Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 'Kidung Agung' (Salomo's Hooglied) - 26 sept. 14.00 u. in Museon

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

'Kidung Agung' (Salomo's Hooglied) - 26 sept. 14.00 u. in Museon Empty
BerichtOnderwerp: 'Kidung Agung' (Salomo's Hooglied) - 26 sept. 14.00 u. in Museon   'Kidung Agung' (Salomo's Hooglied) - 26 sept. 14.00 u. in Museon Icon_minitimezo 8 aug 2010 - 9:14

'KIDUNG AGUNG' (Salomo's Hooglied)

Het Museon, Stadhouderslaan 37, Den Haag. Zondag 26 september 2010 om 14.00 uur. Toegangsprijs: € 10,--, CJP/65+ € 7,50. Telefonisch reserveren vanaf 1 september van 14-17 uur onder nummer 070 323 8294. Kaartverkoop aan de zaal alleen op de dag van de voorstelling vanaf 13.00 uur.


'Kidung Agung' (Salomo's Hooglied) - 26 sept. 14.00 u. in Museon 2_4d1910

'KIDUNG AGUNG' (Salomo's Hooglied)
De Javaanse dansvoorstelling ‘Kidung Agung’ is als een lied van de liefde. De liefde zoals die het onderwerp is van de meeste Javaanse klassieke dansen. Naast de dansen heeft deze voorstelling de primeur van een nieuwe choreografie met de titel ‘Kidung Agung’.
Het artistieke succes van ‘Noem mij maar Kartini’ vorig jaar heeft geleid tot de totstandkoming van deze voorstelling.

Het eerste deel bestaat uit Javaanse klassieke dansen die verschillende aspecten van de liefde tonen, zoals ‘toewijding’, ‘hartstocht’ en ‘doelgerichtheid’. Zo bevatten deze dansen voor het Javaanse volk en voor ons actuele en waardevolle elementen voor een ideale levenshouding.
Het tweede deel, ‘Kidung Agung’, is Salomo’s Hooglied over de liefde. Geïnspireerd door dit boek uit het Oude Testament is het dansstuk ‘Kidung Agung’ ontstaan. Met de Javaanse danstaal en -techniek worden fragmenten van het Hooglied gebaseerd op de drie eerder genoemde liefdesaspecten uitgebeeld.
De teksten worden voorgedragen door de bekende voordrachtskunstenares en actrice Anita Poolman en de dans wordt uitgevoerd door Romanita Santoso en dansers van Wisma Ulah Budaya.
‘Kidung Agung’ is een voorstelling met de bespiegelende sfeer die aan de Javaanse klassieke danskunst eigen is.

Anita Poolman volgde toneellessen bij Dany Zonewa en Trins Snijders en stemtraining bij Annetje van der Meer. Twee seizoenen was ze als stagiaire verbonden bij de Haagse Comedie. Sinds de jaren tachtig is ze actief in kleine theaters, scholen en universiteiten met solotoneelvoorstellingen, voordrachten en poëzieprogramma’s. Daarnaast verzorgt ze educatieve, maatschappelijke en culturele taal¬projecten voor kinderen en volwassenen. Leidraad voor haar activiteiten is de zinsnede van Louis Couperus: “In het leven … en ook in de taal zijn nuances alles”. Het leven verbeelden, beleven en herleven via het woord - in welke vorm en waar dan ook - is het uitgangspunt van al haar activiteiten.

Romanita Santoso heeft klassieke balletlessen bij Peter Leoneff en een pianostudie aan het Koninklijk Conservatorium gevolgd. Haar gedrevenheid haalt zij echter uit de familie-erfenis van kennis over batik, dans, gamelan en wayang. Het is een erfenis die teruggaat tot Z.H. Mangkunegårå I, van wie zij via de regent van Blora, een van de vele en verre nazaten is. Romanita Santoso is tot Javaanse danseres opgeleid door Raden Ayu Widowati Siti Wahyuni en dra. Irawati Durban Ardjo. Hoogtepunten uit haar danscarrière zijn de lessen Javaanse hofdansen bij prinses Gusti Raden Ayu Koes Moertiyah in het paleis in Surakarta en de lessen van de choreografe Irawati Durban Ardjo van de dansacademie in Bandung voor de Sundanese dans van de regentenhoven.

Wisma Ulah Budaya is in 1985 door Romanita en Henny Breton van Groll-Santoso opgericht. Wisma Ulah Budaya betekent ‘huis waar de cultuur wordt beoefend’. Jongeren kunnen er worden getraind in het beheersen en verfijnen van de danstechniek en het zich verdiepen in de fysieke, abstract-symbolische en spirituele aspecten van de Indonesische danskunst. Ook worden dansdemonstraties met lezingen gegeven om bij een breder publiek begrip en waardering te kweken voor de Indonesische traditionele cultuur. Het dansrepertoire omvat, naast enkele zeldzame hofdansen, authentieke choreografieën in de stijlen van Surakarta (Midden-Java) en Sunda (West-Java) en enkele moderne choreografieën. De stichting verleent bij voorkeur haar medewerking aan educatieve projecten en projecten, waarbij de Indonesische dansvormen vanuit dezelfde context worden belicht als de Westerse klassieke kunstvormen. Tweemaandelijks worden dansdemonstraties gegeven en jaarlijks vindt een integrale uitvoering plaats in het Haagse onderwijsmuseum, Het Museon.

deweekkrant
07 aug 2010
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
'Kidung Agung' (Salomo's Hooglied) - 26 sept. 14.00 u. in Museon
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Museon zoekt voorwerpen uit Japanse interneringskampen: niet weggooien!
» 'Nederlanders in Japanse kampen' in Museon - maand augustus
» V.a. 6 maart 2010: Museon toont tekeningen van Charles Burki
» Gunung Agung has erupted
»  Mt. Agung's magma moves upward

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Uit-Agenda-
Ga naar: