Theatervoorstelling Tjinta belicht Molukse cultuurInleiding
Een voorstelling over drie generaties Molukkers, gespeeld door Molukse jongeren uit de eigen wijk. In het kader van 50 jaar Molukkers in Capelle aan de IJssel maakte Jongerentheater Quint een ontroerende voorstelling met Molukse jongeren. Gegrepen door het beeld van Molukse families in sarong en kabaia op een loopplank om de Hollandse kou in te stappen en geïnspireerd door prachtige verhalen tijdens interviews met Molukkers van verschillende leeftijden, schreef Marnix Keeven de voorstelling Liefde*Tjinta.
In Capelle aan de IJssel keken veel eerste en tweede generatie Molukkers met tranen in hun ogen naar beelden van de aankomst en het leven in de barakken. De verboden liefde tussen een blanda en een Moluks meisje maakte bij alle generaties veel los. Het conflict tussen drie generaties Molukse vrouwen was herkenbaar en het leven van een verwesterd meisje voor sommige oudere bezoekers een eye opener. De emotionele en positieve reacties van het publiek overweldigden de jonge spelers.
De voorstelling
Het repetitieproces en het eindresultaat hebben de makers geraakt. Het werken met Molukse jongeren die voor hun vrienden, ouders en grootouders hun eigen verhaal gingen spelen was uniek. De vrouw die de omarol speelde, Maartje Nussy, was verbijsterd over de vorderingen van hun eigen jongeren. Hoe ze werkten, hoe ze zich kwetsbaar opstelden, hoe ze grenzen overgingen. Het maken van een mooie voorstelling is belangrijk, maar de weg ernaar toe is minstens even belangrijk. Op 23, 24 en 25 juni 2010 worden in het Chassé theater de voorstellingen opgevoerd.
Het verhaal
1951: De aankomst van de Kota Inten in Rotterdam. Een 16 jarig Moluks meisje rilt op het dek en vangt voor het eerst van haar leven een sneeuwvlok op. 2008: Een feest op school. Een 16 jarig Moluks meisje is voor het eerst in haar leven verliefd. Smoorverliefd. Op een Nederlandse jongen. Een verhaal over een Molukse oma die haar kleindochter Lisa wil beschermen tegen het kwaad, haar vertelt over de Molukse waarden en normen en er voor zorgt dat Lisa ook volgens deze traditie leeft. Een aangrijpend verhaal met prachtige herinneringen, zang en dans waarin de strijd tussen drie generaties Molukse vrouwen een onverwachte wending krijgt.
Kaartverkoop
De kaarten zijn verkrijgbaar via www.chasse.nl of via de bestellijn 076-5303132. Ook zijn de kaarten te verkrijgen via nimmie.hyves.nl of in buurthuis Toma. Kom langs in de buurthuis of bel naar het telefoonnummer 076-5713009.
Op de
site van Dewan Maluku Breda foto's van de repetities