Telegraaf, do 16 jul 2009, 10:55
'Nederlanders in Japanse kampen' in Museon AMSTERDAM - In het Museon in Den Haag is in de maand augustus een tentoonstelling te zien over de Japanse interneringskampen. De aanleiding hiervoor is een aantal nieuwe schenkingen, het multimediaal project 'Het jaar 2602' en de presentatie van de collectie op de website.
Foto: Pim van Boxsel Om historische redenen is gekozen voor de maand augustus, de maand waarin Japan capituleerde en de geïnterneerden te horen kregen dat de Tweede Wereldoorlog was beëindigd. Van een feestelijke bevrijding was echter geen sprake omdat de Indonesische bevolking vanaf dat moment een strijd voor de onafhankelijkheid begon.
Collectie
Van twee al bij het Museon bekende tekenaars, Dick Volz en Pim van Boxsel kwamen nieuwe tekeningen binnen via respectievelijk de zoon en de weduwe. Door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), waar het Museon in projecten mee samenwerkt, is een aantal kampobjecten overgedragen aan het Museon.
Deze objecten zijn voor een deel in de toonstelling opgenomen. Van Thea Buys kreeg het Museon onder andere de Rode Kruis diploma's van haar moeder. De collectie van het Museon werd aangevuld met een borduurwerk uit kampTjideng dat een oplettende snuffelaar in de kringloopwinkel vond. Het is duidelijk dat de tweede wereldoorlog in Nederlands-Indië nog steeds voor heel veel mensen grote betekenis heeft.
Beheer
Sinds 1975 beheert het Museon de collectie “Nederlanders in Japanse kampen”. Deze collectie groeit nog steeds en is zeer divers van samenstelling. De belangrijkste voorwaarde om een voorwerp of tekening in deze collectie op te nemen is de relatie met de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.
Het belangrijkste onderdeel zijn tekeningen, maar borduurwerk, geschreven kookboeken, officiële documenten en huishoudelijke artikelen, zoals zelfgemaakt bestek en bekers vinden we ook in deze verzameling. Zeer regelmatig wordt deze collectie aangevuld, meestal via schenkingen.
Het jaar 2602
'Het jaar 2602' (1942 in de Japanse jaartelling) werd geïnitieerd door de Stichting Verfilming Japanse Burgerkampen 1942-45.
In het project HET JAAR 2602 vertellen zevenentwintig mensen die als kind in een Japans interneringskamp hebben gezeten over hun persoonlijke herinneringen daaraan. Het project bestaat uit een documentaire, educatief materiaal en een website. Het Museon beheert de website. Deze website vormt de spil van het project en is vanaf begin augustus te bekijken via www.museon.nl. Twee van de zevenentwintig portretten van de website zijn met foto's en persoonlijke kamprelicten in de tentoonstelling 'Nederlanders in Japanse kampen' opgenomen. Dit zijn portretten van Edgar Vos en Noortje Linn.
Museon
In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.
www.museon.nl