelt vooral de internationale islamitische organisatie OIC (Organization of the Islamic Conference) hierin een kwalijke rol.
Deze organisatie, die in 1969 werd opgericht om de hegemonie van de westerse wereld in internationale organisaties te doorbreken, kwam bijvoorbeeld in 1990 met een eigen islamitische mensenrechtenverklaring. Volgens artikel 1 en 10 van deze verklaring is het „waarachtige geloof” van de islam dé garantie voor iedere menselijke waardigheid.
Artikel 25 stelt zelfs dat de sharia, de islamitische wetgeving, de enige leesregel voor deze mensenrechtenverklaring is: „De islamitische sharia is de enige bevoegde bron voor de uitleg of verklaring van ieder afzonderlijk artikel van deze verklaring”, aldus het artikel. Door het opstellen van de mensenrechten-verklaring van Cairo 1990 hebben de islamitische landen afstand genomen van de universele mensenrechten-verklaring van 1948.

Mvrgr Emile.
Terug naar boven Ga naar beneden
EmileAantal berichten : 18
Registratiedatum : 08-01-09

Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Empty
BerichtOnderwerp: Re: Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's   Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Icon_minitimewo 28 jan 2009 - 22:56

Ha di K.

Ik heb even bij uw buren (VS) naar wat actualiteit gezocht.

Een storm van protest stak op toen de Amerikaanse Amina Wadud als eerste islamitische vrouw mannen voorging in het gebed. De Amerikaanse moslimtheologe Amina Wadud veroorzaakte grote opschudding in de islamitische wereld toen zij 18 maart 2005 in New York als eerste vrouw voorging in een publieke islamitische gebedsdienst waaraan ook mannen deelnamen. Vrouwen mogen wel vrouwen leiden, en dan liefst achter gesloten deuren, maar ,,vrouwen leiden mannen niet in religieuze verplichtingen'', verwoordde de invloedrijke Egyptische geestelijke sjeik Yusuf Qaradawi de storm van protesten. Zelf relativeert Wadud haar initiatief. ,,Ik vecht op vele fronten tegen de hegemonie van mannen'', zegt ze in een vraaggesprek, haar eerste sinds die gebedsdienst. Wadud (57) is hoogleraar islamitische studies aan de Virginia Commonwealth University in Richmond. Haar uitgangspunt is dat in de koran gelijkwaardigheid van man en vrouw is verankerd, die ,,zoals in de rest van de wereld'' door eeuwenlange mannelijke overheersing verloren is gegaan.

De fatwa's (islamitische decreten) uit Saoedi-Arabië en Egypte waarin haar optreden als schending van de wet van God is gebrandmerkt, hebben volgens haar geen rechtsgeldigheid. ,,Ik ben geen onderdaan van deze landen noch volg ik hun [islamitische] rechtsscholen. Ze moeten zich tot hun eigen arena beperken, dat is een principe van de fiqh, de islamitische jurisprudentie.''............ " Ik ben eerst vier jaar lang boeddhist geweest en heb deel uitgemaakt van een sufi-tarikat, een mystieke broederschap. Ik heb mijn boeddhistische ervaring geïncorporeerd in de islam en mijn islamitische ervaring in mijn boeddhisme, evenals het idee van mijn vader dat God liefde is.'' Ze koos voor de islam omdat daarin het aspect van gerechtigheid het krachtigst wordt verwoord.

bron: NRC

noot 1 "...........voor de rest van de moslims lijkt het niet relevant dat ze in een Westerse cultuur wonen, waar ze uit vrije wil heen zijn gegaan. Als ze ervoor kiezen om in eigen getto's te wonen, hadden ze net zo goed thuis kunnen blijven'' aldus de Amerikaanse moslimtheologe Amina Wadud


noot 2 Het is geen toeval dat deze gebedsdienst in de VS plaatshad (in een episcopaalse kerk, een moskee wilde haar niet hebben). ,,Ik heb zekere vrijheden, de vrijheid van godsdienst is in de grondwet verankerd, en ik bezit mijn burgerrechten, het recht om volledig mens te zijn voor God. Als ik in een andere cultuur, op een andere plaats zou zijn, zou een uitnodiging als die in New York om in het openbaar voor te gaan in gebed voor mannen en vrouwen niet denkbaar zijn.''

