Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht Empty
BerichtOnderwerp: www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht   www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht Icon_minitimedo 3 jun 2010 - 11:18

De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht
03 juni 2010


DORDRECHT - Vera Andreas (eigenaresse van Toko Y-von in Wielwijk) en Wouter van der Spoel (oud PvdA gemeenteraadslid) zijn de website www.indischdordrecht.nl gestart, omdat zij op zoek zijn naar verhalen van Indische Dordtenaren die na de Tweede Wereldoorlog vanuit Indonesië naar Dordrecht zijn gekomen. Deze verhalen willen zij bundelen en volgend jaar, wanneer het 65 jaar geleden is dat de eerste Indische repatrianten in Dordrecht kwamen, als boek uitbrengen bij de start van de Indische week in Dordrecht.

Het hoofddoel van het project Indisch Dordrecht is om verhalen van Indo's, Molukkers en Indië-veteranen te verzamelen. Dit verzamelen gebeurd aan de hand van interviews. In de interviews zal worden gevraagd naar het leven in Nederlands- Indië, de periode van de 2e Wereldoorlog, de repatriëring, de opvang in Nederland en het Indisch leven in Dordrecht. Andreas en Van der Spoel zijn dit project begonnen omdat er tot nu toe weinig bekend is bij het gemeentearchief van deze groep Dordtenaren. En dat terwijl de Indische groep in Dordrecht toch sterk vertegenwoordigd is. Dat zij een project zijn gestart waar behoefte aan is, blijkt uit de vele emotionele reacties van Indische Dordtenaren die Andreas dagelijks hoort in haar Toko in de woonwijk Wielwijk.

Volgend jaar willen zij het resultaat van hun project presenteren bij de opening van de Indische week, wat zal plaatsvinden in de nazomer. In deze week zullen er allerlei Indisch gerelateerde activiteiten worden georganiseerd. Een pasar (markt) en Indorock- avond zullen uiteraard niet ontbreken. Voor alle te verrichte werkzaamheden zijn Andreas en Van der Spoel op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om hier hun steentje aan bij te dragen.


dordrecht.net
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht Empty
BerichtOnderwerp: Re: www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht   www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht Icon_minitimedo 3 jun 2010 - 11:28

Yahoo, bekend terrein (voor mij.) Very Happy

Toko Y-von bedoel ik natuurlijk. sunny sunny sunny
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht Empty
BerichtOnderwerp: Re: www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht   www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht Icon_minitimedo 10 jun 2010 - 8:24

Verhalen van Indische Dordtenaren
9 juni 2010


Student Wouter van der Spoel wil de Indische gemeenschap in Dordrecht in kaart en in beeld brengen. Tot zijn eigen verbazing blijkt dat nog niet eerder te zijn gebeurd.

www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht 2vkeseh

"in de archieven van Diep ontdekte ik dat dat bijvoorbeeld wel gebeurd is met de Turkse- en de Antiliaanse gemeenschap, maar van mijn eigen roots vond ik bar weinig terug". Met hulp van Vera Andreas, van Toko Y-von, is hij op zoek naar verhalen Indische Dordtenaren.

65 jaar geleden
Volgend jaar is het precies 65 jaar gelden, dat de eerste repatrianten uit Nederlands-Indië naar Dordrecht kwamen. "Die eerste generatie heeft veel te vertellen. Zij hebben veel meegemaakt. Die verhalen mogen niet verloren gaan, maar moeten worden vastgelegd voor het nageslacht.

Veel mensen van Indische afkomst zitten met vragen over hun roots en zo'n bundeling van verhalen kan veel antwoorden geven. Wat niet wegneemt, dat we ook graag verhalen van de tweede- en derde generatie Indische Dordtenaren horen", zegt Van der Spoel.

Vera Adreas
Hij spreekt over 'we' omdat hij hulp krijgt van Vera Andreas. In haar toko hangt de eerste poster, die mensen oproept om te komen met hun verhalen, dagboeken en oude foto's. "De poster hangt er net een week en de reacties stromen nu al binnen", vertelt ze.

Het duo, zelf ook van Indische afkomst, wil het eindproduct presenteren in 2011, tijdens een Indische week. De aan de Erasmus Universiteit studerende Van der Spoel denkt dat zijn afstudeerproject niet een puur Dordts boek oplevert: "We beperken ons tot de groep van pakweg achtduizend Indische mensen hier, maar ik denk dat die model kunnen staan voor alle mensen van Indische afkomst in het hele land. Dus ook buiten Dordt zullen die verhalen herkend worden".

Wie met Wouter van der Spoel en Vera Andreas in contact willen komen, kan dat doen via de website www.indischdordrecht.nl of door even binnen stappen bij Toko Y-von, aan het Admiraalsplein in Dordrecht.

Hoor verder op de site van Radio Rijnmond
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud
www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht Empty
BerichtOnderwerp: Re: www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht   www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
www.indischdordrecht.nl : De Indische gemeenschap na 65 jaar eindelijk in kaart gebracht
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: