Namenwand voor slachtoffers vrouwenkampen
De namen van zesduizend Nederlandse vrouwen en kinderen die tussen 1 januari 1942 en 31 december 1945 zijn omgekomen in Japanse vrouwenkampen zijn vastgelegd op een ’namenwand’. De wand, geplaatst bij het bestaande Vrouwenmonument op het landgoed Bronbeek in Arnhem, wordt op woensdag 25 augustus onthuld. „Na 65 jaar komen ze eindelijk thuis”, zegt voorzitter Judith Marijke Dalmeijer van de Stichting Japanse Vrouwenkampen.
De meeste slachtoffers van de vrouwenkampen liggen begraven op erevelden in Indonesië. Met de namenwand op Bronbeek krijgen nabestaanden de mogelijkheid hun dierbaren ook in Nederland te gedenken. „De generatie die nog in de kampen heeft gezeten, krijgt in Nederland iets heel tastbaars. Ze kunnen de naam aanraken. Uit de respons blijkt dat mensen zijn heel blij zijn met ons initiatief en dat het in een behoefte voorziet”, zegt Dalmeijer. Zelf heeft ze als kind ook in een Japans kamp gezeten.
De namenwand is volledig bekostigd door overlevenden en nabestaanden. De Stichting Japanse Vrouwenkampen vroeg het ministerie van VWS om subsidie, maar ving daar bot. „We hadden graag een monument van brons gewild, maar dan heb je het al gauw over 500.000 euro. De wand die er nu komt, moest goedkoper worden. Maar het is een keurig monument, hoor. We zijn er best trots op.”
De Oorlogsgravenstichting, beheerder van de erevelden in Indonesië, heeft de zesduizend namen verstrekt. De namenwand bestaat uit 21 kunststof panelen die in metalen buizen zijn geschoven. Samen vormen ze een harmonica die achter het monument is geplaatst. Dalmeijer: „De wand zal als een warme deken om het monument zijn.”
Info: www.vrouwenkampen.nl