mvrgr Emile
Terug naar boven Ga naar beneden
Kesasar

Kesasar

Aantal berichten : 2586
Registratiedatum : 03-01-09
Woonplaats : Selandia Baru

Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Empty
BerichtOnderwerp: Re: Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's   Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Icon_minitimeza 31 jan 2009 - 21:40

I rather do it this way than trying to do it with my own words, I do not have your eloquence h`e Bro. Emile!


Smoking in IslamMost Muslims are aware of and try to avoid the major sins in Islam - murder, suicide, adultery, alcohol, gambling, usury, etc. Muslims are forbidden to harm themselves or others. Yet millions of Muslims all over the world are doing just that - harming, even killing themselves and their families. Islamic scholars have historically had mixed views about tobacco, and until recently, cigarette smoking has not been unanimously forbidden or even discouraged.

The mixed views on the subject came about because cigarettes are a more recent invention and did not exist at the time of the revelation of the Qur'an in the 7th century A.D. Therefore, one cannot find a verse of Qur'an or words of the Prophet Muhammad (peace be upon him) saying clearly that "Cigarette smoking is forbidden." However, there are many instances where the Qur'an gives us general guidelines, and calls upon us to use our reason and intelligence, and seek guidance from Allah about what is right and wrong. In the Qur'an, Allah says, “...he [the Prophet] commands them what is just, and forbids them what is evil; he allows them as lawful what is good, and prohibits them from what is bad..." (Surah al-Ar’af 7:157). So what are the evils of tobacco use, for your health and for your deen (religion)?

1. Danger to your health

Allah says, "...make not your own hands contribute to your destruction..." (Surah al-Baqarah 2:195); "...nor kill yourselves..." (Surah al-Nisaa 4:29). It is universally understood that cigarette smoking causes a number of health problems that often ultimately result in death. Men who smoke contract lung cancer at 22 times the rate of non-smokers. Smokers are also highly at risk for heart disease, emphysema, oral cancer, stroke, etc. There are hundreds of poisonous and toxic ingredients in the cigarette itself that the smoker inhales straight into the lungs. In an authentic hadith, the Prophet Muhammad (peace be upon him) said that "Whomsoever drinks poison, thereby killing himself, will sip this poison forever and ever in the fire of Jahannum (Hell)." Over 3 million people worldwide die from smoking-related causes each year.

2. Danger to your family's health

In the Qur'an, Allah says: "Those who annoy believing men and women undeservedly bear on themselves a glaring sin" (Surat al-Ahzaab 33:58). And the Prophet (peace be upon him) said that "there should be neither harming, nor reciprocating harm.” In another hadith, the Prophet (peace be upon him) said: "Anyone who believes in Allah and the Last Day should not hurt his neighbor." Those around the smoker inhale what is known as "second-hand smoke" - the unfiltered, poisonous waste that goes in the air around the smoker. There are over 4,000 chemicals in cigarette smoke, over 40 of which are known to cause cancer. Second-hand smoke causes or aggravates asthma, bronchitis, and other respiratory problems, especially in children.

3. Addictive

The addiction to tobacco is a physical response that often interferes with one's life and worship. For example, smoking is clearly forbidden during the daytime fast of Ramadan. Many addicted smokers spend their fasting days sleeping, cranky, and short-tempered, just counting the hours until they can have their fix at sunset. The most severely addicted will wait outside the mosque door for the adhan, and break their fast by lighting up, before taking even food or water.

4. Noxious Smell

Muslims are advised to refrain from eating raw onions and garlic - simply as a courtesy to those around them because of the awful smell. The same goes even more so for the reek of cigarettes, which permeates everything around the smoker - hair, clothing, home, car, etc. The Prophet (peace be upon him) said: “Whoever has eaten from such greens as garlic, onions or leek should keep away from our mosque.” Many smokers try to hide the smell by using breath mints or perfume. This does not get rid of the smell, it only masks it. Often the combination of smells is even more nauseating.

5. Waste of Money

Allah says, "...But spend not wastefully (your wealth) in the manner of a spendthrift. Verily spendthrifts are brothers of the devils...” {Surah al-Israa’ 17:26-27} And in an authentic hadith the Prophet (peace be upon him) said that: "Allah hates for you three things: gossiping, begging, and wasting money." In the U.S. and other countries, cigarettes are taxed heavily in order to discourage this habit and reimburse the government for the overwhelming health care costs to care for those afflicted with diseases caused by smoking. Smokers often spend thousands of dollars a year that literally just go up in smoke.

Recent Opinions of Scholars

In more recent times, as these dangers of tobacco use have come to be proven beyond any doubt, scholars have become more unanimous in pronouncing tobacco use clearly haram (forbidden) to believers. They now use the strongest terms to condemn this habit. For example: "In view of the harm caused by tobacco, growing, trading in and smoking of tobacco are judged to be haram (forbidden). The Prophet, peace be upon him, is reported to have said, 'Do not harm yourselves or others.' Furthermore, tobacco is unwholesome, and God says in the Qur'an that the Prophet, peace be upon him, 'enjoins upon them that which is good and pure, and forbids them that which is unwholesome'" (Permanent Committee of Academic Research and Fatwa, Saudi Arabia).

For a comprehensive look at smoking in Islam - the history, the rulings, and a full explanation with citations from Islamic resources, the best online article is Smoking: A Social Poison by Muhammad al-Jibaly.

How to Quit?

As mentioned, one of the dangers of tobacco is that it is so addicting. It causes a physical response in your body when you try to give it up. Therefore, quitting is often difficult. However, with the help of Allah and the personal commitment to improve yourself for the sake of Allah, and for your own health, it is possible. It is first recommended to make the firm intention, from deep in your heart, to give up this evil habit. Trust in Allah's words: "...When you have taken a decision, put your trust in Allah. For Allah loves those who put their trust in Him. If Allah help you, none can overcome you; if He forsakes you, who is - after that - that can help you? In Allah, then, let believers put their trust" (Surah Al-'lmran 3:159-160).

Secondly, one must avoid situations where you are used to smoking, and people who do so around you. For example, if you have certain friends who gather together to smoke, make a choice to stay away from that environment for the time being. At a vulnerable stage, it is too easy to get sucked back in by having "just one." Remember, tobacco causes a physical addiction and you must stay away completely. Drink a lot of water and keep yourself busy in other endeavors. Spend time in the mosque. Play sports. And remember the words of Allah: "And those who strive hard in Our Cause, We will certainly guide them to Our Paths, for verily Allah is with those who do right” (Surah al-Ankabut 29:69).

For more information about the proven dangers of smoking, and advice on how to quit, visit About.com's Smoking Cessation website.

Living With a Smoker

If you live with or are friends with smokers, first of all encourage them to quit, for the sake of Allah, their deen, and their health. If they refuse (and ultimately we will face Allah alone), you have the right to protect your own health and the health of your family. Do not allow it in the house. Do not allow it in enclosed quarters with your family. Even if the smoker is a parent, we do not need to permit them to smoke merely because they are our parents or elders. The Qur'an is clear that we are not to obey our parents in things which are forbidden by Allah. Share with your loved ones the information above, and encourage them to give up this habit, for the sake of Allah. (and ofcourse their own! si Kesas)

Source: About.com:Islam
Terug naar boven Ga naar beneden
Gesponsorde inhoud
Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Empty
BerichtOnderwerp: Re: Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's   Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Moslimraad Indonesië komt met nieuwe fatwa's
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: